Næringslivet i Viken om nye coronagrep: – Overraskende og knalltøft

Strengere coronatiltak kom brått på for næringslivet i 51 Viken-kommuner. – Det er brutalt å måtte stenge ned på denne måten, sier daglig leder ved Norefjell Skisenter.

Marius Arnesen ved Norefjell Skisenter.
Publisert:

Regjeringen innfører de strengeste coronatiltakene for samtlige 51 kommuner i Viken fylke samt Gran kommune.

Det opplyste helseminister Bent Høie på en pressekonferanse mandag.

Kommunene skal ligge på det regjeringen har definert som tiltaksnivå A – det strengeste tiltaksnivået som kan innføres på regionalt nivå. Det betyr blant annet skjenkestopp og stengte butikker og serveringssteder.

NHO er bekymret for at næringslivsaktører i Viken nå får en smell i en periode hvor mange hadde håpet å ta igjen noe av det tapte fra i fjor.

– Dette kommer brått på bedriftene, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO til VG/E24.

– Det er en tøff beskjed å få rett før påske. Bedriftene hadde jo sett for seg at påsken skulle gitt et etterlengtet løft, sier hun.

– Overraskende og knalltøft

Daglig leder Marius Arnesen ved Norefjell Skisenter i Krødsherad kommune i Viken sier det var brutalt å få beskjeden om nedstengningen av hele Viken og at det var mer enn de hadde forventet.

– Vi synes jo det er overraskende og knalltøft, så må jo vi respektere de valg som er tatt av myndighetene, sier han til VG/E24.

Arnesen sier skisenteret i morgen vil orientere seg om hvilke av tilbudene som kan holdes åpne og i hvilken form. Han sier det er uklart om nedstengningen for eksempel omfatter skiutleie.

– For oss som en skidestinasjon, som hadde masse glade gjester her i helgen, så er det brutalt å måtte stenge ned på den måten her, sier han.

– I et skisenter så er det mange små aktører rundt som også lider voldsomt av dette, sier han.

Kevin Eikrehagen, daglig leder i SkiGeilo.

– Jobber med å omstille oss

SkiGeilo driver blant annet skianlegg, skiutleie og servering på Geilo i Hol kommune i Viken fylke. Før pandemien solgte selskapet 330.000 skidager, men i år er det forventet noe mindre aktivitet.

– Vi jobber nå med å omstille oss. Vi må få til noe drift. Men hvilket omfang dette vil få vil vi jobbe med å finne ut av de neste dagene, sier daglig leder Kevin Eikrehagen i SkiGeilo til VG/E24.

– Når alt kommer til alt så må vi lojalt følge de tiltakene som regjeringen legger på oss. Det er tøft, men vi har ikke noe annet valg. Så får vi håpe at dette fører til lavere smitte. Det er jo tross alt det viktigste, sier han.

Påvirker 110.000 ansatte

Også Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen er bekymret for de brå nedstengningene i Viken fylke. Virke er handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

– Vi har forståelse for at det er behov for å få smitten under kontroll. Slike hurtige nedstenginger påvirker likevel 110.000 ansatte i 15.000 virksomheter med en årlig omsetning på nærmere 280 milliarder kroner, sier Kristensen.

Virke-sjefen mener det trengs en refusjonsordning for selskaper som stenges ned.

– Disse tiltakene understreker behovet for gode sikkerhetsnett for virksomheter som må stenge på kort varsel, sier han.

– For å sikre at disse ikke tar en for stor del av kostnaden, foreslår vi en refusjonsordning for den første arbeidsgiverperioden for de virksomhetene som blir stengt ned av myndighetene, sier Kristensen.

Vil kutte permitteringstiden

Melsom mener at regjeringen må bidra for å lette børen for næringslivet. Tiltakene vil ramme uteliv, hoteller og handel svært hardt, ifølge NHO-toppen.

– Vi står i en svært utfordrende situasjon på flere måter, både smittevernmessig, for samfunnet og for næringslivet. I og med at dette påfører bedriftene så store utfordringer, mener vi det er viktig med gode kompenserende tiltak for å sikre arbeidsplasser, sier hun.

Hun frykter permitteringer, og mener at perioden hvor arbeidsgiveren må betale lønn bør reduseres fra ti dager til to dager.

– Vi har vært opptatt av at det kun skal være to dagers lønnsplikt ved permittering for arbeidsgiver. Det er for å avlaste bedriftene, sier Melsom.

Det er krevende å betale ut lønn uten å ha ansatte på jobb, og derfor trengs det kompensasjon for dem som må holde helt eller delvis stengt, mener hun.

– Nå har bedriftene stått i dette lenge – for mange begynner kassen å bli tom. De har ikke mye å tære på videre, sier Melsom.

– Kom litt brått på

Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner organiserer rundt 210 alpinanlegg over hele landet.

– Skiheisene rammes ikke av disse nedstengningene, men andre deler av virksomhetene er jo i aller høyeste grad rammet. Vi skal ha et møte om dette med vår arbeidsgruppe i morgen for å finne ut hvordan dette slår ut hos de ulike destinasjonene. Jeg tror mange følte at dette kom litt brått på, sier Clausen til VG/E24.

Hun sier at bransjen sammen med ordførere og kommuneleger forsøker å finne ut hvilke ulike tiltak som gjelder og hvordan videre drift kan praktiseres innenfor gjeldende regelverk.

– Skianleggene er hjørnesteinsbedrifter på mange steder. De kan fortsatt drive videre, men går allerede på 40-50 prosent kapasitet for at folk skal holde avstand og vi skal kunne drive innenfor gjeldende krav. Det er veldig begrensende for tilbudet. Skigjester vil jo også gjerne mer enn bare å stå på ski, sier Clausen.

– Hva skjer for eksempel med hotellgjestene på hotellene, kan de fortsatt spise i restauranten? Vi må forsøke å gi råd til medlemmene og gjestene om hva som gjelder, sier hun.

Ifølge helseminister Bent Høie kan hotellgjester fortsatt spise på restaurantene, men restauranten kan ikke ha andre gjester.

Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

Hun peker også på at nedstengningene i Viken kan slå skjevt ut mellom ulike hyttekommuner.

– Dette kan oppleves som skjevt for noen av hyttekommunene eksempelvis i Hallingdal kontra Gudbrandsdalen, Trysil og Vestlandet, siden det ofte er folk fra Oslo, Asker og Bærum som reiser til disse målene. Nå vil noen av destinasjonene ha mer virksomhet som er åpen enn andre, sier Clausen.

– Vi har stengte grenser, og ingen utenlandske gjester. De som reiser på hytta har gjerne sesongkort. Jeg vil tro at vi vil se en del avbestillinger på overnattingsgjester i hoteller og hytteutleie fordi tilbudet er redusert sammenlignet med det man vanligvis har, og fordi mange butikker er stengt, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no