Tusenvis permittert i Oslo - i Kristiansand er kranene åpne

Martin Reinsnes og Adrian Borge er to av flere tusen ansatte i restaurant- og utelivsbransjen som er permittert fra jobben. Men forskjellene er store fra by til by.

Martin Reinsnes (t.v.) og Adrian Borge (i midten) er permittert. I Kristiansand holder Roger Sande (t.h.) foreløpig de ansatte i utelivskonsernet i jobb.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Jeg tenker på å finne en ny leilighet, det er litt dyrt. Men det er kanskje litt vanskelig å flytte i disse dager også, sier Adrian Borge (23) som ble permittert etter skjenkestopp i Oslo, i likhet med store deler av utelivsbransjen i hovedstaden.

Borge som til vanlig er bartender på The Scotsman i Oslo sentrum er permittert for andre gang i år.

– Tiden går litt saktere enn vanlig. Man prøver å finne noen nye hobbyer, så jeg har begynt å lese litt bøker igjen, sier han til E24.

Den andre bølgen av coronaviruset har skylt inn over Norge - og landet har på nytt innført svært strenge tiltak, som også er årsaken til at Borger er permittert.

Og han er i godt selskap.

Mandag 9. november ble det innført skjenkestopp og strenge regler for utelivs- og restaurantnæringen i hovedstaden - samme uke søkte 5.000 personer i serveringsnæringen om dagpenger på landsbasis, 4 av 10 av dem fra Oslo.

– Jeg tror vi alle forventet at det ville skje igjen. Selv om de fleste fulgte smittevernsreglene er det alltid de som ikke klarer å oppføre seg, sier Borge, som sier han skjønte at det ville komme en bølge nummer to.

Adrian Borge (23) er permittert fra jobben som bartender på The Scotsman i Oslo sentrum.

Pandemien rammer skjevt

De aller fleste av dem som akkurat nå er uten jobb, arbeider i Oslo og Bergen, hvor restriksjonene også er de strengeste.

Andre steder er situasjonen en helt annen. I Kristiansand finnes ikke de lokale skjenkerestriksjonene som er innført i landet to største byer.

Sørlandsbyens største utelivsselskap, Mat & Uteliv, eier 14 restauranter i Kristiansand. Selskapets daglig leder, Roger Sande, sier de har justert litt på åpningstidene og holder bare åpent til midnatt i helgene.

– Etter at statsministeren oppfordret folket til å holde seg hjemme, merket også vi her på Sørlandet en betydelig nedgang i besøk og omsetning. Så november ser ut til å bli begredelig.

Daglig leder i Mat & Uteliv, Roger Sande, sier at selskapet som er Kristiansands største bar- og restaurantkonsern, har bestemt seg for å til nå ikke permittere ansatte i andre coronabølge.

Han legger til at interessen for norgesferie sørget for en meget sterk sommersesong og en god høst.

– Kan dere nå unngå å permittere?

– Vi har til nå valgt å ikke permittere i andre coronabølge. Vi er optimister og håper og tror at tante Erna snart gir folk litt lys i mørket, slik at de kan senke skuldrene og gå på byen for å spise, drikke og hygge seg innenfor de trygge rammene vi har tilrettelagt for, sier Sande.

I første coronabølge permitterte Mat & Uteliv 200 personer.

Pengebruken stupte - og stuper på nytt

Nordmenn har lagt igjen langt mindre penger på restaurantbord og bardisker under pandemien. Det viser E24s coronaspesial som hver uke viser hvordan nordmenn bruker pengene sine (se graf under).

I sommer da mange nordmenn dro på norgesferie, nærmet omsetningen seg fjoråret, men har i utgangspunktet ikke klart å hente seg igjen etter fallet som kom som et resultat av nedstengingen i mars.

Etter en grei nok sommer og en brukbar høst, stuper igjen pengestrømmen inn til norske restauranter og barer.

I forrige uke var den nasjonale omsetningen i restaurantbransjen 46,59 prosent under fjoråret. For barene var det enda verre - en nedgang på 81,16 prosent fra samme uke i 2019.

Martin Reinsnes er veteran i utelivsbransjen, og har jobbet ti år som bartender. Her på hans nåværende jobb, Tilt, som han er permittert fra.

Tror det vil holdes stengt over jul

Martin Reinsnes har rundet ti år som bartender. Han har aldri vært permittert i sitt liv før i år.

– Slik jeg merker stemningen i bransjen akkurat nå, er det ikke så mange som tror ting starter opp igjen før jul, sier bartenderen, som til vanlig jobber på Tilt, landets største barer for flipper og arkadespill.

– Hvis vi ønsker særegne nisjesteder i Oslo, så trenger mindre nabolagsbarer og særegne serveringssteder hjelp.

Han referer til byrådsleder Raymond Johansens utspill om at støtten til permitterte må matche tidligere kriser landet har stått i.

– Jeg håper myndighetene forstår at det ikke er like lett for folk uten formell utdanning å finne ny jobb enn det var da mange ingeniører mistet jobben under oljekrisen. Det vil ta mye lenger tid for en arbeidsløs servitør eller bartender å finne noe nytt å gjøre.

Usikker fremtid

Men det restaurant- og utelivsbransjen har til felles flere steder i landet, er at de korte til mellomlange fremtidsutsiktene er uklare.

Nyheter om positive vaksineresultater blir stadig flere, men om alt går på skinner, vil det fremdeles ta mange måneder før store deler av befolkningen er vaksinert.

For å bøte på fremtidig omsetningsfall, har regjeringen innført en ny runde med kontantstøtte for næringslivet.

Den tror ikke Mat & Uteliv-sjefen i Kristiansand han vil få bruk for.

– Så lenge vi holder restaurantene åpne med så liten omsetningsnedgang som vi har til nå, vil vi nok ikke motta noe fra den nye kompensasjonsordningen som blir gjeldene på nyåret. Vi håper i stedet at våre gjester fortsetter å bruke oss, sier daglig leder Sande.

I Oslo tenker også bartender Borge på fremtiden.

– Jeg er veldig glad i å jobbe som bartender, men i tider som dette forstår man jo at man ikke har et essensielt yrke. Tanken å studere eller å gjøre noe annet har slått meg, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Utelivsbransjen
  2. Coronaviruset
  3. Permittering

Flere artikler

  1. Bryggerier må permittere ansatte etter nasjonal skjenkestopp

  2. Utelivsbransjen har fått nok: – Har aldri følt meg mer ensom

  3. Serveringsbransjen må betale lønn for å permittere: – Kostet oss én million kroner

  4. Var det ikke nå det skulle bli bedre, Jonas?

  5. Ikke overrasket over skjenkestopp: – Et feigt grep fra regjeringen