Restauranteier i Oslo: – I praksis beordres vi til å stenge ned

Oslo kommune innfører full skjenkestopp og sosial nedstengning. – Feigt, tordner restauranteier.

Even Hegbom, daglig leder ved Den Glade Gris.

Ketil Blom Haugstulen
  • Ole Alexander Saue - Aftenposten
  • Maria T. Pettrem - Aftenposten
Publisert:,

Fredag kom skrekkbeskjeden. Byrådsleder Raymond Johansen varsler sosial nedstengning. Fra og med tirsdag er det full skjenkestopp i Oslo kommune.

Det får store konsekvenser for restaurantene i byen.

– Situasjonen er svært alvorlig, sier Even Hegbom.

Han er daglig leder ved Den Glade Gris i Oslo.

– Hva fanken skal vi gjøre?

Det er fortsatt lov å holde åpent. Men med strenge sosiale tiltak og skjenkestopp er det liten vits i å holde åpent, mener Hegbom.

– Vi har i realiteten blitt beordret om å stenge ned. Uten at det ordet er brukt.

– Jeg tenker på alle mine ansatte. Hva fanken skal vi gjøre? Vi må jo permittere. Det går trolig ut varsel til alle i løpet av helgen.

– Stenger dere restauranten?

– Det tror jeg. Da må alle 18 permitteres. Men vi vurderer å holde åpent for takeaway.

Hegbom sier restauranten kommer til å tape rundt 3,5 millioner kroner bare i november.

– Hvor alvorlig er det for dere?

– Vi har hatt noen gode år, så vi har en krigskasse. Den tærer vi på nå. Vi har ikke problemer med å klare oss.

Restauranten omsatte i fjor for 27,6 millioner kroner. De fikk et resultat før skatt på 5 millioner kroner.

Ifølge Hegbom er oktober til desember høysesong.

– Det er da man skal ut. Slik er kulturen.

Han sier at rundt 2000 personer har avbestilt som følge av smitteutviklingen de siste ukene.

– Feigt

Lars Erik Underthun er daglig leder for spisestedet Feinschmecker. Han reagerer sterkt på myndighetenes tiltak.

Lars Erik Underthun er daglig leder for spisestedet Feinschmecker.

Paal Audestad

– Først blir vi bedt om å holde oss hjemme. Så kommer skjenkestopp. Det er feil og feigt av Johansen. Han burde sagt at vi skal stenge, sier Underthun.

De skal ha et styremøte senere fredag. Der skal de diskutere driften fremover.

– Det er vanskelig å drive videre uten alkohol. Det sier seg selv. Spesielt når vi blir bedt om å holde oss hjemme, sier han.

– Vi har fått nesten alle tilbake i arbeid. Nå må 18 personer tilbake i full permittering. Det er trist, legger han til.

Nå ber han om tiltaksordninger som baseres på tvungen nedstengning.

Bent Stiansen er sjef for gourmetrestauranten Statholdergaarden.

– Vi er sjokkert, lei oss, og fortvilet. Dette må først behandles internt i bedriften før jeg kan si noe mer, sier han.

Bent Stiansen

Meek, Tore / NTB scanpix

250 avbestillinger

Restauranten Smia Galleri i Oslo fikk nylig 250 julebord avbestilt. Daglig leder Merete Nilsen Bua karakteriserer situasjonen som i mars. Da kostet tiltakene dem 900.000 kroner.

Merete Nilsen Bua driver Smia Galleri.

Robert McPherson

– Nå vurderer vi å stenge mandag. Da vil alle ni ansatte bli permittert, sier Bua.

De skulle etter planen skifte til julemeny fra onsdag.

– Nå har vi mye mat på kjøl som vi må bli kvitt. Det vurderer vi nå å gi bort, eller selge til redusert pris, til naboer og venner, sier hun.

Smia Galleri er imidlertid godt stilt, mener hun.

Bua eier selv lokalene, og har nedbetalt all gjeld. I tillegg driver hun et annet firma.

– Tilbake til 12. mars

Rhiannon Edwards leder Virke kultur og opplevelser.

– Nå er det dystert. Oslo er tilbake til 12. mars. Nå er utelivet helt avhengig av at regjeringen kommer på banen med bedre kompensasjonsordninger. De må innse at vi er tilbake der vi var i mars, sier hun.

Edwards frykter at Oslos aldri vil bli den samme hvis ikke regjeringen snart kommer bransjen til unnsetning. Et ras av nedleggelser er ikke langt unna, ifølge henne.

– Jeg frykter at Oslos vil miste mye av sjelen sin. Det kommer til å bli stille.

– Trenger forutsigbarhet

Utelivsbransjen i Oslo har rundt 17.000 ansatte. En rekke av disse har mottatt permitteringsvarsel de siste dagene. En undersøkelse fra NHO i oktober gir et nedslående bilde:

  • 67 prosent av bedriftene planlegger oppsigelser som følge av situasjonen.
  • 64 prosent vurderer at det er reell risiko for konkurs innen utgangen av året.

Tirsdag denne uken møtte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) Iselin Nybø for å snakke om situasjonen. Han la frem krav om at regjeringen trår til for å redde utelivet.

Utelivet kan i dag få kompensert inntil 60 prosent av noen faste kostnader. Johansen og Virke har bedt om at dette tallet økes til 70 prosent. Her bør også lønnsstøtte inngå, mener de.

– Mest av alt trenger bransjen forutsigbarhet, understreker Edwards i Virke.

Her kan du lese mer om

  1. Restaurant
  2. Oslo kommune
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stiansen stenger. Slik vil Oslo at utelivet i byen skal reddes.

  2. Oslo stenger treningssentre, kinoer og teatre - innfører full skjenkestopp

  3. Stenger flere utesteder over hele landet: – Det er ikke folk ute lenger

  4. Annonsørinnhold

  5. Tusenvis permittert i Oslo - i Kristiansand er kranene åpne

  6. Utelivssjef: – Blir overrasket om alle klarer seg frem til jul