EU: Apple må betale 13 milliarder euro

Irland har gitt Apple en ulovlig skattefordel på 120 milliarder kroner som må betales tilbake, varsler EU-kommisjonen. Apple varsler at de vil anke.

GIGANTSMELL: Apple må betale storstilt straffeskatt til Irland, ifølge EU-kommisjonens konklusjon på en granskning som har vart i to år.

GIGANTSMELL: Apple må betale storstilt straffeskatt til Irland, ifølge EU-kommisjonens konklusjon på en granskning som har vart i to år.

Foto: Mike Segar Reuters
Publisert:,

– Medlemslandene kan ikke gi skattefordeler til utvalgte selskaper. Det er ulovlig i henhold til EUs regler for statsstøtte, uttaler EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en pressemelding.

Apple må derfor betale tilbake 13 milliarder euro, rundt 120 milliarder kroner, i straffeskatt og renter, konkluderer EU-kommisjonen. Perioden som straffeskatten ilegges for går over fra 2003 til 2014. Les kommisjonens uttalelse her.

Apple varsler tirsdag formiddag at de anker kommisjonens beslutning til Europadomstolen, ifølge Dow Jones Newswires.

Samtidig sier selskapet at «vi betaler all skatt vi skylder alle steder der vi opererer».

Apples hovedkontor i Europa ligger i Irland, og irske myndigheter har ifølge EU-kommisjonen i mange år gitt Apple ulovlige skattefordeler som andre selskaper ikke har nytt godt av.

Ifølge EU-kommisjonens undersøkelser så har Irland inngått skatteavtaler med Apple som gjorde det mulig for verdens største teknologiselskap å betale omtrent null i skatt i Europa i 2014. EU begynte sin gransking av Apple-saken i 2014.

Slik gjorde de det

Ifølge EU-kommisjonen har irske myndigheter kommet med spesialbehandling av Apple i to ulike avklaringer av landets skattelov. Med «hjemmel» i disse avklaringene har deretter Apple kunnet regnskapsføre overskuddet fra to av sine internasjonale datterselskaper til et «hovedkontor» som ifølge EU-kommisjonen bare eksisterte på papiret.

STÅR PÅ SITT: Toppsjef Tim Cook i Apple varsler at Apple vil anke EU-kommisjonens baksmellvarsel til Europadomstolen.

Foto: Andrew Burton Afp

Overskuddene som ble ført opp for dette hovedkontoret ble på denne måten ikke skattlagt i noe land, og det hele var «beskyttet» av irenes spesialavklaringer.

I praksis førte opplegget til at Apple i Irland kunne betale en selskapsskatt på 1 prosent i 2003, og etter videre avklaringer var denne skattesatsen i 2014 blitt redusert til 0,005 prosent.

Denne forskjellsbehandlingen mener EU-kommisjonen utgjør ulovlig statsstøtte fra irenes side, samtidig som Apple har nytt godt av fordeler som ingen andre selskaper har kunnet.

En viktig presisering er at summene som ikke ble skattlagt, ikke gjelder bare operasjoner i Irland – det gjelder ifølge EU-kommisjonen alt overskudd fra salg av Apple-produkter i hele EU.

Men på grunn av selskapsstrukturen går baksmellregningen på forholdet mellom Apple og Irland. Det går frem av kommisjonens melding at dersom andre EU-land også vil forfølge saken, så kan det føre til at baksmellen overfor Irland blir redusert.

Meldte om «dom» mandag

Det var Financial Times (betalingsmur) som mandag kveld først varslet at EU-kommisjonens «dom» over Apples irske skattesak var klar. Avisen hadde da fått tak i et 130 sider langt dokument hvor de fastslår at Apple fikk ulovlig bistand fra Irland for å unngå selskapsskatt.

Les også

Apple kan få skattesmell på 150 milliarder

FT skrev også at EU-kommisjonen ville offentliggjøre avgjørelsen sin tirsdag, noe som nå er faktum.
Apple har tidligere slått hardt tilbake mot kritikken av selskapets slusing av overskudd gjennom Irland, som i en årrekke har vakt harme blant EU-toppene.

Kritikken har dessuten haglet i USA. Tim Cook måtte blant annet møte til
en høring i det amerikanske senatet i 2013 og forklare seg om
skattepraksisen.

Vil presse amerikanske myndigheter

Cook har på sin side hele tiden fremholdt at bruken av det irske skatteparadiset er fullt lovlig og i tråd med nåværende skatteregler.

Overfor Washington Post (betalingsmur) har Cook også fastslått at de ikke vil flytte overskuddet tilbake før det blir en «rettferdig skatteprosent», med henvisning til selskapsskatten på 35 prosent i hjemlandet.

Les mer om bakgrunnen her.

USA provosert

Skattesaken har også provosert USA, som nå kritiserer EU-kommisjonen kraftig for det amerikanerne mener er urettferdig behandling av Apple.

USA har beskyldt EU-kommisjonen for å gå spesielt etter amerikanske selskaper og opptre som en overnasjonal skattefut som krenker den retten selskaper og enkeltland har til å inngå avtaler seg imellom.

Også irske myndigheter har tirsdag ettermiddag sendt ut en pressemelding, hvor de avfeier at de har gitt Apple særbehandling.

Les også

Apple kan få 150 milliarder i skattesmell

Les også

Apple lager «Snapchat-dødare»

Les også

Apple-sjefen får nær én milliard i bonus

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold