Konkurser i Norge

– Konkursene i år har vært større enn tidligere

Antallet konkurser i 2019 har vært omtrent på nivå som fjoråret. Forskjellen er at konkursene nå rammer større bedrifter enn før, ifølge kredittøkonom.

Thomas Cook var blant de virkelig store konkursene i 2019. Datterselskapet Ving driver videre etter at Stordalen var med å kjøpe den nordiske Vinggruppen.

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
 • Audun Flatebakken
Publisert: Publisert:

Totalt var det 4.671 konkursåpninger fra januar til og med november i 2019, ifølge tall fra SSB. Dette utgjør 23 flere konkurser enn i 2018 i samme periode, eller en økning på rundt en halv prosent.

Selv om ikke antallet konkurser virker å ha økt slående mye i år, kan det virke som at konkursene i 2019 har vært av en noe annen karakter tidligere, forteller kredittøkonom Per Einar Ruud i analyseselskapet Bisnode til E24.

– Det er en ny trend at konkursene i år har vært større enn tidligere. Det var en periode da de større kjedene bare ødela markedet for de små. Selv om det fremdeles er slik at de store aktørene dominerer, har det kanskje blitt for mange av de store, sier Ruud.

I tillegg til at det kan ha blitt for mange av de store, trekker kredittøkonomen frem en annen mulig forklaring på konkursfenomenet.

– En annen mulig årsak til at flere større selskaper har gått konkurs, kan være at nordmenn handler mer i spesialbutikker fordi de har råd til det, sier han.

Les på E24+

Jannes nettbutikk gikk konkurs etter 8 år med millionomsetning: Aldri før har så mange norske nettbutikker gått konkurs

Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode forteller at konkursene i 2019 har rammet større aktører.

Bisnode / Pressefoto

Mye fokus på varehandel

– Det har særlig vært fokus på varehandelen i år. Noe av oppmerksomheten på denne bransjen har vært litt overdramatisert, og kan skyldes at en del av konkursene har vært på de større og mer kjente kjedene, forteller Ruud.

Ruud kan likevel fortelle at det store bildet er at varehandelen ikke økt så mye de siste årene. Konkursene i denne bransjen utgjør heller samme andel av totalen som for syv år siden, forteller han.

– I bygg- og anleggsbransjen, som er den absolutt største konkursbransjen, har det vært gode tider de siste par årene. Det har bidratt til at konkursantallet ikke har økt så mye.

Ruud mener det nå blir spennende å se hvordan julehandelen ender opp. Julehandelen pleier særlig å ha stor innvirkning på antallet konkurser i januar året etter.

Les også

DNB Markets avlyser kronerally på nyåret

– Man ser at det er noen bedrifter som satser alt på julehandelen. Når det ikke lykkes, er det mange som må kaste inn håndkleet i januar.

Slik det ser ut som nå, kommer antallet konkurser i 2019 til å lande på omtrent samme nivået som i 2018. Det skyldes en treg start på konkursåret.

– Tendensen var litt ned ved starten av året, men så har det økt noe i andre halvdel sier Ruud til E24.

Dette er noen av de største og mest omtalte konkursene det siste året:

Thomas Cook og Ving

Av årets mest spektakulære konkurser, og den største konkursen noensinne for et flyselskap, var konkursen til det britiske flyselskapet Thomas Cook i september. Konkursen fikk dramatiske følger for reiseselskapet Ving, som var et datterselskap av Thomas Cook.

Etter å ha vært i drift i 178 år gikk flyselskapet konkurs ettersom selskapet ikke var i stand til å sikre 200 millioner pund til sine långiveres kortsiktige gjeld.

Selv om Thomas Cook gikk konkurs og stanset driften, kunne det lønnsomme varemerket Ving drive videre etter at hotellkongen Petter Stordalen gikk inn i den nordiske Vinggruppen i oktober i år.

Stordalens Strawberry kjøpte den lønnsomme nordiske virksomheten sammen med det nordiske oppkjøpsfondet Altor og det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital.

Notabene

Av de mer nylige konkursene er den i bokhandelen Notabene

Etter å ha slitt med driften over lengre tid, og med en gjeld på nesten 94 millioner kroner mot verdier i selskapet på 55 millioner kroner, gikk selskapet konkurs 19. november. Datterselskapet Boklageret gikk også konkurs.

Bokhandlerkjeden Notabene var blant årets konkurser etter å ha slitt med lønnsomheten over lang tid.

Vidar Ruud

Ifølge de siste tilgjengelige registrene på konkurstidspunktet, hadde Notabene 234 ansatte. Boklageret skal ha hatt opptil 68 ansatte. Antallet kan ha vært noe lavere ved konkurstidspunktet, ettersom det kan ha krympet gjennom selskapets restruktureringer i 2019.

Jotunfjell Partners’ selskap JFP Retail Drift inngikk senere en avtale om overdragelse av Notabene for en samlet kjøpesum på 30,2 millioner kroner.

De nye eierne forpliktet seg til å tilby omtrent 100 av de butikkansatte fast eller midlertidig ansettelse i hel- eller deltidsstilling.

Vita og Loco

En annen mye omtalt konkurs er den i Cosmetic Group, eier av kosmetikkjedene Vita og Loco, i oktober. 230 butikker og rundt 1.300 ansatte i selskapene ble rammet av hendelsen.

