Petter Stordalen om kjøpesenter-comeback: – Alle gode ting er tre

Hotellkongen legger 150 millioner i potten når han blir med som investor i en ny kjøpesentergigant, og for tredje gang kaster seg inn i kjøpesenterbransjen.

Petter Stordalen er en av investorene i det nye kjøpesenterselskapet Aurora Eiendom.
 • Maiken Svendsen
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Torsdag kom nyheten om at Petter Stordalen, Lars Løseth, Johan Johannson, Marius Varner og Christian Ringnes er blant investorene som starter kjøpesenterselskapet Aurora Eiendom.

– Etter mitt syn er det beste laget man kunne stable på bena i Norge i dag, sier Stordalen til E24.

De fem går inn med nær en milliard til sammen, og Stordalen opplyser at han går inn med 150 millioner kroner.

– Jeg har jo vært inn og ut av kjøpesenterbransjen de siste 20–30 årene, forteller han på telefon fra København.

Stordalen startet karrieren på City Syd i Trondheim. I 1992 var han med og kjøpte opp konkursboet etter Steen og Strøm, og var med på å bygge opp senterkjeden til han fikk sparken etter uenighet med styret i 1996. Mellom 2012 og 2015 var han en del av Sektorgruppen som ble solgt i 2015.

Nå er Stordalen tilbake i kjøpesenterbransjen for tredje gang.

– Alle gode ting er tre, sier han.

Denne gangen handler det blant annet om «grundig planlegging» og tidspunktet for satsingen, forklarer han.

Les også

Stordalen åpner nytt hotell: – Min beste dag siden februar 2020

Den store forskjellen fra han startet i bransjen til nå ligger i forvaltningsleddet, mener han. I Aurora Eiendom er det Lars Ove Løseth som blir administrerende direktør, han har samme stilling i kjøpesenterkjeden Alti Forvaltning i dag.

Kjøpesenterarving i sjefsstolen

Lars Ove Løseth (29) gikk etter endt utdanning i lære i Thon-gruppen før han tok over styringen etter faren i Alti-kjeden. Familien har vært i kjøpesenterbransjen siden begynnelsen av 90-tallet, da Lars Løseth senior begynte å kjøpe og drive kjøpesentre fra bygda Surnadal i Møre og Romsdal. Siden 2009 har Løseth-familiens selskap drevet og forvaltet kjøpesentre på egen hånd etter at Thon kjøpte familien ut av Amfi-kjeden.

– Vi er veldig glade for å få med både Stordalen og resten av rekken som blir med på dette prosjektet. Det er en stor verdi å få inn kompetansen og erfaringen de har både med kjøpesentre, eiendom og varehandel. Ikke minst er det en større vekstmulighet for Alti, sier Lars Ove Løseth til E24.

Han tror at hovedparten av handel vil fortette i fysiske butikker, og tror kjøpesentre har en egen posisjon både som handelsplass og møteplass tross netthandelens sterke vekst det siste året. Hva gjelder ambisjonene sier han at de ønsker å bli større, og aktivt jobber med å finne sentre som passer inn i prosjektet.

Løseth ønsker ikke å oppgi den konkrete prisen på ett kjøpesenter de ser på, han vil heller ikke opplyse om hvem de resterende fem hjørnesteinsinvestorene er.

– Elsket måten de tenkte på

Stordalen beskriver at Løseth-familien har enormt med erfaring, og at deres kompetanse var avgjørende for at han satser på kjøpesentre nå og investorene gikk inn i prosjektet.

– Jeg bare elsket måten de tenkte på, måten de drev det på, forteller Stordalen.

De siste seks månedene har de «aktivt» jobbet med kjøpesenterselskapet. De har allerede intensjonsavtaler om å kjøpe tre kjøpesenter fra Steen og strøm og ett kjøpesenter som eies av Steen og strøm og KLP.

I tillegg har de en femte intensjonsavtale med et annet kjøpesenter for omtrent 1,8 milliarder kroner. Til sammen blir det kjøpesentre til en verdi av 4,8 milliarder kroner, ifølge pressemeldingen.

Les også

Hotellarvingen

Stordalen forteller at han ikke har noen følelser knyttet til at Aurora Eiendom starter med å kjøpe sentre fra Steen og Strøm.

– Steen og strøm er et bra selskap og jeg er stolt av at jeg var med å grunnla. Det ga meg mye læring, og var en fantastisk periode i mitt businessliv, sier han.

– Tapene har vært store

Det siste året har reiselivsnæringen vært hardt rammet av pandemien. Stordalen har tidligere sagt til E24 at han var forberedt på krise, men ikke en som innebar stengte grenser og reiseforbud.

I mars 2020 satt han et mål om å ta alle selskapene han er involvert i, altså Choice-kjeden, Ving og Hurtigruten, gjennom krisen.

Han forteller at bestillingene til både Hurtigruten og Ving nå begynner å komme inn igjen, og han selv sitter i Danmark for å åpne et nytt hotell i et mer gjenåpnet land.

– Så målet med å ta alle selskapene gjennom det, har vi lyktes med, selv om tapene har vært store, forteller han.

For Ving var tapet på 645 millioner kroner i fjor, mens Hurtigruten tapte 1,7 milliarder kroner. Hotellkjeden Nordic Choice Hotels tapte 1,93 milliarder kroner før skatt.

Stordalens Strawberry Group fikk omtrent 218 millioner kroner i coronastøtte av staten fra mars til august 2020. I mai ble det kjent at de måtte betale tilbake nesten 15 millioner av disse.

Les også

Petter Stordalen samarbeider med kinesiske Geely om nytt hotell i Sverige

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kjøpesenter
 2. Petter Stordalen
 3. Johan Johannson
 4. Lars Ove Løseth
 5. Alti

Flere artikler

 1. Stordalen og eiendomsinvestorer satser milliardbeløp på ny kjøpesentergigant

 2. Stordalen-selskap med milliardkjøp av kjøpesenter i Tønsberg

 3. Harald Espedal storhandler eiendom

 4. Betalt innhold

  Petter Stordalen: – Hvis det er en by som klarer å komme seg gjennom en krise, så er det Stavanger

 5. Betalt innhold

  Dette Stordalen-grepet kutter formuesskatten fra «j...a lite» til enda mindre