Dette skjer denne uken: Rentefasit fra EU og ny resultatsesong på trappene

Flere selskap slipper årets første kvartalsrapporter. Ferske tall vil fredag vise oss status for europeiske industrier.

Presidenten av Den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, under en pressekonferanse i 2019. Illustrasjonsfoto.
Dette skjer denne uken
 • Harald Hoff
Publisert:

I makroøkonomien vil innkjøpssjefsindekser kaste lys over europeisk industri fredag, mens rentenyheter fra Den europeiske sentralbanken kommer torsdag.

– Det viktigste som kommer neste uke er sentralbankmøte i EU. Det er ikke forventet noen endringer i pengepolitikken, men det blir spennende å se om Den europeiske sentralbanken har blitt mer optimistiske for fremtiden, sier Erik Bruce sjefstrateg i Nordea.

Han trekker frem at støttepakkene sendt ut av president Biden i USA vil ha positive ringvirkninger i resten av verden, også for Europa. Smittesituasjonen har den siste tiden hatt en negativ utvikling, men samtidig er utrulling av vaksiner også i gang.

– Om det er mye det samme som før, så vil ikke det i seg selv være noe som påvirker markedet, men noe som likevel vil bli lagt merke til, sier han.

På tirsdag er det duket for renteavgjørelser fra den kinesiske sentralbanken. Bruce kommenterer at det er en forventning til at Kina vil stramme inn etter hvert, men at det er ikke forventet noe utslagsgivende for markedet fra sentralbanken på tirsdag.

Kvartalsrapporter

Tilbake i Norge vil en rekke selskaper på både Oslo Børs og på Euronext Growth publisere årets første kvartalsrapporter.

Noen av de største selskapene er blant andre XXL, Yara, Gjensidige Forsikring og Entra.

Gründerselskapet Bergen Carbon Solutions og solkraftselskapet Norsk Solar vil mandag børsnoteres på Euronext Growth.

Oljefondet vil også komme med første kvartalsresultat onsdag.

Statistisk Sentralbyrå vil mandag publisere skatteregnskap for mars. Den svenske motparten SCB vil publisere arbeidsledighetstall og arbeidskraftundersøkelse onsdag, og produsentprisindeks fredag.

Erik Bruce er sjefstrateg i Nordea.

Amerikanske boligtall

USA vil denne uken publisere tall for solgte boliger i mars. Boligsalgstall for eksisterende boliger kommer på torsdag, og tall for nye boliger fredag.

– Det har gått bra i boligmarkedet i en rekke land, ikke bare i USA. Lånerenten har likevel gått noe opp i amerikanske banker, noe som igjen påvirker hvordan amerikanere velger å forholde seg til boligmarkedet, sier Bruce.

CNBC melder at neste uke vil ha et ras av amerikanske kvartalsrapporter i uken som kommer. Blant amerikanske selskaper finner vi Netflix, IBM, Intel, Coca-Cola, AT&T, American Airlines, United og American Express.

– Jeg tror at på grunn av krisepakken, lave renter og oppsparte kontanter at vi vil ha et «bull-marked» fremover, sier Larry Fink, sjef for verdens største kapitalforvalter Blackrock, til CNBC fredag.

Industritall på fredag

Det kommer også en rekke rapporter på innkjøpssjefsindekser fra både Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og USA på fredag.

– Inntrykket er at det går veldig bra i industrien. Både i Europa og for så vidt i resten av verden, sier Erik Bruce.

– Det forventes at indeksene kommer med resultater som tyder på sterk oppgang i industrien. Varer er noe vi bruker uavhengig av pandemien. Bedriftene på sin side investerer mer og mer inn i kapital som de forventer en kraftig boom fra, nå når samfunnet snart åpner opp, sier han.

På den annen side er tjenestesektoren forventet å helle mot den svake siden. Det er en følge av nedstenginger og restriksjoner for blant annet reiseliv, hoteller, restauranter og uteliv i Europa. Nordea-strategen tror likevel folk vil se forbi dette siden det er forventet flere vaksiner og flere land er forventet å åpne i tiden som kommer.

Forrige uke kom nyheten om at Johnson&Johnson-vaksinen vil bli satt på pause i USA etter at det har blitt rapportert om seks tilfeller av blodpropp. Dagen etter kom nyheten om at EU planlegger å kjøpe 1,8 milliard av Biontech/Pfizer-vaksinen.

– Smittetall og vaksiner er noe som vil være viktig for markedet, også inn i neste uke, sier Bruce.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. Rentemøte
 4. Pfizer
 5. Euronext Growth
 6. Johnson & Johnson
 7. Makroøkonomi

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Norge og USA

 2. Dette skjer denne uken: PMI-rush og januarfasit for detaljhandel

 3. Dette skjer denne uken: – Markedet forventer mer enn analytikerne anslår

 4. Dette skjer denne uken

 5. Dette skjer denne uken: SAS og Norwegian i resultatilden