Hestehandel til 25 mill. gikk galt – Kristin Andresen tar nederlendere til retten

Da hesten ble skadet få dager etter salget, nektet de nederlandske kjøperne å betale. Nå venter Kristin Andresen på dato for rettssak i dansk voldgiftsdomstol.

Kristin Andresens topphest Hesselhøj Donkey Boy, her avbildet under VM for unghest i Nederland i 2019, sammen med rytter Jan Møller Christensen. Donkey Boy tok annenplassen i klassen for syv år gamle hester i mesterskapet.
Publisert:

Det har vært fullt hestedrama for milliardær Kristin Andresen siden i sommer. I familien Andresen, som eier investeringsselskapet Ferd, er det Kristin og datteren Alexandra som driver med hesteoppdrett, samt kjøp og salg av hester.

Les også

Johan H. Andresen blar opp 70 millioner for herregård

I 2015 kjøpte Andresen topphingsten Hesselhøj Donkey Boy (10). Senere har den utmerket seg som topphingst innen avl og dressurridning. Hingsten har sølv- og gullmedalje fra VM for unghest i 2017 og 2019 – og er da også verdt en betydelig sum penger.

I sommer solgte Andresen hesten til den nederlandske rytter- og hesteforhandlerfamilien Bartels selskap Bartels Academy for 2,5 millioner euro – rundt 25 millioner kroner. Handelen skjedde via den danske hestehandleren og OL-rytteren Andreas Helgstrand, som også hadde hesten stående på sin stall i Danmark.

Men seks dager etter at kontrakten var undertegnet, skadet hesten seg. En avrevet sene i venstre bakben gjør at Donkey Boy aldri kan brukes som sportshest igjen. Da nektet de nederlandske kjøperne å betale. Det svenske hestemagasinet Ridsport omtalte saken først.

– Bartels prøver å si at skaden har oppstått over tid, gjennom for hard trening, sier Kristin Andresen til E24.

Kristin Andresen saksøker den nederlandske Bartels-familien etter manglende betaling for hesten Hesselhøj Donkey Boy. Her avbildet under en hingstekåring i 2017.

Det er fortsatt uklart om hesten kan brukes videre i avl, forteller Andresen. Sæd fra topphesten koster rundt 22.000 kroner, og i avl har Donkey Boy tjent inn et par millioner i året, forteller den forhenværende eieren.

– Ingen hest å levere

Andresen tar nå nederlenderne til dansk voldgiftsrett. Hun føler seg trygg på å vinne saken.

– Kontrakten er klar, de kjøpte hesten da de undertegnet. Spørsmålet er om de betaler. De kan slå seg konkurs, det er mange måter å komme seg unna. Jeg skal drive inn de pengene, sier Andresen.

Les på E24+

361 eiendomsmeglere tjente over to millioner kroner i 2021

Hun mener problemet har oppstått fordi nederlenderne hadde en avtale om videresalg til det statlige japanske selskapet Japan Riding Association. Dette selskapet kjøper inn topphester til det japanske landslaget, med sikte på OL-deltagelse i Paris. Donkey Boy skulle kjøpes inn til dressurrytter Kazuki Sado, som var med i OL for første gang i 2020.

– I den kontrakten har de skrevet at pengene skal betales ut ved levering av hesten – men de har ingen hest å levere, sier Andresen.

– Fordelen med å ha økonomi, er at jeg kan gå opp mot deres advokater. Vanlige mennesker har ikke sjans i havet, for det koster så mye. Jeg har tatt noen sånne saker mot verstingene i bransjen. Jeg har råd til å tape de pengene, men dette blir en prinsippsak.

E24 har vært i kontakt med Bartels Academy og advokaten deres. Ingen av dem ønkser å kommentere saken.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Andresen-familien driver med hesteoppdrett, samt kjøp og salg av hester. Det korrekte er at det er Kristin Andresen og hennes datter som driver med hestehandel gjennom et selskap som ikke er tilknyttet Ferd-konsernet. Feilen ble rettet 18. desember klokken 09.30

Publisert: