Trump og Boeing enige: Bestiller nye Air Force One for 31 mrd.

Det legendariske presidentflyet skal snart erstattes med en splitter ny modell.

PRESIDENTFLY: Boeings illustrasjon av hvordan nye Air Force One kan se ut. Det endelige designet er ikke fastsatt ennå, ifølge selskapet.

Foto: Boeing
Publisert:,

Det hvite hus har nå blitt enige med Boeing om å bestille to nye presidentfly (Air Force One) til en prislapp på 3,9 milliarder dollar (31 mrd. kroner), ifølge NBC News.

Ifølge Det hvite hus skal prislappen være 1,4 milliarder dollar lavere enn tidligere anslått. I 2016 gikk Donald Trump hardt ut mot Boeing og mente hele avtalen måtte kanselleres på grunn av den høye prislappen som da skal ha vært over 5,0 milliarder dollar.

Avansert utstyr driver opp prisen

Air Force One er egentlig betegnelsen det amerikanske luftforsvaret bruker på ethvert fly som presidenten befinner seg i, men de to spesialflyene fra Boeing blir som oftest omtalt som nettopp Air Force One likevel.

Det amerikanske luftforsvaret har to slike presidentfly som er identiske, slik at man alltid har et fly i reserve. Det hender ofte at luftforsvaret flyr begge flyene dit presidenten skal.

Les også

Slik skal Trump skape mer business i rommet

Flyene i seg selv koster langt mindre enn 3,9 milliarder dollar, og det er alt det avanserte utstyret og innredningen ombord som står for mesteparten av kostnaden, ifølge NBC.

Boeing: – Stolte

Dagens to Air Force One-fly er egentlig en spesialversjon av Boeings jumbojet 747, kalt VC-25. Flyene ble satt i ordinær drift i 1990, men begynner å bli modne for utskiftning. Den eneste alternativet til Boeings 747 har vært Airbus’ A380 på grunn av kravene som stilles til dimensjoner og utstyr på presidentflyet.

Boeing bekrefter selv enigheten i en Twitter-melding tirsdag ettermiddag, og selskapet sparer ikke ordbruken:

– Boeing er stolte av å få bygge den neste generasjons Air Force One, og levere et flygende hvite hus til amerikanske presidenter til en fremragende verdi for skattebetalerne. President Trump fremforhandlet en god avtale på vegne av det amerikanske folk, skriver flyprodusenten.

Les også

Widerøes nye Embraer-jetfly på hemmelig norgesbesøk

Les også

Norwegian kan bli først med rute mellom Sør-Amerika og Asia

Les også

Dreamliner-konkurrent i størrelse XL

Her kan du lese mer om