Dagligvarekrigen

Regjeringspartiene snur – støtter opposisjonens forslag om prisdiskriminering

Etter en runde med debatt i stortingssalen snur regjeringspartiene om prisdiskriminering og stemmer for forslaget flere dagligvarekjeder mener vil være avgjørende for god konkurranse i bransjen.

Næringsministeren leverte i fjor fra seg Stortingsmeldingen som kom med en rekke tiltak som skal bedre konkurransen i dagligvarehandelen, men deler av bransjen mener den viktigste presiseringen kom fra opposisjonen, og ikke regjeringen. Her er minister Iselin Nybø (V) sammen med Norgesgruppens toppsjef Runar Hollevik, Rema-topp Trond Bentestuen og Coops viseadministrerende direktør Gøril Johnsen.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Det ble i forrige uke klart at et flertall på Stortinget går inn for et forslag som presiserer at dominerende leverandører i dagligvarebransjen ikke kan gi ulike innkjøpsbetingelser til forskjellige dagligvarekjeder hvis det ikke kan saklig begrunnes:

«Det må legges til grunn at forskjeller i innkjøpspris fra dominerende leverandører, som ikke har en saklig begrunnelse gjennom forskjeller mellom kjedene i produksjons- eller distribusjonskostnader, eller ulik verdi på konkrete motytelser, skader konkurransen mellom kjedene», heter det i forslaget.

Dette er et forslag som Rema, Coop og Kolonial.no har heiet frem, men Kiwi-eier Norgesgruppen er langt mer skeptisk til.

Da det torsdag ble votert over forslaget i Stortinget, stilte også regjeringspartiene og Senterpartiet seg bak merknaden etter det næringsministeren sier var avgjørende klargjøringer.

– Det som har vært viktig for regjeringspartiene har vært hvordan dette skal forstås. Er det en lovendring eller er det et signal, men dette ble tydelig klargjort i stortingsdebatten denne uken, og da synes jeg og partiene i regjeringen at vi kan stille oss bak dette, sier næringsminister Iselin Nybø til E24.

Les også

Kinnevik verdsetter Kolonial.no til 4,5 milliarder

– Konkurransetilsynet har internett

På spørsmål om forslaget skal tolkes som en ny lovforståelse, svarer Nybø:

– Dette medfører ikke noen lovendringer, men at Konkurransetilsynet fortsatt skal drive innenfor dagens lovverk og at Stortinget er opptatt av at Konkurransetilsynet skal ha fokus der det er prisforskjeller og en dominerende aktør.

– Men vil det gå en tydelig melding fra dere i departementet til Konkurransetilsynet om hvordan loven skal tolkes?

– Du kan legge fullstendig til grunn at Konkurransetilsynet får med seg det som skjer her. De har internett i Bergen også, sier Nybø.

I Arbeiderpartiet er det derimot ingen tvil om at de og resten av opposisjonen tolker dette som en ny måte å tolke loven.

– Absolutt, dette gir en veldig klar føring til statsråden om å følge dette opp og sørge for at Konkurransetilsynet får med seg dette. Om hun velger å stole på internett eller gjør det på en kontrollert og god måte som står seg i ettertid, det er opp til henne, sier næringspolitiske talsperson i Ap, Terje Aasland.

Les også

Blar opp 55. mill.: Kolonial-gründer kjøper «Villa Lehmkuhl»

FORNØYD: Terje Aasland (Ap) sammen Frp og SV sto i bresjen for et forslag som sier at usaklige innkjøpsbetingelser fra dominerende leverandører skader konkurransen mellom dagligvarekjedene.

– Uforståelig

– Vi fikk til og med oss Senterpartiet, sier stortingsrepresentant Terje Aasland, om forslaget som potensielt kan ramme dominerende norske dagligvareleverandører.

– Men hvorfor klarte man ikke å bli enige om dette i næringskomiteen?

– Det er helt uforståelig for meg hvorfor dette ikke ble avklart tidligere. Her har det ligget en manglende vilje fra regjeringen om å gi instruks til Konkurransetilsynet.

Hvordan forslaget vil slå ut for norske forbrukere gjenstår å se. Kolonial.no, Rema og Coop mener det vil føre til lavere dagligvarepriser. Kiwi-eier Norgesgruppen mener det kan føre til høyere priser.

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) mener lite annet i stortingsmeldingen var så viktig som dette:

– Dette er nok det viktigste enkeltforslaget som vil få mest å si for norske forbrukere.

Johansen sier regjeringspartiene forsøkte seg med alternative forslag.

– Men vi sto på vårt, og nå fikk vi stor enighet om dette forslaget. Så nå er det ikke noe å lure på når det gjelder innkjøpsbetingelser fra dominerende aktører.

Les også

Uenige om dagligvareforslag: Den ene tror prisene vil øke – den andre tror de vil falle

– Styrking av tilsynet var viktigst

Næringsminister Nybø som hadde ansvar for å dra i land stortingsmeldingen som ble initiert av forgjengeren Torbjørn Røe Isaksen, sier hun er mest fornøyd med at man styrker Konkurransetilsynets arbeid og at man får opprettet et eget dagligvaretilsyn.

– Hvor raskt tror du vi vil se potensielle konsekvenser av denne nye politikken?

– Jeg tenker det er viktig å si at denne styrkingen vi har gjort knyttet til tilsynet må få tid til å virke, sier Nybø

Les også

Opposisjonen med flertall: Vil instruere Konkurransetilsynet til å hindre usaklige innkjøpsbetingelser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Konkurransetilsynet
 3. Kolonial.no
 4. Iselin Nybø
 5. Norgesgruppen
 6. Rema 1000

Flere artikler

 1. Opposisjonen med flertall: Vil instruere Konkurransetilsynet til å hindre usaklige innkjøpsbetingelser

 2. Uenige om dagligvareforslag: Den ene tror prisene vil øke – den andre tror de vil falle

 3. Ap om Reitans bekymringer: – Vi ønsker å stramme til

 4. Vil ny konkurransedirektør stå opp for konkurransen?

 5. Historisk matmakt-enighet