Krever tilbakekalling av lakseunntak: – Åpner for coronaprofitører

Organisasjonen Sjømatbedriftene mener det er galskap at flere lakseselskaper nå får sende laks med dårlig kvalitet til utlandet, før klagen på de første er behandlet. Frp krever tilbaketrekking av samtlige dispensasjoner.

Fiskeripolitisk talsmann for Frp Bengt Rune Strifeldt krever hurtig tilbakekalling av dispensasjoner for produksjonsfisk.
Publisert: Publisert:

Etter kontroversen rundt virusunntakene som ble gitt til Norges to største lakseselskaper, Mowi og Lerøy, har Mattilsynet nå innvilget ytterligere dispensasjoner til Ocean Quality og Sekkingstad.

Det skjer mens klagen på de første vedtakene ennå ikke er behandlet.

– Vi reagerer veldig sterkt på dette. Forskriften åpner for dispensasjon i spesielle tilfeller, men de forutsetningene er overhodet ikke til stede nå, sier fiskeripolitisk talsmann for Frp Bengt Rune Strifeldt til E24.

– Omdømmet pulveriseres

Politikeren frykter for omdømmet til hele den norske sjømatnæringen når fisk av dårligere kvalitet, såkalt produksjonsfisk, sendes ut i Europa.

Til vanlig er det strengt forbudt å sende slik fisk ut av landet. I særlige tilfeller kan det gis unntak, men ikke hvis det er ledig kapasitet i andre norske fabrikker – noe Sjømatbedriftene hevder det er.

Unntaket kan da føre til at norske produksjonsarbeidsplasser mangler råstoff, ifølge Strifeldt.

– Fiskeriministeren må komme hurtig på banen og tilbakekalle samtlige dispensasjoner. Det åpnes nå for coronaprofitører som utnytter situasjonen på en veldig uheldig måte.

– Rød løper for coronaprofitørene

Leder for bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, betegner situasjonen for norsk sjømatnæring som dramatisk etter unntakene.

– Det fremstår som rød løper for de store coronaprofitørene, sier han til E24.

Han frykter at dispensasjonen vil ramme den norske foredlingsnæringen, ved at det strømmer masse produksjonsfisk ut i det europeiske markedet.

Leder for Sjømatbedriftene Robert Eriksson mener unntakene er som å «pisse i buksa for å holde varmen».

– Ved å pumpe enorme mengder dårlig fisk ut i markedet, pulveriseres omdømmet, samtidig som det skaper en veldig skeiv konkurransesituasjon som det vil ta lang tid å få gjenopprettet, sier Eriksson.

– Statsråden sitter passiv og ser på at omdømmet til norsk sjømat rives ned. Det er dramatisk at man ikke ser den situasjonen som er i ferd med å oppstå. Ministeren skjønner ikke alvoret.

Han beskylder også de største selskapene for å hente ut merprofitt i krisetid.

Milliardæren John Fredriksen er hovedeier i Mowi, og Møgster-familien kontrollerer Lerøy.

Mowi og Lerøy er ikke blant de 120 medlemmene i Sjømatbedriftene.

– Det blir som å pisse i buksa for å holde varmen. De kan tjene godt på det nå, men et svekket omdømme vil på sikt ødelegge for hele næringen.

Les også

Sjømatbedriftene: Mowi og Lerøy utnytter coronakrisen

Ville ikke destruere fisk

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen forklarer til E24 at dispensasjonen ble gitt på bakgrunn av at Mowi og Lerøy viste til at det var nødvendig for å unngå at hundrevis av tonn fisk måtte destrueres.

Han tar med seg innspillene fra Sjømatbedriftene, men er også tydelig på at det i dagens situasjon er nødvendig å vise fleksibilitet for å holde hjulene i gang.

– Dispensasjonene som er gitt er kortsiktige tiltak, og ingen endring av politikk, sier Ingebrigtsen i en melding torsdag kveld.

I meldingen presiseres det at søkerne må dokumentere at de har forsøkt å få fisken feilrettet innenlands og begrunne hvorfor det ikke lar seg gjøre. De må også vise at det er knyttet til coronaviruset.

Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland understreker at dette åpenbart er en ekstraordinær situasjon.

– Da vi søkte om dispensasjon fra forbudet, måtte vi velge mellom å destruere fisken eller sende den til våre egne fabrikker i Europa. Som produsent av mat i disse tider var selvsagt det første alternativet uaktuelt, skriver han til E24.

– I tiden etter vi fikk innvilget dispensasjonen har over halvparten av produksjonsfisk-volumene våre gått til eksterne foredlere i Norge, og resten har gått til våre egne fabrikker i Europa hvor vi har full kontroll på fisken, tilføyer han.

Lerøy, som særlig hadde problemer med virusrestriksjoner på produksjonspersonale, forsikrer at produksjonsfisken blir trygt behandlet i selskapets interne fabrikker utenfor Norge.

– Dette sikrer en trygg og forutsigbar håndtering av denne fisken, heter det fra samfunnskontakt Krister Hoaas.

Mattilsynet, som er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, kan foreløpig ikke si hvor lang tid det vil ta å vurdere klagen.

Publisert:
Gå til e24.no