INNSIDESAKEN MOT NETTAVISEN-JOURNALIST: - Meningsløs straffepåstand

Thomas Gulbrandsens advokat kaller Økokrims straffeprosedyre for en «elendig forestilling».

IKKE IMPONERT: Forsvarer Olav Braaten mener Økokrim er på villspor i innsidesaken mot Thomas Gulbrandsen.
Publisert:

- Økokrim har holdt seg i det lukkede rom - de har bestemt seg på innsiden om hva de vil. Det er åpenbart at Økokrim ikke har tatt ekskursjonen ut i det virkelige liv, sier Thomas Gulbrandsens advokat, Olav Braaten i Oslo tingrett.

Tirsdag morgen avsluttet aktoratet sin straffeprosedyre, mens det dernest var duket for Thomas og Hallvard Gulbrandsens forsvarere.

Advokat Olav Braaten krever at retten frikjenner Nettavisen-journalist Thomas Gulbrandsen (35) for alle fire forhold tilknyttet misbruk av innsideinformasjon som han er tiltalt for.

"Ønsker straffeheving"

Braaten reagerte i sin prosedyre sterkt på aktoratets bevisførsel, men også på påstanden om straff for hans klient.

- Straffepåstanden er jo bare meningsløs. Det er et rettspolitisk ønske om heving av straffenivået for denne type saker, men her må gjeldende rett være avgjørende. Aktoratet har bommet grovt, sier Braaten.

Advokaten viste i retten til innsidesaken mot pr-rådgiver Rune Brynhildsen, hvor Braaten selv var forsvarer, der dommen lød på 10 måneder.

Økokrim sa i sin prosedyre at straffenivået i saken er utarbeidet fra en ”straffenøkkel” basert på to Høyesterettsdommer, de såkalte Sense- og Otrum-dommene.

"Mangler bevis"

Olav Braaten anklaget videre Økokrim for "ren synsing" retten og sa at dette ikke har noen plass i straffesaker.

- Dette er en elendig forestilling og det er ikke bevist i denne saken at Thomas Gulbrandsen visste om artikkelen da han solgte sine aksjer. De samme bevisene mangler hva gjelder at Thomas Gulbrandsen skal ha gitt Hallvard Gulbrandsen innsideinformasjon, sier advokaten.

Braaten mener det heller ikke var innsideinformasjon i artikkelen om DNO.

- Det var ikke noe nytt i DNO-artikkelen, som også vitner i retten bekreftet. Denne artikkelen koker sammen noe gammelt nytt, det er bare pølsevev at artikkelen var kursdrivende. Nyheten var vitterlig i markedet, prosederte Braaten.

Streng straff

Politiadvokat Hans Christian Koss mener at Nettavisen-journalist Thomas Gulbrandsen bør fengsles i 3,5 år for fire forhold tilknyttet brudd på verdipapirhandelloven.

Les også: Tjente 12.000- kan få 3,5 år i fengsel

Journalistens far, Hallvard Gulbrandsen, som ifølge Økokrim skal ha fått innsideinformasjon av sønnen, ønsker påtalemyndigheten å straffe med fengsel i 2,5 år.

I tillegg ønsker aktoratet å inndra far og sønn Gulbrandsens gevinster fra de aktuelle handlene i DNO- og Sinvest-aksjene.

Alvorligste innsidesak

Mandag startet Økokrim sin prosedyre og sa til Oslo tingrett at innsidesaken mot Thomas Gulbrandsen er av svært alvorlig art.

Les også: - Dette er den alvorligste innsidesaken i historien

- Vi snakker om sterk grad av skyld og dette må være straffeskjerpende. Denne saken skader tilliten til media og verdipapirmarkedet, sa Økokrim mandag.

Les flere E24-nyheter her.

Publisert: