Har skrudd opp vedprisen med ti kroner på kort tid: – Skal du ha ved, må du betale

Produsenten Hel Ved i Tromsø tjener godt på høye strømpriser, er stadig utsolgt for ved og har økt prisene kraftig.

Erik Inge Larsen ved Hel Ved i Tromsø var utsolgt for fyringsved fredag, men fikk inn ny forsyning mens E24/iTromsø var på besøk.
 • Rune Ytreberg (iTromsø)
 • Ronald Johansen (iTromsø, foto)
 • David Bach
Publisert:

En plakat er spikret fast på en mannshøy stabel med europaller. «BEKLAGER. Utsolgt pr. nå, men venter inn ved».

– Tirsdag ble det tomt for ved. Da skriver jeg på Facebook-siden vår, «Nå er det tomt». Så må vi fylle opp når vi får inn mer ved, sier Erik Inge Larsen.

Han eier og driver firmaet Hel Ved i Tromsø, som produserer og selger ved fra den gamle søppelfyllingen i Tromsdalen.

Larsen tilbyr selvplukk på ved. Han har satt opp en videoovervåket container på fyllingen. Det går helt «vedunderlig».

UTSOLGT: Tromsfirmaet Hel ved er ofte utsolgt for vedsekker, og har laget klar eget skilt merket UTSOLGT de dagene de er tomme for ved å selge.

– Det er selvplukk. Vi er åpent til klokken 21 på kvelden 365 dager i året. Folk henter ved og vipser, og hiver i bilen det de skal ha.

– Skal du ha ved, må du betale

Men nå er containeren tom for ved. Ikke en liten sekk er igjen, ikke engang en liten vedkubbe. Alt er solgt ut. Og prisene går opp. På døren til containeren står prisen på en lapp. Larsen har klistret over en ny lapp med tallet 80. Før sto det 70, så 75.

– Det er ganske dyrt. Kundeprisen ut er 80 kroner for en sekk med 40 liter ved. Det er mye. Akkurat litt for mye, sier Larsen og smiler.

– Prisene går opp. På de to siste leveransene har innkjøpsprisen gått opp med fem kroner pr. levering pr. sekk. Prisen fra leverandør har altså økt med 10 kroner pr. sekk på kort tid. Og da må også jeg sette opp prisen, sier Larsen.

TOMT: Tromsøfirmaet Hel Ved var helt utsolgt for ved fredag morgen, forteller Erik Inge Larsen og viser frem den tomme containeren han selger vedsekker fra.

Ifølge Larsen er det stor etterspørsel etter tømmer. Papirindustrien byr opp prisen på bjørk. Da må produsentene av ved også øke prisen.

– Det er ikke noe problem å få solgt veden selv om prisen øker. Strømprisene er høye. Alt stiger. Skal du ha ved, må du betale. Som du ser er det helt tomt her, sier han og peker mot den tomme containeren.

Les på E24+

Mange produsentar er tomme for ved, Reidar og Yasmin sikra juleved til sonen

Strømprisen driver veden

Den enorme etterspørselen etter fyringsved skyldes i stor grad strømprisene, som la seg på årets hittil høyeste nivå på torsdag denne uken. Den har siden falt litt tilbake.

Nedgangen fortsetter også på lørdag, ifølge ferske tall fra strømbørsen Nord Pool.

De viser at strømprisen i områdene rundt Oslo, Kristiansand og Bergen vil være på 1,45 kroner kilowattimen. Det tilsvarer 2,3 kroner dersom man tar med avgifter og nettleie. Eventuelle påslag fra strømselskapet kommer i tillegg.

I Midt- og Nord-Norge vil prisen være på rundt 45 øre kilowattimen – eller 1,04 kroner med avgifter.

E24 har flere ganger den siste tiden omtalt vedprodusenter på Øst- og Vestlandet som går tomme. Men også i nord er det altså rift om trekubbene.

Les også

Vedsalget har eksplodert: – Jeg har aldri vært borti lignende

Mangedoblet omsetningen

Før var det en attføringsbedrift som produserte ved på den gamle søppelfyllingen i Tromsø.

Da den ble lagt ned, overtok Erik Inge Larsen alt av utstyr. Unntatt den elektriske vedtørkeren. Han mener det blir altfor dyrt å bruke strøm til å tørke ved med dagens strømpriser.

– Jeg overtok alt de hadde, rubbel og bit. Men vedtørkeren solgte jeg. Det er for dyrt å tørke ved med strøm. Det koster ingenting å la det tørke.

