- Vi er svært skuffet over Statoil

Fagforbundene reagerer svært negativt på at Statoil vil oustource over 200 arbeidsplasser. YS-forbundet Negotia mener regjeringen må på banen.

- REGJERINGEN MÅ PÅ BANEN: Staten har i dag en eierskapsandel på 67 prosent i oljegiganten. Leder Inger Lise Rasmussen i YS-forbundet Negotia etterlyser engasjement fra regjeringen.

Terje Bergersen
  • Thomas Solberg
Publisert:

- Vi er svært skuffet over at Statoil velger å outsourcer disse funksjonene. Det er funksjoner som både de og andre norske bedrifter trenger, og det sender svært uheldige signaler til andre norske arbeidsgivere, sier leder Inger Lise Rasmussen i YS-forbundet Negotia til E24.

Statoil varslet mandag morgen at de ville outsource 209 arbeidsplasser, som ledd i arbeidet med å kutte kostnader.

- Men det kommer ikke overraskende på oss. Vi fikk de første signalene i sommer, sier Rasmussen.

I fjor sommer ble det lekket et internt dokument, som røpet at Statoil vurderte å outsource opp mot 1000 arbeidsplasser.

Negotia: - Regjeringen må på banen

Negotia representerer arbeidstakere innen blant annet administrasjon, IKT, og økonomi, og dermed er mange av fagforbundets medlemmer i faresonen (se faktaboks). Totalt representerer de i overkant av 200 arbeidstakere i Statoil.

Nå etterlyser Negotia-lederen engasjement fra regjeringen.

- Da det var oppmerksomhet om saken i sommer, utfordret vi statsminister Stoltenberg til å komme på banen, som representant for den største eieren. Det skjedde ingen ting, så nå forventer vi at den nye regjeringen tar større ansvar, sier Rasmussen.

Staten har i dag en eierskapsandel på 67 prosent i energigiganten.

- Erna Solberg har gitt tydelig tilkjenne at det skal satses på kunnskap og kompetanse i Norge, og da kan det ikke være greit at kunnskapsarbeidsplasser outsources, sier hun.

Hun mener det i realiteten er snakk om sosial dumping,

- Og det bør ingen regjering være bekjent av, sier hun.

- Kunne gjort større innsats

Kristin Øverland er Negotia-tillitsvalgt i Statoil, og har de siste timene sittet i møte med selskapets ledelse.

- Vi mener at Statoil kunne gjort en mye større innsats blant annet med omplassering i bedriften. For øvrig er det oppsiktsvekkende at en av landets største virksomheter nå velger å outsource kunnskapsarbeidsplasser, sier hun.

Hun vil imidlertid ikke gå i detalj på hvilke stillinger vi snakker om.

- Men det dreier seg om viktige kompetansearbeidsplasser, sier Øverland.

Safe: - Viser sitt sanne ansikt

- Nok en gang viser Statoil sitt sanne ansikt. Det som gjelder er ren profitt, og de er ikke ansvarsbevisst den rollen de har i norsk næringsliv. Det kan være noen marginale økonomiske effekter som de ser på, men når man opplever at ingen er trygge; når det blir en snakkis i korridorene; da går det ut over effektiviteten og trivselen, sier leder Hilde-Marie Rysst i YS-forbundet Safe til E24.

Safe er en sammenslutning av fagorganiserte i energisektoren, og representerer rundt 3000 Statoil-ansatte.

Rysst mener Statoils løsning er for enkel, og tror ikke grepene vil lønne seg for oljeselskapet på sikt.

Nito: Litt for enkelt regnestykke

- Er de sikre på at dette er lønnsomt? Det kan være lønnsomt på en søyle, men i det store bildet er det ikke sikkert at det er det. Vi «på gølvet» sier ofte at dersom det virker for godt til å være sant, så er det det, sier Rysst.

Her får hun støtte av konserntillitsvalgt Stig Lægreid i Statoil, som sitter i konsernets styre.

- Vi mener at forretningspotensialet er vanskelig å måle konkret i de forretningsområdene som mottar tjenester fra disse avdelingene. Bedriften har satt opp et regnestykke, men jeg er ikke sikker på at det totale bildet er blitt belyst i det regnestykket, sier Lægreid, som også hovedstyremedlem i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito).

(Saken fortsetter under bildet)

IKKE ANSVARSBEVISST: Safe-leder Hilde-Marit Rysst mener Statoil burde være mer bevisst den rollen de har som et av de største selskapene i Norge.

Håkon Jacobsen

Tekna: Frykter fagmiljøer blir rasert

- Erfaringsmessig vil de sterkeste, de klokeste hodene, begynne å kikke etter nye jobber når situasjonen er så usikker, sier hun.

E24 snakket har tidligere i dag med president Lise Lyngsnes Randeberg i fagforeningen Tekna, som har 4000 medlemmer i Statoil.

De frykter også at outsourcingen vil rasere enkelte fagmiljøer.

- Vi er skeptisk til overdreven konsulentbruk. Tekna er opptatt av å beholde sterke fagmiljøer, og kompetanse som man har bygd opp over tid. Det tar lang tid å bygge opp et fagmiljø, men det tar veldig lite tid å rasere dem, sa president Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna rett etter at Statoils avgjørelse ble kjent.

Usikkerhet

Det hersker fortsatt en del usikkerhet rundt hva som vil skje med de 20 prosentene som ikke blir tilbudt ny jobb, og den videre prosessen for de 80 prosentene som blir tilbudt ny jobb.

Ingen av de fagforbundene E24 har vært i kontakt med vet hvor i landet de nye arbeidsplassene som tilbys vil befinne seg, eller om de i det hele tatt vil bli tilbudt stillinger i Norge.

- Det er ikke sikkert jobbtilbudene er forenlig med bosted. Vi vet ikke hvor kontorene er enda. Det er fortsatt mye usikkerhet rundt dette, sier Rysst i fagforbundet Safe.

- De som driver innenfor eiendomsdrifts, vil få jobber der eiendommene er. Innenfor de andre områdene vet vi ikke enda, sier konserntillitsvalgt Lægreid.

Statoil: - Tilsvarende betingelser

Tidligere i dag sa Statoils pressetalsmann følgende til E24:

- 80 prosent av de berørte i Norge får tilbud om nye stillinger hos leverandørene. Vi går i dialog med våre medarbeidere nå og så vil vi se hvor mange som takker ja til den muligheten, sier pressetalsperson Fredrik Norman til E24.

- De får tilbud om å fortsette på tilsvarende betingelser som i dag, legger han til.

Les også:

Statoil flytter 209 årsverk ut av selskapetInternt dokument avslører: Statoil planlegger å flagge ut norske jobberLO hardt ut mot StatoilOrdfører ut mot Statoil-planer: Frykter masseutflaggingStatoils utflaggingsplaner får rødgrønn pepper

Publisert:

Flere artikler

  1. Statoil flytter 209 årsverk ut av selskapet

  2. Vurderer å outsource IT-systemer til India

  3. Statoil om outsourcingen: - Vil spare flere hundre millioner i året

  4. – Det blir litt for puslete

  5. En av tre svarer at de ikke har nok IT-kompetanse: – Det haster