Ber om at Norge følger EUs reiseforslag: – Legger til rette for trygg gjenåpning

Det holder ikke med bare nordmenn som ferierer i Norge, mener Virke Reiseliv. Først i juni vil et felleseuropeisk coronasertifikat være klart.

Astrid Bergmål er redd for at Norge ikke legger seg på samme linje som EU når det gjelder innreiseregler.
Publisert: Publisert:

EU-kommisjonen vil tillate innreise for alle fullvaksinerte, også for unødvendige reiser.

De vil også øke grensen for antall smittetilfeller før et land blir «rødt». Nå er det 25 smittetilfeller per 100.000 innbygger, men forslaget er å heve det til 100 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

Les også

EU-kommisjonen vil tillate innreise for alle fullvaksinerte

– Vi tenker at dette forslaget legger til rette for en trygg gjenåpning av internasjonalt reiseliv, sier Astrid Bergmål, leder for Virke reiseliv.

Hun ønsker at fullvaksinerte og de fra områder med lite smitte får reise til Norge, uten å måtte i karantene først.

– Jeg tror det er viktig å påpeke at dette ikke er å åpne for alle, legger hun til.

– Ingen kan leve av kun en månedslønn

Reiselivet har vært hardt rammet av coronarestriksjoner og strenge innreiseregler. Selv om mange nordmenn brukte Norge som ferieland i fjor, understreker Bergmål at det ikke er nok.

– Det er ingen som kan leve av kun en månedslønn i løpet av et år, sier hun.

Les på E24+

Sommeren ble redningen for reiselivet i fjor. I år får bransjen ingen løfter.

Bergmål forteller at om norske myndigheter har andre regler enn i EU, så vil de utenlandske turistene velge bort Norge som reisemål. Det så de i fjor, sier hun.

For reiselivet er det, ifølge Bergmål, kjempeviktig at reglene for reise i Norge er forutsigbare, og at de er på samme linje som EU. Det gir trygghet til de reisende, legger hun til. Nå forventer hun at norske myndigheter følger etter EU.

– Det vi er redd for nå er at Norge ikke følger EU, sier hun.

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO sier til NTB, at norske bedrifter må få tilgang til internasjonale reiser i samme omfang som konkurrenter i andre land.

– Det er særlig viktig at Norge slutter seg til de rammer for internasjonale reising som legges i EU, sier hun til nyhetsbyrået.

Les også

Slik skal Norge åpne opp

I regjeringens gjenåpningsplan er å åpne for mer utenlandsreiser, men med krav til testing og karantene i trinn tre.

Jobber med felles coronasertifikat

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helsedepartementet opplyser at de jobber med et felles coronasertifikat med EU, som skal være klart i slutten av juni.

Passet, som ble kjent i mars, skal være elektronisk og vise om en personer vaksinert, har testet negativt på corona eller blitt frisk etter å ha vært smittet.

– I forbindelse med dette arbeidet vurderer vi blant annet hvordan reglene rundt innreisekarantene skal være. Dette er derfor noe vi vil komme tilbake til, skriver han.

Les på E24+

Satser flere hundre millioner under krisen. Det kan endre reiselivet.

Han påpeker også at EU-kommisjonen har laget forslag til endringer i EUs rådsanbefaling om reiser til EU, og at om de blir vedtatt, så vil de ikke være bindende for Norge.

– Noe av det viktigste med et felles koronasertifikat med EU er at vi kan verifisere allerede på grensen om en person er vaksinert, skriver han.

Statssekretæren trekker frem at enkelte bruker falske attester, eller attester som er «nær umulig» å sjekke om er ekte eller ikke.

– Det er derfor i dag ikke mulig å følge EU-kommisjonens forslag til anbefalinger uten å samtidig akseptere en høy risiko for importsmitte, skriver Korkunc.

Publisert:
Gå til e24.no