Romselskapet KSAT med «himmelsk» overskudd – men sliter med å finne nok kvalifiserte ansatte
Romselskapet KSAT nærmer seg halvannen milliard kroner i omsetning og skal i løpet av to år ansette 120 personer for å møte veksten.
– Vi har helt enkelt et produkt som det er veldig stor etterspørsel etter. Det er hovedgrunnen til at vi vokser så pass kraftig, sier administrerende direktør Rolf Skatteboe.
Fra kanten av Prestvannet på toppen av Tromsøya ledes et internasjonalt gigantselskap innenfor satellittjenester.
Skal ansette 60
Kongsberg Satellite Service – eller KSAT – er verdensledende innenfor mottak og behandling av satellittdata fra den nordre hemisfæren.
Selskapet har 300 ansatte i Tromsø, 45 på Svalbard, samt 20 i henholdsvis Oslo og i datterselskapet i USA. I fjor ble det ansatt 60 personer, og i 2023 skal staben økes med ytterligere 60 – hovedsakelig i Tromsø.
– Vi har slitt litt med å rekruttere enkelte typer ansatte. Eksempelvis er det litt mangel på utviklere, men det er flere og flere som ønsker å jobbe hos oss – her får de helt enkelt være med på å lage kule ting, sier direktøren.
De siste årene har omsetningen økt kraftig, og 2022 er foreløpig all time high for KSAT.
– Vi er veldig fornøyde med 2022. Vi har vært på og sågar over budsjett. For 2023 er tallene også veldig positive, vi treffer budsjettmålene vi har satt oss, sier Skatteboe.
2023-budsjettet legger opp til fortsatt økt vekst.
Ifølge Skatteboe har krigen i Ukraina og uroen i resten av verden hatt liten effekt på KSATs drift.
– Vi merker at prisene på varer og tjenester er gått opp, men for oss har det liten betydning. Det er et økt press på driftsmarginene, men ikke særlig stor, sier han.
Antenner på samtlige kontinent
Skatteboe sier at de er ren volumvekst som ligger bak omsetningsøkningen i 2022. Det er flere satellitter i omløp rundt kloden, og flere kunder som ønsker å få bearbeidede data fra disse.
– Vi har 250 mottaksantenner over hele verden – faktisk på samtlige kontinenter inklusiv Antarktis. Vi utvidet vårt antennenett med 40 antenner i fjor, og vi planlegger å bygge 40 nye i år, sier han.
Nøkkeltall
2022 | 2021 | |
Driftsinntekter | 1,47 mrd kr | 1,23 mrd kr |
Driftsutgifter | 1,09 mrd kr | 895 mill. kr |
Driftsresultat | 383 mill. kr | 338 mill. k |
Årsresultat etter skatt & finans | 321 mill. kr | 274 mill. kr |
I rene driftsinntekter – altså det selskapet fikk betalt for sine tjenester – kunne selskapet regne inn 1,43 milliarder kroner. Det er en solid oppgang fra i fjor da selskapet kunne registrere en – den gang – rekordomsetning på 1,2 milliarder kroner.
En oppgang på 230 millioner kroner, med andre ord.
Nå er det ikke kun inntektene som har økt, også kostnadene har skutt i været – men ikke like mye.
De rene driftskostnadene endte på 1,08 milliarder kroner – en oppgang på vel 210 millioner kroner.
Differansen mellom driftsinntekter og -kostnader ble henholdsvis 359 mill. kroner i 2022 og 327 mill. kroner i 2021.
Skyhøy driftsmargin
Driftsmarginen i 2022 ble på hele 25 prosent.
KSAT har positive finansinntekter – dvs. aksjeutbytte og renter er høyere enn kostnadene knyttet til lån m.m. Etter at finansnettoen samt skattekostnadene er lagt til driftsresultatet er det endelige årsresultatet på 302 millioner kroner. Det er en oppgang på cirka 28 millioner kroner sammenlignet med året før.
Av årsresultatet skal 40 mill. kroner deles ut til eierne i form av aksjeutbytte, mens resterende 262 mill. kroner skal legges på haug som egenkapital. Etter overføringen vil KSAT ha 1,4 mrd. kroner i ren egenkapital. Ifølge Skatteboe er det en spesiell grunn til det.
Sikter på månen
KSAT sikter nemlig høyt de nærmeste årene. Svært høyt.
– Vi planlegger å bruke mellom 300 og 400 millioner kroner på et antennesystem som kan ta imot signaler fra satellitter som går i bane rundt månen. Styret har vedtatt å øke egenkapitalen slik at vi er fleksible nok til å kunne gjennomføre en slik investering, sier Skatteboe.