Kåret til verdens 13. mektigste kvinne i næringslivet

Fortune Magazine har kåret Hydros konsernsjef, Hilde Merete Aasheim, til verdens 13. mektigste kvinne i næringslivet.

Hilde Merete Aasheim er kåret til verdens 13. mektigste kvinne i næringslivet av Fortune Magazine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Publisert:,

Aasheim overtok som konsernsjef i Norsk Hydro 8. mai i år.

Nå er Aasheim kåret til den 13. mektigste næringslivskvinne i verden av det amerikanske tidsskriftet Fortune Magazine. I begrunnelsen blir det blant annet framhevet konsernsjefens grønne initiativer.

– Den norske aluminiumsprodusenten sysselsetter 35.000 personer i 40 land. Aasheim har benyttet anledningen til å fremme bærekraft, med ambisjoner om å gjøre selskapet ledende på å redusere miljøbelastningen av metaller, heter det i magasinets beskrivelse.

Videre skriver tidsskriftet at selskapet i dag har det laveste karbonavtrykket blant aluminiumproduksjon i verden, og at Aasheim har planer om å kutte ytterligere.

– Ved siden av hennes grønne initiativer har Aasheim annonsert initiativer for å fornye selskapets ledelse og stramme inn på selskapets løse tråder for økt lønnsomhet, skriver Fortune.

Disse kvinnene tar pallplassene

Det er styreleder Ana Botín i Banco Santander som er på toppen av Fortunes liste. Fortune skriver at hun havner på topp etter at banken hadde gjorde det sterkt i fjor, med inntekter på over 90 milliarder dollar.

Botín tok posisjonen som toppsjef etter hennes far døde for fem år siden, og har brukt tiden etter på å styrke bankens kapital, bedre kundenes lojalitet og digitalisere bankens plattformer.

– Botín hadde likevel ikke et perfekt år. Hun gjorde en stor tabbe ved å ansette en ny administrerende direktør, før hun senere trakk tilbudet, noe som førte til et søksmål på 100 millioner euro, skriver Fortune.

Styreleder Ana Botín i Santander

Santander

På 2. plass kommer administrerende direktør Emma Walmsley i legemiddelgiganten GlaxoSmithKline. Tidsskriftet trekker frem Walmsleys evne til å inngå viktige avtaler for selskapet, samt ansettelser av store talenter innen industrien.

Så sent som i september ble Walmsley nominert til en plass i Microsofts styre.

Den siste pallplassen blir tatt av styreleder og president Dong Mingzhu i kinesiske Gree Electric Appliances. Selskapet produserer blant annet klimaanlegg, og har i den senere tid investert i databrikkevirksomhet.

– Som styreleder tok Dong i fjor et oppgjør med selskapets største aksjonær da den presset på for høyre utbytteutbetalinger. I stedet investerte Dong pengene i databrikkevirksomhet så Gree ikke trenger å være avhengig av amerikanske leverandører, skriver Fortune om tredjeplassen.

Blant de nordiske landene er det foruten Aasheim bare danske Helle Østergaard Kristiansen som når opp på listen. Danske Commodities-sjefen kommer på 31. plass.

Kristiansen ble ansatt tidligere i år og var verdens første kvinnelige toppsjef i energihandel-sektoren, skriver Fortune. Selskapet er det tiende største i Danmark basert på inntekter, og ble i februar solgt til den norske oljekjempen Equinor.

Fortune Magazines vurdering av AasheimSe hele rangeringen fra det amerikanske tidsskriftet