Larsen startet opp Tromsø Vedsalg i 2018 og har doblet omsetningen hvert år siden. Siden han nå overtar produksjon av ved og kan selge egenprodusert ved, håper han på fem millioner kroner i omsetning neste år i sitt nye firma Hel ved. Det bør dekke utgifter og lønn til fem ansatte.

– Det er kjempeetterspørsel etter ved. Det er høye strømpriser. Og vi har hatt flere kuldeperioder. Veden får bein å gå på. Jeg har for lite ved å selge. Men neste sesong har vi mer, sier Larsen.

SKAL SAGES: Tømmer fra Målselv blir sagd opp til ved, som skal tørke nær et år og selges neste sesong.

– Mange er tomme nå

Blant vedprodusentene som er helt tomme for ved finner man Christiania Vedforretning i Oslo. Steinar Halvorsen kunne gjerne sett at salget spredte seg mer ut, men slår likevel fast at sesongen er over.

– Det kommer ikke mer denne sesongen. Veden vi har solgt nå bestilte vi allerede i februar i fjor, sier han.

Fagansvarlig Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved – fagforumet for vedprodusenter, sier til E24 at det ikke finnes tall på hvor mange produsenter som nå er tomme.

– Norge har veldig mange næringsdrivende vedprodusenter. Norsk ved – forum for vedprodusenter har ca. 2.500 medlemmer, men det er ingen som vet hvor mange vedprodusenter det egentlig er i landet. Anslaget er et sted mellom 5.000 og 6.000, sier Larsen.

– Når det er så mange, kan vi ikke si at Norge er tom for ved. Mange er tomme nå, det er det ingen tvil om. Men det finnes lagerved, selv om den er litt vanskeligere å få tak i nå som det er så enorm etterspørsel.

Han minner også om at en del produsenter driver med kunstig tørking, og dermed er leveringsdyktige sesongen ut.

«Hør den fine klangen»

Hos Erik Inge Larsen i Tromsø drives tørkingen på gamlemåten.

Han viser inn i en stor plasthall der det står palle på palle med oppsagte vedkubber til tørking. En stabel med fem meter lange bjørkestammer ligger klare til og sages opp på en av sagene. Bjørketømmeret kommer fra det tørre innlandet, fra Kirkesdalen i Målselv i indre Troms.

– Her er neste års salg. Det er årets produksjon som skal tørke et år.

Larsen får inn to trailerlass i uken for å sage opp til ved. Et lass er på 38 kubikk. På fyllingen utenfor produksjonshallen står det stablet meterhøyt palle på palle med ved som tørker. Stablene er godt synlig fra innfartsveien til Tromsø.

– Folk kjører forbi og ringer og spør – «har dere ved?» Jeg sier vi ikke har ved. Vi er utsolgt for storsekker med ved. De vi har står og tørker til neste sesong, sier Larsen.

Les også

Strømprisen faller videre lørdag

En trailer med estiske skilter ruller inn foran hallen. Den frakter ved opp til Nord-Norge og tar med fisk sørover.

Driftssjef Sverre Svelarud kommer kjørende i en hjullaster, henter ved fra traileren og laster paller med vedsekker inn i containeren. Mange kunder kjøper 15–20 sekker i slengen og laster inn i bilen. Folk med mindre leiligheter kjøper sjelden mer enn fem sekker om gangen, ifølge Larsen.

GLAD: Erik Inge Larsen i Hel ved har akkurat fått inn ny forsyning med vedsekker han kan selge.

– Se, nå får vi ny forsyning. Nå har vi 40 liter-sekker å selge, sier han og forteller at andre vedselgere i byen kjøper hos ham når de selv er tom for ved.

En mørk SUV svinger inn på plassen, og en middelaldrende mann kommer ut for å handle ved til hytta i helgen. Larsen tar opp noen av kubbene fra en av sekkene som snart blir solgt.

– Hør den fine klagen. Dette er god, tørr ved, sier Erik Larsen, tar to bjørkekubber og slår de mot hverandre.

– Når veden er fuktig, blir lyden dumpere, mørkere, ikke så lys og uten klang, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppvarming
 2. Tromsø
 3. Strømpriser

Flere artikler

 1. Bruker «krypto-varme» til å tørke ved: – Vi er på en måte en snylter

 2. Betalt innhold

  Mange produsentar er tomme for ved, Reidar og Yasmin sikra juleved til sonen

 3. Vedsalget har eksplodert: – Jeg har aldri vært borti lignende

 4. Herman og Ståle tar sjansen: – Vi åpner, øl eller ikke øl

 5. Vedum lover å jobbe for lavere strømpriser