Momsskandale i Sverige: Stein Erik Hagens Komplett fryser samarbeid
En av Kompletts leverandører anklages for å være involvert i en massiv bedragerisak. Nå fryser selskapet samarbeidet i Sverige.
Den amerikanske mobilkjempen Brightstar anklages for å være delaktig i en internasjonal bedrageriskandale, men sier at det selv ikke har gjort noe galt. Brightstar har virksomhet i 50 land, inkludert Norge, der selskapet omsatte for drøyt 1,6 milliarder kroner i fjor.
På kundelisten står Telenor, men også Komplett, eid av investor og mangemilliardær Stein Erik Hagen. Netthandelskonsernet kjøper hifi-produkter og mobiltelefoner av Brightstar.
– Tar dere noen grep om samarbeidet?
– I Sverige har vi inntil videre pauset all handel med Brightstar, skriver Komplett Groups kommunikasjonssjef, Kristin Hovland, i en e-post til E24.
Det omfatter Komplett-konsernets datterselskap Webhallen i Sverige.
– Hvorfor stanser dere samarbeidet i Sverige, men ikke i Norge?
– Slik vi har forstått det handler saken om Brightstar Sverige.
Hovland sier at de har en «god dialog» med Brightstar i Norge, og avventer mer informasjon og svenske myndigheters konklusjon før de tar stilling til videre samarbeid på konsernnivå.
Stein Erik Hagen vurderer å børsnotere Komplett etter rekordår
Krever en kvart milliard
Fra før har konkurrenten Dustin satt samarbeidet på vent.
Da SVT, som har rullet opp saken, spurte Komplett om samarbeidet for en knapp måned siden, sa selskapet at det var for tidlig å svare på om det ville påvirkes av saken.
Svenske skattemyndigheter (Skatteverket) krever en kvart milliard av Brightstar for uteblitt merverdiavgift og et skattetillegg på 38 millioner svenske kroner.
Ifølge Skatteverket har Brightstar kjent til, eller burde ha kjent til, at det har vært delaktig i et avansert momsbedrageri. Brightstar har angivelig handlet med et navngitt selskap der toppsjefen ble arrestert, mistenkt for alvorlige økonomiske forbrytelser.
Brightstar avviser anklagene og mener de selv ikke har gjort noe galt, ifølge en uttalelse sendt til E24.
– Vår svenske virksomhet har ikke hatt kjennskap til påstått momssvindel begått av andre, og vi er overrasket over Skatteverkets avgjørelse. Vi velger derfor å anke avgjørelsen, skriver selskapet i uttalelsen.
De mener avgjørelsen bør gjøres om på bakgrunn av at Sverige, og den svenske virksomheten til Brightstar, har blitt angrepet av kriminelle aktører.
Telenor motsetter seg lovforslag fra militærjuntaen i Myanmar
Telenor: – Tar anklagene svært alvorlig
– Min vurdering er at dette er den største bedragerisaken Sverige har vært utsatt for, har bedrageriekspert Peter Forsman sagt til SVT.
Brightstar selger varer til Telenor, og de leverer lagring- og logistikktjenester samt håndterer returnerte produkter for den norske telekomgiganten. Konsernet overlater til de enkelte landene å kommentere saken.
– Vi tar anklagene svært alvorlig. I avtalene våre med leverandører står det tydelig at de må overholde lokale lover og regler, og dette gjelder selvfølgelig også skattemessige spørsmål, skriver pressesjef Pia Rosin i Telenor Sverige i en e-post til E24.
Telenor Norge opplyser at de er i dialog med Brightstar, og opplever at selskapet vil jobbe tett med skattemyndighetene i Sverige for å oppklare saken.
– Er den norske virksomheten påvirket på noe vis?
– Nei, Telenor Norges virksomhet er ikke påvirket av situasjonen i Sverige. Ettersom dette er en pågående sak, vil vi avvente med å foreta en beslutning om eventuelle tiltak til vi får mer klarhet i situasjonen, sier kommunikasjonssjef David Fidjeland i Telenor Norge.
Bistår i etterforskningen
Brightstar har nå satt i gang en ekstern etterforskning av saken. De har suspendert en ansatt mens etterforskningen pågår.
– Vi vil påpeke at Brightstar Sverige har betalt riktig moms både på varene som ble kjøpt og deklarert, og til svenske skattemyndigheter på salg av disse varene. Det er ubestridt, skriver selskapet i uttalelsen sendt til E24.
Selskapet skriver at svenske skattemyndigheter har avvist momsrefusjon på varene de kjøpte, begrunnet med en påstått uredelig handling fra et selskap de har kjøpt varer fra, og at Brightstar Sverige burde vært klar over det.
Brightstar sier at de ikke har funnet bevis for at Brightstar har tjent på svindelen, og at de vil ta passende grep hvis det viser seg at en ansatt har vært involvert i ulovlig, upassende eller uetisk aktivitet.
Selskapet hevder de har høye etiske standarder i all sin virksomhet og ingen toleranse for noen form for svindel eller lovbrudd.
– Vi har bistått og vil fortsette å bistå svenske myndigheter under etterforskningen, og vi går videre med vår egen etterforskning. Brightstar har drevet i Sverige i nesten femti år, og vi ser frem til å fortsette å bidra med arbeidsplasser og investeringer i Sverige.
De ønsker ikke å kommentere ytterligere under den pågående etterforskningen.