Også her gikk restruktureringsselskapet Jotunfjell Partners inn som nye eiere. Konkursen i morselskapet fikk likevel konsekvenser for kosmetikkjedene.

Kosmetikkjeden VITA, som ble startet av Terje Stykket på 80-tallet, ble kjøpt av restruktureringsselskapet Jotunfjell Partners etter at morselskapet Cosmetic Partners gikk konkurs i høst.

Gorm Kallestad / NTB scanpix

Like etter å ha tatt over driften, varslet Jotunfjell at de ville kutte 400 arbeidsplasser og 99 butikker fra Vita. Jotunfjell Partners har også bestemt at Loco-kjeden vil bli avviklet.

Vita, som kan drive videre, ble startet av taxfree-kongen Terje Stykket (66) fra Mjøndalen på starten av 80-tallet. Terje Stykket solgte sin eierandel på 51 prosent i Cosmetic Group som en del av salget av kosmetikkdelen av Validus-konsernet til FSN Capital i 2012.

Les også

Terje Stykket tjente 94 millioner kroner i fjor

Norske Superdry-butikker

Kleskjeden Superdry var godt på vei til å etablere seg som en sterk aktør på klesmarkedet for unge i Norge. Imidlertid gikk ni av de norske butikkene fra det britiske franchise-merket konkurs i oktober.

Bostyrer for konkursene, Stine Snertingdalen fra Kvale advokatfirma, kunne i etterkant av konkursen fortelle E24 at det var en samlet gjeld i butikkselskapene på over 60 millioner kroner.

Ikke lenge etter konkursene ble det klart at tidligere Moods-sjef og gründer Jan Egil Flo kjøpte varelageret for å gjøre opphørssalg.

Snertingdalen forteller til E24 at det fremdeles ikke er noen som har tatt over franchisen like før jul.

Flere norske Superdry-butikker i samme franchise gikk konkurs i 2019 etter for store investeringer, hvilket ga for lite likvide midler.

Toby Melville / X90004

Årsaken til konkursen forklares i den midlertidige boinnberetningen for konkursene med for rask vekst, og for store investeringer, for butikkene:

«Den økonomiske kollapsen i selskapsgruppen synes å skyldes for rask vekst og for store investeringer, i forhold til virksomhetens netto inntekter».

Grunnet mangel på likvide midler, sto butikkene i gjeld til franchisegiveren.

En oljerigg med batteri? Ja, du leste riktig.

«Franchisegiveren stanset leveranse av varer som følge av manglende betaling, slik at butikkene ikke fikk høstkolleksjonen. Dette medførte at salget gikk ned, og selskapsgruppens resultater forverret seg ytterligere», heter det videre i boinnberetningene.

Av de norske Superdry-butikkene finnes det én butikk i Trondheim som ikke er berørt av konkursene, ettersom denne butikken ikke er en del av den samme franchisen.

Musikkjeden 4Sound

En annen nevneverdig større konkurs i 2019 er Music Retail Norway, som begjærte seg konkurs i begynnelsen av oktober. Morselskapet drev 4Sounds musikkinstrumentsforretninger i Oslo, Bergen, Trondheim, Gjøvik, Sandnes, Vestfold og Stavanger. 4Sound er også franchisegiver for instrumentbutikker i Molde, Moss og Haugesund, i tillegg til å drive netthandel.

Selskapet sto oppført med 107 ansatte på konkurstidspunktet. Nordea, som hadde førstehåndspant i varelageret til Music Retail Norway, ønsket ikke å gi selskapet, som hadde slitt med underskudd i flere år, mer lån.

Redningen for 4Sound ble imidlertid at investorer som tidligere var deleiere, kjøpte opp Music Retail Holding like etter konkursen. Karl Morgan Johnsen, som også eier Morgan Instrument, gikk sammen med Kristin Molden Falck fra Trondheim, Magne Andreas Iversen og Jan Terje Fosse og dannet selskapet Gitarhuset 4 Sound Holding, ifølge fagbladet Elektronikkbransjen.

Magne Iversen fortalte til fagbladet at planen var å beholde alle butikkene foruten lokalet i Tønsberg, selv om han ikke utelukket at det senere kunne bli åpnet en ny butikk i Tønsberg.

– Vi vil ikke drive 4Sound slik det har vært frem til nå. Som eiere i Music Retail Holding AS har vi sittet som gisler i vårt eget selskap og ikke blitt hørt. Vi har arbeidet for å redde selskapet fra konkurs, har ønsket å kjøpe selskapet tilbake, uten at vi lykkes, fortalte Iversen Elektronikkbransjen i oktober.

Les også:

Les også

«The Rise of Skywalker» spilte inn mindre enn forgjengerne

Les på E24+

Dette kan vi forvente oss av markedene i 2020

Les også

Høye strømpriser har ikke påvirket vedsalget

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Superdry
 3. Notabene
 4. Cosmetic Group
 5. Thomas Cook
 6. Vita
 7. Konkurs

Flere artikler

 1. Bokhandelkjeden Notabene konkurs

 2. Ekspert tror Jotunfjell vil selge Vita videre raskt

 3. Betalt innhold

  Disse kan ta over Gresvig

 4. Annonsørinnhold

 5. Sportsforretningen Birk Sport konkurs: – Flere interessenter har tatt kontakt

 6. Birk Sport-sjefen etter konkursen: – Det er et enormt prispress i sportsmarkedet