NHO møter statsråder etter nye coronagrep: – Må gjøres noe med lønnsplikten

NHO gjentar sine krav om at regjeringen må lette byrden for bedriftene etter skjerpede tiltak. – Når det går opp og ned med stengningene så oppleves det urettferdig, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Publisert: Publisert:

Fredag ettermiddag er NHO-sjefen i møte med næringsminister Iselin Nybø (V) og finansminister Jan Tore Sanner (H), etter skjerpingen av de nasjonale coronatiltakene tirsdag.

Ifølge NHO begynner strikken å bli tynnslitt for mange bedrifter, etter flere runder med kostbare permitteringer.

– Det er mange som er frustrert nå. Det er en annen stemning enn før, det er vanskelig å motivere seg, og mange opplever også at kassen er tom, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24.

En rekke skjerpelser i enkeltkommuner og nasjonalt fører til nye runder med permitteringer, og derfor vil NHO-sjefen nå gjenta to sentrale krav til statsrådene:

  • regjeringen må redusere bedriftenes lønnsplikt ved permittering fra ti til to dager, eller så må kompensasjonsordningen dekke disse utgiftene
  • bedrifter må få lengre tid på seg til å betale utsatte skatter og avgifter, som skal betales ned fra 30. juli i år), og renten må senkes

Fredag meldte Nav om at det er 211.700 personer som er helt eller delvis ledige eller er arbeidssøkere på tiltak. Det utgjør 7,5 prosent av arbeidsstyrken.

Les også

Nedstenginger koster Michelin-restaurant dyrt: – Det er en redsel for hver pressekonferanse

– Oppleves urettferdig

– Det vi vil gjenta i møtet med næringsministeren og finansministeren er at det må gjøres noe med lønnsplikten på ti dager, sier Almlid.

– Når det går opp og ned med stengningene så oppleves det urettferdig. Det må gjøres noe med dette, enten ved å redusere antallet dager eller ved å ta dette inn i kompensasjonsordningen, sier han.

Han sier at regjeringen har argumentert med at det ikke er noe poeng i å endre lønnsplikten, fordi dette trolig er den siste smittebølgen og at coronakrisen snart vil gli over.

– Men dette er ikke ferdig snart. Vi må ta høyde for at dette kan vare mye lenger. Vi vet ikke om det er én sving til eller om det kommer enda en sving etter det, sier Almlid.

Les også

Nav registrerte 3.900 flere arbeidssøkere i mars

Skjerpet tiltakene

De siste ukene har regjeringen blant annet innført det strengeste tiltaksnivået i de 51 kommunene i Viken og en rekke kommuner i Rogaland. Over 10.000 butikker med over 56.000 ansatte måtte stenge.

Denne uken ble også de nasjonale coronatiltakene skjerpet, med skjenkestopp over hele landet. Folk anbefales å holde to meters avstand, avlyse alle arrangementer og bare handle i hjemkommunen. Badeland, spaanlegg, hotellbasseng og fornøyelsesanlegg stenges. Alle som kan bør jobbe hjemme.

Dette fører til nye nedstengninger, særlig innen reiseliv, servering og hotell, og for hver permittering øker utgiftene.

Blant dem som har stengt denne uken er Michelinrestauranten Re-Naa i Stavanger og Oset Høyfjellshotell. Flere andre aktører vurderer å stenge dørene.

– Jeg hadde møte med regiondirektørene i NHO i går. De har snakket med sine medlemmer, og jeg blir lei meg når jeg hører hvor mange bedrifter som sliter. Noen holder også til i regioner med lite smitte og syns det er vanskelig å akseptere så strenge tiltak som det vi ser nå, sier Almlid.

– Regionale tiltak i Viken og nasjonale tiltak kom brått på mange bedrifter. Men er det mulig å gjøre dette mer forutsigbart, så lenge dette styres av smitten?

– Det er et godt spørsmål. Først fikk myndighetene kritikk for at tiltakene kom for brått, og så fikk de kritikk fordi de varslet tiltak på forhånd, så det blir jo galt uansett, sier Almlid.

– Og for bedriftene blir jo meldingen brutal uansett. Du har kanskje basert deg på omsetning i påsken etter en dårlig jul, og så må du stenge. Det er brutalt, sier han.

Les også

Påskehotellene i knestående: – Skjenkestopp er det verste du kan gjør mot oss

Har betalt ut mange milliarder

Regjeringen har så langt betalt ut over ni milliarder kroner i statlige kompensasjonstiltak. Den har også lovet 2,25 milliarder kroner til næringslivet i nedstengte kommuner.

Den kommunale ordningen har så langt gitt bedriftene én milliard, mens 750 millioner skal betales ut etter påske. Ytterligere 500 millioner kroner kommer i revidert budsjett i mai.

«Vi vil sørge for at det er økonomiske tiltak så lenge det er strenge smitteverntiltak for å legge til rette for at Norge skal komme godt ut av krisen», skrev finansminister Jan Tore Sanner (H) i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Hans-Andreas Limi (Frp) torsdag.

Les også

Må stenge hoteller i påsken: – Avbestillingene har rast inn

Kan trenge enda mer

Almlid mener at kompensasjonsordningen må økes for å kompensere bedriftene for permitteringsutgifter hvis regjeringen ikke vil ned lønnsplikten til to dager.

– Krisen kommer til å vare mye lenger enn man trodde, så da må man være klar til å sette av mer penger. Hvem kan si meg når dette er over? Det kan ingen, sier Almlid.

Regjeringen mener også at det er svært usikkert når økonomien tar seg opp. Tidligere i mars la regjeringen frem tre scenarioer, hvor de anslo at norsk økonomi vil vokse med mellom 0,5 prosent og 4,5 prosent i år, alt etter hvor raskt vaksineringen går.

Les også

Over 10.000 butikker må stenge – 56.500 personer kan bli rammet

Finansministeren opplyste da til E24 at bedrifter som utgjør rundt 10 prosent av økonomien sliter tungt, inkludert bedrifter innen kultur, underholdning, overnatting og servering. De øvrige 90 prosentene av økonomien har nå høyere aktivitet enn før pandemien.

– Det er mange som sliter, men mange sliter veldig mye. Det er reiseliv, uteliv, deler av persontransport- og servicesektoren. Samtidig er det også en større kløft mellom dem som gjør det bra og dem som sliter, sier Almlid.

– I den siste medlemsundersøkelsen fra 9. mars like før de siste nedstengningene, så økte andelen som oppga over 50 prosent omsetningssvikt i februar målt mot måneden før til 16 prosent. Det er det høyeste nivået vi har sett siden juni i fjor, sier han.

Les også

NHO og Virke øker presset: Ber regjeringen ta regningen etter stengingen

Publisert:
Gå til e24.no