Disse selskapene tjener mest i verden

Apple sniker seg inn blant oljegigantene og Kinas banker, men vi må langt ned for å finne noe norsk.

KJENTE MERKEVARER PÅ TOPP: Volkswagen, Samsung og Apple er alle blant verdens mest lønnsomme selskaper. Aller størst profitt i forrige regnskapsår kunne imidlertid oljeselskapet Exxon Mobil bokføre.

NTB Scanpix/selskapene
  • Eirik Winsnes
Publisert:

Exxon Mobil var det selskapet som kunne bokføre det feteste overskuddet forrige regnskapsår.

Det kommer frem i magasinet Fortunes årlige presentasjon av verdens 500 største selskaper.

Oljeselskapet hadde det forrige året et overskudd på 44,9 milliarder dollar, drøyt 278 milliarder kroner.

Verdens nest mest innbringende selskap var Apple, som kunne bokføre et overskudd på 41,8 milliarder dollar, knapt 260 milliarder kroner i forrige regnskapsår.

Fortunes liste mottas hvert år med stor forventning i svært mange land og mange aktører i næringslivet bruker den svært aktivt i promotering og merkevarebygging.

Russisk gigant

Resten av listen over de mest innbringende selskapene domineres av oljekjemper og banker fra Asia.

Den russiske giganten Gazprom innehar tredjeplassen med et overskudd på 38 milliarder dollar, omtrent 235 milliarder kroner. Selskapet har monopol på eksport av gass fra Russland, men opplever økt konkurranse fra både russiske selskaper og amerikansk skifergass, skriver CNN Money.

De to neste plassene besettes av kinesiske gigantbanker, før en gammel kjenning er å finne på 6.plass.

Volkswagen, verdens niende største selskap og med 550.000 ansatte, satt i fjor igjen med et overskudd på 28 milliarder dollar, omtrent 173 milliarder kroner.

Apples største konkurrent, koreanske Samsung, hadde et overskudd på 20,6 milliarder dollar, knapt 130 milliarder kroner.

Tre ganger så store som den norske stat

Målt i omsetning, er det imidlertid Shell som er verdens største selskap. Oljeselskapet hadde i forrige regnskapsår en omsetning på 481,7 milliarder dollar, noe som tilsvarer 2987 milliarder kroner.

Det er nesten tre ganger så mye som den norske stat kan bokføre av inntekter.

Wal-Mart, som har 2,2 millioner mennesker på lønningslisten, omsatte i fjor 469,2 milliarder dollar, omtrent 2909 milliarder kroner. Det gjør den amerikanske lavpriskjeden til verdens nest største selskap.

Ett norsk selskap

Statoil er eneste norske innslag på listen. Det norske olje- og gasselskapet er vedens 39. største selskap med en omsetning på 124,4 milliarder dollar, omtrent 771 milliarder kroner.

Overskuddet i fjor ble på omtrent 73 milliarder kroner, ifølge Fortune.

Sverige har både Volvo, Ericsson og Vattenfall inne på listen, mens Danmark kun har shipping- og energiselskapet Maersk med blant de 500 største. Ingen av våre nabolands selskaper er imidlertid større enn Statoil målt i omsetning.

Fortune presenterer hvert år en liste over verdens 500 største og mest innbringende selskaper. Selskapene rangeres basert på omsetning og overskudd i forrige regnskapsår.

Publisert:

Flere artikler

  1. Disse selskapene omsetter for mest i USA

  2. Betalt innhold

    Statoil stuper på verdensrankingen

  3. Dette er verdens største bedrifter

  4. Annonsørinnhold

  5. Apple solgte 46,7 millioner iPhone-telefoner på tre måneder

  6. Her er verdens mest verdifulle varemerker