Norsk laks har aldri vært dyrere

Neste uke kan prisen for norsk laks stige til 82-83 kroner per kilo. Salmar-direktør Leif Inge Nordhammer er overbevist om at prisen skal normaliseres på et lavere nivå.

FET BUSINESS: Lakseoppdretterne får rekordhøy kilopris for norsk laks, hvilket forplanter seg pent på bunnlinjen.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Lakseprisen fortsetter over stokk og stein, ifølge Reuters, som melder at spotprisen for norsk laks vil stige til 82–83 kroner neste uke.

Denne uken kostet laksen 76–77 kroner, og kilder innen lakseindustrien har røpet overfor nyhetsbyrået at lakseprisen skal over 80 kroner per kilo neste uke.

Norge er verdens største lakseeksportør, og har aldri fått flere kroner igjen for laksen som eksporteres. Det rekordhøye prisnivået er dobbelt så høyt som for et halvt år siden.

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, frykter den høye lakseprisen over tid kan føre til at laksen mister hylleplass, altså rett og slett priser seg i konkurranse med andre varer.

– Det kan også svekke markedsarbeid som er blitt gjort i viktige markeder. Situasjonen skyldes en kombinasjon av sterk global etterspørsel, og redusert vekst fra flere produsentland, sier han til E24.

Les også

Advarer sjømatselskapene mot å gå i «oljefellen»

Aksjekursen til himmels

De høye lakseprisene er imidlertid godt nytt på kort sikt for store lakseprodusenter som Marine Harvest og Salmar.

– Høye priser betyr bedre inntjening. Så enkelt er det på kort sikt, sier konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer, til E24.

Børsnoterte Salmar har nytt godt av den sterke lakseprisen. Det siste halvåret har aksjekursen steget 70 prosent, og Salmar ble sist notert til 260 kroner per aksje.

– Prisbildet er en konsekvens av god etterspørsel og for lite laks for øyeblikket. Tilbudssiden er begrenset, og det driver prisene i været, sier han.

– Men man skal være oppmerksom på at det går laks på et kontraktsvolum med andre priser enn det spotprisen ligger på nå. Gjennomsnittsprisene er derfor en del lavere. Kontraktsvolumprisene ligger på pluss minus 50 kroner per kilo, sier Nordhammer.

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge.

Foto: FHL

Tror lakseprisen skal ned

Det er lite som tyder på at prisen vil falle med det første. Fellesferie og høy lakseetterspørsel de neste tre ukene kommer til å skyve prisen enda høyere, tror bransjekildene Reuters har vært i kontakt med.

– Det prisnivået vi har i dag, er ikke bærekraftig over tid. Derfor tror jeg at prisen på laks vil normalisere seg på et lavere nivå enn i dag, sier Nordhammer.

– Hvilket prisnivå mener du laksen skal ned til?

– Jeg vil ikke kommentere prisnivået. Nivået i dag er relativt høyt, og et normalisert prisnivå vil jeg ikke fastslå, men det vil være på et lavere nivå enn i dag.

– På kort sikt gir det god avkastning for havbruksnæringen, men på lang sikt trenger vi balanse i markedet, sier Ystmark i Sjømat Norge.

ØNSKER SVAKERE PRIS: Fiskeriminister Per Sandberg vil ha høyere lakseproduksjon i Norge for å temme de skyhøye lakseprisene.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Sandberg er bekymret for prisnivået

Fiskeriminister Per Sandberg gikk i slutten av mai ut i Reuters og sa at lakseprisen er for høy. Han frykter Norge kan tape markeder på grunn av den høye lakseprisen. Den gang var prisen 70 kroner per kilo, ifølge NRK.

30. juni åpnet han for at lakseoppdretterne kunne har mer laks i merdene. Taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året.

– Laksen er Norges viktigste merkevare. Mangel på laks kan føre til at vi priser oss ut av markedet. Derfor iverksetter vi tiltak som kan øke produksjonen nå, sa fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

– Et viktig tiltak for å bidra til at flere i verdikjeden får gjenopprettet lønnsomhet, er økt produksjon, sier Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.

Fiskeriminister Per Sandberg hadde ikke anledning til å kommentere lakseprisen fredag kveld.

Les også

Regjeringen åpner for laksevekst

Les også

Sandberg grep inn og overstyrte Mattilsynet

Les også

– Den chilenske katastrofen tørker opp markedet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Salmar
  2. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler