Banksjef: – Finanstilsynet kan forsterke nedturen

Sparebanken Vest-sjef Jan Erik Kjerpeseth mener et nytt kapitalkrav fra Finanstilsynet er utformet på en måte som gjør at det kan forsterke den økonomiske nedturen.

FÅR KRITIKK: Et nytt kapitalkrav fra Finanstilsynet faller ikke i god jord hos enkelte banker. Her er finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en annen sammenheng.
Publisert:

Etter sommeren har tilsynet hatt møter med alle de store bankene for å orientere om et nytt kapitalkrav, skriver Dagens Næringsliv. Dette kommer i tillegg til eksisterende krav og er ulikt for hver bank.

Mandag kom det melding om at Sparebanken Vest ber eierne skyte inn 750 millioner friske kroner. Alternativet hadde vært å knipe igjen pengepungen.

– Hvis vi ikke hadde gått til eierne, så måtte vi ha krympet på utlån, sier Kjerpeseth. Han synes Finanstilsynet tar for hardt i og frykter at flere banker kan bli nødt til å stenge for nye utlån.

Jan Erik Kjerpeseth er administrerende direktør i Sparebanken Vest.

– Jeg tror flere sparebanker har fått omtrent samme beskjed. Tilsynet burde være mest opptatt av å ikke forsterke en økonomisk nedtur, men i utforming av nye kapitalkrav ser vi tegn på det motsatte, sier Kjerpeseth.

Finanstilsynet svarer at kravet er nødvendig for å gjøre bankene mer solide.

«Økte kapitalkrav i gode tider er ikke et virkemiddel for å bremse kredittveksten, men økt egenkapital skal bidra til å sette bankene i god stand til å tåle tap», skriver Emil R. Steffensen, som er leder for tilsynets bank- og finanstilsyn.

Les også

– Ikke sikkert at rentekuttet gir deg lavere boliglånsrente

Les også

Banktopp: - Ny bankkrise er på vei

Les også

Finanstilsynet presenterer gjeldstiltak før børsåpning

Publisert:

Her kan du lese mer om