Vy mister halvparten av togtrafikken på Østlandet

Hittil har Vy hatt ansvaret for all trafikk med lokal- og regionstog på Østlandet. Nå har Jernbanedirektoratet besluttet at Flytoget skal ta over halvparten.

Jernbanedirektoratet vil forhandle med Flytoget om å ta over togrutene i pakken som heter Østlandet 2, som hittil har blitt trafikkert av konkurrenten Vy.
  • NTB
Publisert:

Togtrafikken på Østlandet er delt inn i to pakker, og nå er det klart at Flytoget skal forhandle med Jernbanedirektoratet om de seks toglinjene i pakken som heter Østlandet 2, skriver FriFagbevegelse.

Dermed blir det to togselskaper som vil drifte området som har den desidert største persontogtrafikken i Norge, og Vy får konkurranse.

– Vi har valgt å invitere Flytoget til forhandlinger om å kjøre de gjenstående regiontogrutene på Østlandet, sier jernbanedirektør Knut Sletta.

Flytoget vil dermed få tilbud om å ta over toglinjene Skien-Eidsvoll, Drammen-Lillehammer, Kongsberg-Eidsvoll, Drammen-Dal, Asker-Kongsvinger og Notodden-Porsgrunn (Bratsbergbanen), skriver NRK.

Det tilsvarer rundt 30 millioner reisende i året.

I mai ble det kjent at Jernbanedirektoratet skal forhandle med Vy om kontrakten for Østlandet 1.

Les på E24+

Kjøpe bolig nå? NTNU-ekspert har et klart råd

Vy misfornøyd

Vy mener selv at en oppsplitting av toglinjene på Østlandet øker kostnadene og gir et dårligere tilbud til kundene, og de er misfornøyd med å ikke bli invitert til forhandlingene.

– Jernbanedirektoratet har valgt Flytoget uten å se hvilket tilbud Vy kan gi. Kriteriene for valget av Vy som forhandlingspart på den første trafikkpakken på Østlandet, var pris, kvalitet og risiko. Det er vanskelig å forstå hvorfor de lander på en annen konklusjon for Østlandet 2, sier Vys konserndirektør for tog, Erik Røhne, i en pressemelding.

Han mener oppsplittingen vil føre til at stordriftsfordeler på opp mot to milliarder kroner forsvinner.

Likebehandling

I slutten av mars i år fikk Jernbanedirektoratet i oppdrag fra Samferdselsdepartementet om å inngå direkte-tildelte trafikkavtaler med enten Vygruppen eller Flytoget om togtilbudet på Østlandet, fordelt på to avtaler.

Målet med prosessen er å sikre likebehandling av de to statlige selskapene.

Flytogtilbudet som Flytoget har i dag, holdes foreløpig utenfor forhandlingene, men kan bli en del av avtalen senest fra 2028, ifølge FriFagbevegelse.

Jernbanedirektoratet tar sikte på å fullføre forhandlingene om begge pakkene senest i juni neste år. Avtaleperioden vil gjelde fra desember 2023 og ti år fram i tid.

Publisert:

Her kan du lese mer om