Leger sier opp i protest i Bærum
Om lag 50 leger har sagt opp jobben sin ved Asker og Bærum legevakt etter at lønnsforhandlinger med kommunen har brutt sammen, melder flere medier.
- NTB
– Vi har ikke kommet i mål med forhandlingene, da vårt krav ikke har blitt møtt av kommunen. Flere leger har derfor levert inn oppsigelse i kveld, sier hovedtillitsvalgt for legene Germar Schneider til Budstikka.
Han representerer Legeforeningen i de pågående forhandlingene med Bærum kommune og forhandler på vegne av drøyt 90 leger ved legevakten i Asker og Bærum.
Legene mener de får for dårlig betalt under koronapandemien og krever en bedre avtale.
Brøt sammen
Fredag ettermiddag brøt forhandlingene sammen, og ifølge Schneider har over 50 av legene nå levert sin oppsigelse til kommunen.
Kommunalsjef for helse og sosial i Bærum kommune, Grete Syrdal, omtaler på sin side det siste tilbudet kommunen kom med fredag ettermiddag, som «svært godt».
– Det takket legene nei til, sier hun til Aftenposten.
Kommunene mener lønnskravet fra legene er for høyt.
Strid om sykepenger
Striden skal først og fremst stå om sykepenger knyttet til den pågående koronapandemien.
Legene mener de ikke er godt nok sikret økonomisk ved eventuell smitte og krever en ny, midlertidig lønnsavtale tilpasset risikoen for koronasmitte.
– Slik det er nå, får vi ikke lønn dersom vi blir syke. Avtalen som ble presentert oss, hadde ikke gitt god nok sikkerhet. Vi mener kravene vi har lagt inn, er rimelige, sier Schneider, som mener en lignende kollektiv oppsigelse aldri tidligere har skjedd ved Asker og Bærum legevakt.
Selvstendig næringsdrivende
Legene som har brutt med kommunen, er næringsdrivende leger som får betalt etter hvor mange pasienter de behandler. Tidlig i pandemien gikk de over på en annen lønnsavtale for å kompensere for frafallet av pasienter, som var på nærmere 30 prosent.
Men avtalen gir ikke kompensasjon ved sykdom, noe som altså er kjernen i den pågående konflikten.
Som selvstendig næringsdrivende har legene ved legevakten ikke streikerett. Derfor anser de oppsigelse som eneste virkemiddel etter at forhandlingene ble brutt, skriver Budstikka.
Ifølge Syrdal har legene som har sagt opp, fire ukers oppsigelsesfrist. Dermed er det ikke akutt fare for legemangel gjennom julehøytiden. Kommunen vil nå bruke tid for å finne ut hva som blir neste steg.