Heimstaden må rydde opp etter feilaktige fakturaer

Heimstaden lovet at de ikke ville kreve etterbetaling da Tysklands høyesterett kom til at leiepristaket i Berlin var grunnlovsstridig. Leietagere reagerer på at flere likevel har fått faktura.

BIG IN BERLIN: Etter mye om og men, ble Ivar Tollefsens hittil største oppkjøp i Berlin formalisert i november i fjor. Bildet viser området Kreuzberg, der en rekke av de 130 boligbyggene som Heimstaden har kjøpt ligger.
Publisert: Publisert:

Etter høyesterettsdommen i april, lovet Heimstaden-sjef Patrik Hall at deres leietagere skulle slippe etterbetaling av leie.

Skuffelsen var derfor stor for flere berlinere i Heimstaden-eide bygg da de åpnet postkassen to måneder senere og fant nettopp et slikt krav.

E24 har sett én faktura, sendt ut 14. juni. Den beløper seg til 268 euro. Bakgrunnen for kravet er fire måneder med redusert leie, fra desember til mars, som følge av leiepristaket som nå er funnet grunnlovsstridig.

Fakturaen er sendt ut fra Heimstadens samarbeidspartner Von Rüden Immobilien. Ifølge den tyske avisen Der Tagesspiegel har selskapet også sendt ut krav i størrelsesordenen 2.200 euro.

– Vi rydder opp umiddelbart

Kommunikasjonsdirektør Christian Dreyer i Heimstaden forklarer seg med at Heimstaden har vært i en overgangsfase i Berlin.

Selskapet har nylig opprettet eget kontor i den tyske hovedstaden, etter at gigantoppkjøpet på nesten 9 milliarder kroner ble formalisert sent i fjor.

I løpet av året vil Heimstaden forvalte hele den tyske porteføljen gjennom egen drift, men inntil intern bemanning er på plass har Von Rüden Immobilien blitt benyttet som ekstern samarbeidspartner.

BEKLAGER: Kommunikasjonssjef sier at Heimstaden har ønsket å opptre ryddig i saken. Ikke bare vil de ikke kreve etterbetaling, men de vil betale ut differansen for berlinere som ikke brukte pristaket til å billigere leie.

Christian Dreyer påpeker at Heimstaden var én av få utleiere i Berlin som bekreftet at de ikke ville kreve etterbetaling fra noen kunder, samme dag som leiepristaket ble funnet grunnlovsstridig.

– Beklageligvis har enkelte leietagere likevel mottatt et slikt feilaktig krav fra en av våre eksterne samarbeidspartnere, noe vi selvfølgelig rydder opp i umiddelbart, skriver han i en e-post.

Les på E24+

Thorstein Berg (72) blir Norges campingkonge

Gatedemonstrasjoner mot Tollefsen

Det har vært en turbulent start for Heimstadens tilstedeværelse i Berlin.

Da det ble kjent at Ivar Tollefsen-eide Heimstaden hadde sikret seg nesten 4.000 leiligheter i byen, tok aktivister til gatene.

De frykter at Tollefsen bare ønsker å berike seg på deres bekostning, at leieprisene vil hoppe i været eller at leilighetene blir videresolgt og forsvinner fra leiemarkedet.

Dette til tross for at Heimstaden gjentatte ganger har uttalt at de har et evighetsperspektiv på investeringene og at de ikke planlegger kjappe videresalg eller andre store endringer.

MOTSTAND: Mange berlinere frykter såkalt gentrifisering. Det vil si at sentrumsnære områder som tradisjonelt har tilhørt lavere samfunnsklasser i økende grad blir tatt over av folk fra høyere sosiale lag.

Aktivistene fikk støtte hos lokalpolitikere i Berlin som i fjor høst uttalte at de ønsket å kapre så mange som mulig av byggene på forkjøpsretten som myndighetene har i enkelte verneområder.

I november i fjor fjernet Heimstaden all tvil da de underskrev på avtaler som fjerner myndighetenes forkjøpsrett, men som sterkt begrenser deres eierskap av eiendommene.

Selskapet har nå ikke mulighet til å seksjonere boligbyggene og videreselge enkeltleiligheter før det er gått 20 år. Avtalen sier også at dersom Heimstaden vil pusse opp byggene i løpet av de neste ti årene, bør ikke husleien øke mer enn at den utgjør maks 30 prosent av leietagernes inntekt.

Les også

Aktivister skuffet etter at Heimstaden reddet gigantavtale i Berlin

– Vet ikke hva som ville skjedd uten oss

Avtalene var imidlertid ikke nok til å blidgjøre alle skeptikerne.

Aktivistene bak initiativet «Stop Heimstaden» har fortsatt med gatedemonstrasjoner gjennom våren.

Den siste uken har grupperingen jobbet for å få oversikt over fakturaer for etterbetaling av leie – krav de har oppfattet som brutte løfter. De har også tatt kontakt med Heimstaden og Von Rüden Immobilien om saken.

– De sier at det var en feil i systemet. Forhåpentligvis ender det med at ingen trenger å betale noe, skriver Yagner Anderson i Stop Heimstaden i en e-post.

UØNSKET: I fjor høst var det nærmest daglige demonstrasjoner mot Tollefsens oppkjøp i Berlin.

Han reagerer på utsendelsen av kravene og mener at de minst ressurssterke vil kunne komme til å betale de feilaktige kravene.

– Vi kan ikke vite hva som ville skjedd dersom det ikke var for oss som et organisert leietagermiljø og den støtten vi yter, påpeker Anderson.

Christian Dreyer i Heimstaden skriver i en e-post at alle leieforhold blir gjennomgått slik at de skal være sikre på at ingen kunder betaler mer enn det de skal.

– Har kunder allerede betalt feilaktige krav, så blir det selvfølgelig tilbakebetalt.

Les på E24+

Derfor flykter rike fra formuesskatten: – En hinsides «boavgift»

Publisert:
Gå til e24.no