Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne
– For å si det sånn: Du får nok ikke kjøpt jordbær til 15 kroner kurven denne sesongen, sier Arvid Laksesvela i Grøntprodusentenes samarbeidsforening.
Soppangrep får skylden for de svake avlingene i Agder og Rogaland hittil i år.
– Akkurat nå tror jeg vi har omtrent halvparten av den produksjonen som vi burde hatt på denne tiden av året, sier Leksesvela til E24.
Det er Agder og Rogaland som vanligvis står for mesteparten av produksjonen i starten av sesongen. I år har vått vær ført til at en rekke bær har blitt ødelagt.
– Jeg vet om bønder som har fått nesten hele avlingen sin ødelagt. Det har vært veldig mye byger, så bærene har blitt våte og ikke rukket og tørke igjen før neste byge. Siden det i tillegg er blitt så strenge restriksjoner på sprøytemidler, er svake avlinger prisen å betale, sier han.
Aldri sett maken
Bama anslår at det har blitt produsert 40 prosent mindre bær enn planlagt nasjonalt.
Priskrig på reker: Selger med tap
– Dette har vi aldri sett maken til. Det har aldri skjedd så mye skade på bærene som det vi har sett akkurat nå. Vi har mistet cirka 40 prosent av vår plan for jordbær på landsbasis, og det har store konsekvenser for produsenter og alle som omsetter bær, sier Roger Utengen, kategorisjef bær i Bama, til NTB.
Norsk jordbærproduksjon starter på Sørlandet, og det er også der de har blitt rammet hardest av gråskimmelsoppen så langt. Frykten er at soppen har blitt resistent mot plantemidlene som brukes.
– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi er veldig interessert i å finne ut hva som skjer. Plantene kan bli resistente, og det har vi sett i utlandet. Bransjen må finne ut av dette sammen, sier Utengen.
Spår dyr jordbærsesong
Leksesvela sier at han tror jordbærtilbudet vil ta seg noe opp når avlingene fra Oppland og Hedmark kommer i neste uke, men at produksjonen fortsatt vil være svakere enn vanlig.
– For å si det sånn: Du får nok ikke kjøpt jordbær til 15 kroner kurven denne sesongen. Ofte har jo butikkene hatt lokketilbud på bør og solgt dem uten fortjeneste, men det er ikke så mye vits i å gjøre det når de uansett blir utsolgt etter kort tid, sier han og legger til:
– Nå får norske bønder 22 kroner igjen for kurven, samtidig som importerte bær koster 34 kroner. Så det virker som at de har akkurat det samme problemet nedover i Europa.