Slik trikser pensjonistene med skatten

Julen er høysesong for skattetriksing.

Richardsen, Tor
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Nyttårsaften valfarter mange eldre til minibankene for å ta ut sine oppsparte midler. Trikset er nå så utbredt at det har fått sitt eget kjælenavn blant fagfolk, "3112-trikset".

Nyttårsuttak

Først og fremst går det ut på å ta ut penger på nyttårsaften (31.12., derav navnet). Neste dag vender man så tilbake til banken og setter dem inn igjen, slik at myndighetene tror formuen er betraktelig mindre enn den i virkeligheten er.

- Det kan ha sammenheng med at eldre mennesker ikke sparer like mye i aksjer og fond som det yngre mennesker gjør. Dermed er pengene lettere tilgjengelig, sier forbrukerøkonomen Liv Haug i Nordea til Dagsavisen.

Frogner-trend

- Du finner det spesielt på steder som Frogner, men de fleste tror jeg skjønner at det ikke er så lett å lure skattemyndighetene, sier hun.

De eldre er imidlertid ikke alene om å benytte trikset. Også kriminelle tar en "3112" for å skjule svarte penger.

Det var denne metoden som felte Frank Murud, etter å ha svindlet Oslo-skolene for 89 millioner kroner under sin tid som eiendomssjef i Undervisningsbygg.

- Vi hadde antatt at bedre rapportering, og fokuset på fenomenet i forbindelse med Murud-saken skulle få det til å avta, men det ser ut til å holde seg jevnt, sier Sven Arild Damslora i Økokrims enhet for finansiell etterretning til avisen.

Flere nyheter på E24

Flere artikler

  1. Cubakrisen over for Røkke

  2. Renault inn i Lada

  3. Plukker aksjer også

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny Siemens-direktør permittert

  6. Kaotisk budkrig om Alitalia