Regjeringspartiene snur – støtter opposisjonens forslag om prisdiskriminering
Etter en runde med debatt i stortingssalen snur regjeringspartiene om prisdiskriminering og stemmer for forslaget flere dagligvarekjeder mener vil være avgjørende for god konkurranse i bransjen.
Det ble i forrige uke klart at et flertall på Stortinget går inn for et forslag som presiserer at dominerende leverandører i dagligvarebransjen ikke kan gi ulike innkjøpsbetingelser til forskjellige dagligvarekjeder hvis det ikke kan saklig begrunnes:
«Det må legges til grunn at forskjeller i innkjøpspris fra dominerende leverandører, som ikke har en saklig begrunnelse gjennom forskjeller mellom kjedene i produksjons- eller distribusjonskostnader, eller ulik verdi på konkrete motytelser, skader konkurransen mellom kjedene», heter det i forslaget.
Dette er et forslag som Rema, Coop og Kolonial.no har heiet frem, men Kiwi-eier Norgesgruppen er langt mer skeptisk til.
Da det torsdag ble votert over forslaget i Stortinget, stilte også regjeringspartiene og Senterpartiet seg bak merknaden etter det næringsministeren sier var avgjørende klargjøringer.
– Det som har vært viktig for regjeringspartiene har vært hvordan dette skal forstås. Er det en lovendring eller er det et signal, men dette ble tydelig klargjort i stortingsdebatten denne uken, og da synes jeg og partiene i regjeringen at vi kan stille oss bak dette, sier næringsminister Iselin Nybø til E24.
Kinnevik verdsetter Kolonial.no til 4,5 milliarder
– Konkurransetilsynet har internett
På spørsmål om forslaget skal tolkes som en ny lovforståelse, svarer Nybø:
– Dette medfører ikke noen lovendringer, men at Konkurransetilsynet fortsatt skal drive innenfor dagens lovverk og at Stortinget er opptatt av at Konkurransetilsynet skal ha fokus der det er prisforskjeller og en dominerende aktør.
– Men vil det gå en tydelig melding fra dere i departementet til Konkurransetilsynet om hvordan loven skal tolkes?
– Du kan legge fullstendig til grunn at Konkurransetilsynet får med seg det som skjer her. De har internett i Bergen også, sier Nybø.
I Arbeiderpartiet er det derimot ingen tvil om at de og resten av opposisjonen tolker dette som en ny måte å tolke loven.
– Absolutt, dette gir en veldig klar føring til statsråden om å følge dette opp og sørge for at Konkurransetilsynet får med seg dette. Om hun velger å stole på internett eller gjør det på en kontrollert og god måte som står seg i ettertid, det er opp til henne, sier næringspolitiske talsperson i Ap, Terje Aasland.
Blar opp 55. mill.: Kolonial-gründer kjøper «Villa Lehmkuhl»
– Uforståelig
– Vi fikk til og med oss Senterpartiet, sier stortingsrepresentant Terje Aasland, om forslaget som potensielt kan ramme dominerende norske dagligvareleverandører.
– Men hvorfor klarte man ikke å bli enige om dette i næringskomiteen?
– Det er helt uforståelig for meg hvorfor dette ikke ble avklart tidligere. Her har det ligget en manglende vilje fra regjeringen om å gi instruks til Konkurransetilsynet.
Hvordan forslaget vil slå ut for norske forbrukere gjenstår å se. Kolonial.no, Rema og Coop mener det vil føre til lavere dagligvarepriser. Kiwi-eier Norgesgruppen mener det kan føre til høyere priser.
Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) mener lite annet i stortingsmeldingen var så viktig som dette:
– Dette er nok det viktigste enkeltforslaget som vil få mest å si for norske forbrukere.
Johansen sier regjeringspartiene forsøkte seg med alternative forslag.
– Men vi sto på vårt, og nå fikk vi stor enighet om dette forslaget. Så nå er det ikke noe å lure på når det gjelder innkjøpsbetingelser fra dominerende aktører.
Uenige om dagligvareforslag: Den ene tror prisene vil øke – den andre tror de vil falle
– Styrking av tilsynet var viktigst
Næringsminister Nybø som hadde ansvar for å dra i land stortingsmeldingen som ble initiert av forgjengeren Torbjørn Røe Isaksen, sier hun er mest fornøyd med at man styrker Konkurransetilsynets arbeid og at man får opprettet et eget dagligvaretilsyn.
– Hvor raskt tror du vi vil se potensielle konsekvenser av denne nye politikken?
– Jeg tenker det er viktig å si at denne styrkingen vi har gjort knyttet til tilsynet må få tid til å virke, sier Nybø
Opposisjonen med flertall: Vil instruere Konkurransetilsynet til å hindre usaklige innkjøpsbetingelser
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Opposisjonen med flertall: Vil instruere Konkurransetilsynet til å hindre usaklige innkjøpsbetingelser
Uenige om dagligvareforslag: Den ene tror prisene vil øke – den andre tror de vil falle
Ap om Reitans bekymringer: – Vi ønsker å stramme til
Vil ny konkurransedirektør stå opp for konkurransen?
Historisk matmakt-enighet