Flyplassen åpnet rett før pandemien – nå lander det første flyet på åtte måneder

Halvparten av operatørene måtte avlyse sesongens flyvninger.

Milliardflyplassen er den første nye flyplassen i Sverige på 20 år.
Publisert: Publisert:

Den første nye flyplassen i Sverige på 20 år åpnet midt mellom feriestedene Trysil og Sälen i desember 2019. Kostnaden var én milliard kroner og flyplassen fikk navnet Scandinavian Mountains Airport.

– Vår første sesong ble forkortet med noen uker da corona kom, sier Gunnar Lenman, daglig leder ved flyplassen.

Flyselskapene SAS og BRA rakk likevel å fly rundt 15.000 passasjerer til den nyåpnede flyplassen. SAS fra Danmark og Storbritannia, BRA fra flere steder i Sverige.

– Vi var fornøyd med det, gitt situasjonen, sier Lenman.

Siden corona kom har det derimot ikke landet eller tatt av fly.

SAS sluttet å fly til flyplassen i mars da grensene stengte. BRA fortsatte til april, men har nå startet en full omstrukturering under konkursbeskyttelse og flyr for øyeblikket ingen ruter.

Hele sommeren sto flyplassen uten trafikk.

Les også

Flyselskapet Bra søker konkursbeskyttelse

Andre coronabølge avlyste nye flyvninger

Det kom et lysglimt på høsten da nederlandske BBI la ut billetter til salg i august. De skulle fly fra Groningen til Trysil/Sälen to dager i uken.

– Tilbudet ble entusiastisk tatt imot og vi fikk en god del bestillinger, skriver Henk O.G. van der Kooi, daglig leder i BBI, i en e-post.

Flyturene ble det derimot ikke noe av. Reiserestriksjoner førte til at BBI først utsatte flyvningene, så avlyste de. Nå flyr ikke selskapet til Scandinavian Mountains Airport i det hele tatt.

Det første flyet denne sesongen lander 27. desember på Scandinavian Mountains Airport.

15.000 passasjerer i vinter

Det kan virke som det ble en noe dyster åpning på den nye flyplassen. Det er imidlertid ikke daglig leder Lenman enig i:

– Å etablere en helt ny flyplass er en spennende utfordring, og jeg tror vi har lykkes over all forventning, sier Lenman.

Nå står han klar til å gjenta forrige sesongs tall. Fra 27. desember kommer SAS til å fly to ganger i uken fra og til København, og en uke i februar vil det også gå fly fra London. Samtidig har turoperatøren TUI gått inn for flyvninger fra de svenske storbyene.

Til sammen innebærer dette 172 flyvninger og 15–20.000 passasjerer, ifølge Lenman.

Les også

Widerøe blir på norske hender etter Torghatten-salg: – Vi har troen og vil være aksjonærer videre

Tror turistene kommer tilbake

Neste år kan ting gå enda bedre. BRA og BBI har lyst til å komme tilbake, mens TUI tror etterspørselen vil være enda større.

– Neste vinter håper vi igjen å kunne tilby kundene våre gode forbindelser til fjellverdenen, sier Ulrika Matsgård, daglig leder i Braathen-eide BRA.

– Vi vil være tilbake igjen neste år, sier van der Kooi i BBI.

Turoperatøren fra Nederland har også planer om å arrangere reiser på sommeren for friluftsinteresserte. Det blir derimot ikke aktuelt før i 2022.

Turoperatøren TUI, kanskje mest kjent blant nordmenn for charter-reiser til Syden, vil også komme tilbake til Trysil neste vinter.

– Vi så en fantastisk høy etterspørsel i begynnelsen, men den minsket da den andre bølgen av corona kom. Vi forventer oss derimot en stor etterspørsel når vi setter i gang igjen, sier Adam Györki, kommunikasjonssjef i TUI.

SAS satser på sin side å gå tilbake til rutene de hadde den første vinteren, før pandemien, med flyvninger fra London, Ålborg og København flere ganger i uken under hele sesongen.

Les også

Stansen i direkteflyginger fra Storbritannia videreføres fram til 2. juledag

Publisert: