Wizz Airs satsing i Norge

Pilotforbundet krever at Oljefondet selger seg ut av Wizz Air

Denne uken utelukket et dansk pensjonsfond Wizz Air. Nå bør Oljefondet gjøre det samme, mener Pilotforbundet.

Wizz Airs holdninger til fagforeninger bryter med menneskerettighetene, mener Pilotforbundet.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

– Vi mener eierskapet i Wizz Air bryter med retningslinjene til Finansdepartementet, sier leder av Pilotforbundet, Oddbjørn Holsether, i en uttalelse.

Det var på mandag at danske Akademiker Pension bestemte seg for å ekskludere det ungarske flyselskapet. Det innebar å selge aksjer for 22 millioner danske kroner.

Det danske fondet mener at Wizz Air nekter å anerkjenne organisasjonsfriheten til sine ansatte, og at det ungarske flyselskapet derfor bryter med menneskerettighetene.

Dermed bryter også Oljefondets eierskap de norske retningslinjene, mener pilotlederen:

– Retningslinjene tilsier at et selskap skal utelukkes når det er en risiko for at selskapet medvirker til, eller er ansvarlig for blant annet krenkelser av menneskerettighetene og andre særlige brudd på grunnleggende etiske normer. Det er denne risikoen som er begrunnelsen for at danskene selger seg ut, sier Holsether.

Les også

Dansk pensjonsfond ekskluderer Wizz Air: – Tålmodigheten slapp

Mistet tålmodigheten

Pilotforbundet understreker at de, sammen med Parat, tok opp saken med Etikkrådet tilbake i 2020.

Den gang planla Wizz Air å innta det norske innenriksmarkedet, men selskapets skepsis til fagforeninger møtte kraftig motbør.

– Nå har saken fått ny aktualitet ved at det danske pensjonsfondet for akademikere har mistet tålmodigheten med selskapet og selger alle sine aksjer, sier Holsether.

I en uttalelse i forbindelse med danskenes ekskludering, svarte Wizz Air at de tar kontakten med de ansatte på alvor.

– Wizz Air tar dialogen med sine ansatte svært alvorlig, og vi er sikre på at våre strukturer og prosesser som har vært på plass for å støtte åpen og transparent dialog fungerer ekstremt bra, inkludert vårt People Council, som gir et forum for ansatte for å diskutere viktige problemer, opplyste flyselskapet til nyhetsbyrået.

Holsether hevder at flyselskapet aktivt driver sosial dumping, og mener at Etikkrådet er passive.

– Norges Bank Investment Management (NBIM) og Statens pensjonsfond utland (SPU) anerkjenner et sett med internasjonale prinsipper og standarder, herunder menneskerettighetene, sier Holsether.

– Organisasjonsfriheten følger av en rekke internasjonale instrumenter som Norge er bundet av, blant annet Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), her vi som nasjon forplikter oss til å sikre individenes friheter og rettigheter.

Det er Etikkrådet som legger frem anbefalinger for Norges Bank om hvilke selskaper Oljefondet bør kvitte seg med av etiske grunner.

– Har dialog med selskapet

Presseansvarlig Line Aaltvedt i Oljefondet sier opplyser at de som finansiell investor forventer at selskaper respekterer menneskerettigheter i virksomheten. Der inngår også arbeidstagers rettigheter.

– Disse forventningene bygger blant annet på ILOs kjernekonvensjoner. Vi følger opp alle investeringene våre og vurderer risiko knyttet til bærekraft og sosiale forhold. Vi tar opp menneskerettigheter som en del av vår dialog med selskapene, skriver Aaltvedt i en e-post.

– Når det gjelder Wizz Air har vi hatt, og har fortsatt, dialog med selskapet om dette temaet som en del av eierskapsarbeidet vårt.

Les også

Oljefondet tapte avstemning: Wizz Air-sjefen får gullkantet bonusordning

Eier for 500 mill.

Ved utgangen av 2020 eide Oljefondet aksjer for knappe 500 millioner kroner i Wizz Air, tilsvarende 0,91 prosent av selskapet, ifølge fondets oversikt.

På Wizz Airs forrige generalforsamling i fjor sommer stemte fondet mot en milliardbonus til selskapets konsernsjef József Várandi, men stemte for at han skulle fortsette i stillingen.

Hvor mye fondet eide ved utgangen av 2021 blir kjent når årsrapporten offentliggjøres i mars.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wizz Airs satsing i Norge
 2. Flyselskaper
 3. Norges Bank
 4. Wizz Air
 5. fagforeninger
 6. Oljefondet

Flere artikler

 1. Dansk pensjonsfond ekskluderer Wizz Air: – Tålmodigheten slapp

 2. Journalister avslørte massiv Ericsson-korrupsjon i Irak. Eierne vurderer søksmål.

 3. Frykter politisk risiko ved utestengelser fra Oljefondet: – Det er bekymringsfullt

 4. Venstre ber Oljefondet trekke seg helt ut: – Putin vil ha full konfrontasjon og da må han få det

 5. Stoltenberg om forvalting av Oljefondet: – Vil bli håndtert på en god måte