Bedriftene står i kø for å prøve norsk oppfinnelse: – Etterspørselen er større enn det vi får levert

Gigantene Amazon, Coca-cola og Zalando er blant selskapene som viser interesse for norske Packoorangs produkter, ifølge selskapet selv. – I beste fall kan vi selge for 100 millioner i 2022, sier gründeren bak.

Gründerne bak Packoorang, Alvin Dammann Leer og Natasha Janković Abbas, viser frem produktet med samme navn. De forteller at etterspørselen etter den gjenbrukbare emballasjen er større enn de klarer å håndtere.
Publisert:

Markedet er uendelig, så det er bare å ruste seg. Vi blir kontaktet av hele verden. Det er ekstremt mye henvendelser, sier Natasha Janković Abbas.

Hun fikk ideen om den gjenbrukbare emballasjen i 2019, da hun fra kontoret sitt til stadighet så at søppelspannet på andre siden av veien, som var tilknyttet en «Post i Butikk»-tjeneste, var full av søppel.

Nå er Abbas og medgründeren Alvin Dammann Leer klare for å satse både nasjonalt og globalt med deres gjenbrukbare emballasje, som har fått navnet «Packoorang».

Les på E24+

Natasha Abbas har laget gjenbrukbar emballasje. Nå vil hun ut i verden.

Ved forrige investeringsrunde ble Packoorang AS, som offisielt ble startet i fjor, verdsatt til 20 millioner. Nå er selskapet deres verdt et sted mellom 30 og 50 millioner, anslår Abbas - uten å være i gang med driften.

– Vi trodde ikke dette skulle ta helt av, sier hun fornøyd.

Erstatter pappesken

Enkelt forklart bytter Packoorang ut pappesken med en gjenbrukbar emballasje. Nettbutikker, såkalte 3 PL-lagre og bedrifter som vil sende varer internt kan bruke Packoorang.

– Alle som sender noe i engangsemballasje er potensielle kunder, sier Abbas.

Bedriftene betaler gjennom engangskjøp av «Packoorangen» for 90 til 150 kroner. Hver emballasje kan gjenbrukes mellom 100 til 200 ganger, lover selskapet.

Tjenesten skal være både miljøvennlig, kostnadsbesparende og tidsbesparende for bedriftene. I tillegg blir emballasjene produsert med selskapenes navn på, slik at også markedsføring er innebygget i tjenesten, påpeker Abbas.

Fabrikanten, som holder til i Sør-Asia, har mulighet til å produsere mange millioner «Packooranger» i måneden.

– Selv om det er i Sør-Asia, så har vi gått for den mest bærekraftig fabrikken.

Overraskende etterspørsel gir forsinket oppstart

I første halvdel av 2022 setter Packoorang i gang med en pilot i hele Norge med 7 til 8 aktører, deriblant Barnas Hus. Mye tyder på at Europris blir med også, forteller Abbas.

Nylig vant selskapet et anbud med et postvesen i Sentral-Europa, der det blir en nasjonal pilot neste år med «veldig store aktører». Det er starten på en omfattende internasjonal satsing.

Abbas mener Packoorang kan ha 30 millioner emballasjer i omløp allerede om to til tre år.

Driftsoppstarten har blitt forsinket som følge av at gründerne bestilte for få prøveeksemplarer av emballasjen.

– Vi trodde ikke dette skulle ta helt av. Så vi bestilte en altfor liten «batch» med prøveeksemplarer. Alle gikk på en måned, sier Abbas.

Amazon, Zalando, Coca-Cola International og DHL er noen av gigantene som interessert i produktene til Packoorang nå, ifølge den nystartede bedriften. En lang liste med selskaper globalt skal dessuten være klare til å ta i bruk den gjenbrukbare emballasjen.

– Vi må holde tungen rett i munn. Etterspørsel er større enn det vi får levert, forteller den optimistiske gründeren.

«Packoorangen» kommer i mange forskjellige størrelser og fasonger, og skal kunne frakte det aller meste. Lyspærer og syltetøyglass er noe av det som har blitt testet ut.

Ikke redde for konkurransen

Gjenbruksemballasje er ikke noe flunkende nytt konsept og det er flere konkurrenter på markedet, men Packoorang har konkurransefortrinn på flere fronter, mener Abbas, som ikke bekymrer seg for hverken nasjonal eller internasjonal konkurranse.

Det siste året har de jobbet med å få på plass et globalt retursystem, som hun mener er nøkkelen til ekspansjon. Nå er det omsider på plass.

Produktet i seg selv er gründerne overbevist om at er det beste på markedet.

– Det er beskyttelse inkludert i emballasjen, som også kan gjenbrukes. Vi har testet med å sende en lyspære. Den knuste ikke. Da skjønte vi at det var riktig design.

Les på E24+

Før var klesskapet stappfullt. Så tok Malene grep.

Null fridager på to år

Packoorang hentet nylig nærmere fire millioner gjennom en emisjon. Blant investorene er Henning Sæter og Kjell Ivar Bache. Den friske kapitalen skal styrke den internasjonale satsingen og finansiere ansettelser.

Men den tilsynelatende svært lyse fremtiden til selskapet har ikke kommet gratis.

– Det har vært ekstremt mye jobbing. Jeg er gründer-mamma, så det har vært mange søvnløse netter, meddeler Abbas.

Hun anslår at Alvin og hun selv har jobbet 12 til 17 timer om dagen i snitt. De siste to årene har Abbas hatt null fridager.

– Det har ikke vært noe ferie, ingen juleferie, ingenting, konstaterer hun.

Abbas lever for øyeblikket på sparepenger, da hverken hun eller Alvin har tatt ut lønn, noe de skal begynne med på nyåret.

2020 forble uten salgsinntekter for selskapet. I år har de solgt for omtrent én million, ifølge Abbas, som fremholder at selskapet ikke har gått med underskudd siden start.

I takt med at driften skal rulles i gang, stiger inntektsutsiktene kraftig.

– Vi kommer nok til å tjene minst fem til seks millioner i 2021. I beste fall kan vi tjene 100 millioner, sier den ferske gründeren.

Med en anslått margin på 30 prosent, håper hun på solide overskudd i årene som kommer.

Les på E24+

– Han skulle være best. I alt

Publisert: