Dagligvarekrigen

Fjerner bokkapittel skrevet av tidligere konkurransedirektør Christine Meyer etter dagligvarebråk

En kronikk signert av blant annet tidligere konkurransedirektør Christine Meyer skapte reaksjoner i dagligvarebransjen. Kronikken var en del av et kapittel i en bok om dagligvarebransjen, men fjernes nå for å unngå spekulasjoner om arbeidet.

Forfatterne av det omstridte kapittelet om konkurransen i dagligvaremarkedet, Christine Meyer og Victor Norman, her på lanseringen av deres bok "Ikke for å konkurrere". Til høyre: Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten. Foto: FRODE HANSEN, VG
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Samlet sett, både for å slippe spekulasjoner rundt boken og dens innhold, og for at forfatterne da kan offentliggjøre sitt arbeid og sin analyse, ble det dermed den beste løsningen å ikke lenger vurdere den for eventuell deltagelse i bokprosjektet, sier Frode Steen, professor ved NHH og medredaktør for boken som gis ut av NHH og Nibio.

Bokprosjektet, som involverer en rekke professorer og akademikere fra de to forskningsmiljøene, ble initiert av Food, et forskningsprosjekt ved NHH som er delvis sponset av Norgesgruppen.

Den siste tiden har det vært debatt i norsk dagligvare i påvente av resultater fra Konkurransetilsynet som er ventet å legge frem funn om hvor store prisforskjeller leverandørene gir de ulike kjedene.

Samtidig publiserte NHH-professorene Victor Norman og Christine Meyer, som også er tidligere direktør i konkurransetilsynet, Christine Meyer, en kronikk i Aftenposten.

I kronikken skrev de at dagligvarebransjen er «et skjørt byggverk» som man ikke bør pirke borti med henvisning til forslaget regjeringen har luftet om et forbud mot prisdiskriminering. Kronikken var en del av en rapport utarbeidet på oppdrag for Norgesgruppen, som også deler synet om at man ikke bør pirke borti dagligvarebransjen i form av et forbud mot prisdiskriminering.

En stund etter at kronikken kom på trykk gikk Coop og Kolonial ut i Dagens Næringsliv med krass kritikk av Meyer og Norman for å ha skrevet kronikken uten å opplyse om oppdragsgiveren.

Les på E24+

Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

Overrasket over styrken på reaksjonene

Rapporten fra Meyer og Norman var først ment som et selvstendig verk, men ble senere lagt til bokprosjektet som det nå altså er kuttet fra.

På spørsmål om professor Steen er enig i Meyer og Normans analyse, svarer han følgende:

– Rapporten er som sagt en uavhengig rapport som står på egne ben. Mye som står i den er gode oppsummeringer av næringens historie og utvikling. Konklusjonene som trekkes er Meyer og Normans konklusjoner.

Boken som NHH og Nibio skriver er planlagt publisert i mars.

Meyer sa til E24 et par uker etter kronikken kom på trykk i Aftenposten at hun ikke følte det var nødvendig å opplyse om bindingene til Norgesgruppen ettersom dette var meninger og oppfatninger hun og Norman sto for, uavhengig av oppdraget fra Norgesgruppen.

Nå sier hun at hun ikke vil gjort det samme om kronikken skulle stått på trykk i morgen.

– Ble det mer oppmerksomhet enn du hadde trodd rundt kronikken?

– Ja, det ble det, sier Meyer.

– Jeg ble overrasket over styrken på reaksjonene. At jeg som tidligere konkurransedirektør skulle holde meg unna den typen arbeid på grunn av en jobb jeg ikke lenger har? Vi representerer et fagmiljø, og jeg synes det er helt naturlig at vi engasjerer oss i denne typen arbeid, sier NHH-professoren som ikke utelukker lignende arbeid i fremtiden.

Meyer forklarer at hun sa ifra til sine tidligere kolleger i Konkurransetilsynet at hun skulle gjøre et oppdrag på vegne av Norgesgruppen, og at hun har forståelse for at rapporten nå offentliggjøres og ikke tas med i boken.

Les også

Kolonial.no-topp mener regjeringens dagligvare-utvalg er ubalansert med slagside

Norgesgruppen: – Ikke et ord som ikke er deres

Kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen, Per Roskifte, vil ikke mene noe om NHH og Nibios beslutning om å fjerne kapittelet Meyer og Normann skrev for dem.

Samtidig er han tydelig på at innholdet i rapporten ikke på noen måte er påvirket av dagligvaregiganten.

– Både Meyer og Norman har høy integritet og er troverdige. Det er ikke en setning eller et ord som ikke er deres. Alt annet hadde vært uakseptabelt, sier han.

I november kommer Konkurransetilsynets konklusjon på hvor store prisforskjellene fra leverandør til kjede er i dagligvarebransjen, og til neste år kommer det en stortingsmelding om dagligvarebransjen, hvor et av tiltakene som skal utredes er et forbud mot prisdiskriminering.

Det har også blitt satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede mulige virkninger restriksjoner mot prisdiskriminering kan ha for dagligvarebransjen.

Les på E24+

Den «skjulte» matvarekrigen: Kampen som kan endre dagligvarebransjen

– Store uoverskuelige konsekvenser

E24 har fått tilgang til Meyer og Normans rapport som systematisk går gjennom historikk og strukturen i norsk dagligvare.

Samtidig prøver de to NHH-professorene å gi en form for konklusjon på hva som bør gjøres for at konkurransen i bransjen skal være best mulig, og gjentar innholdet i kronikken fra tidligere i høst – at man ikke bør røre dagligvaremarkedet.

«Gitt at likevekten i markedet er skjør, bør man unngå direkte inngrep i transaksjonene mellom aktørene – det vil kunne ha store, uoverskuelige konsekvenser» skriver forfatterne i sin konklusjon.

Professorene mener det er en rekke årsaker til at det er vanskelig å innføre et påbud om like priser, og mener det er en rekke spørsmål som de mener må besvares:

 • Hvilke leverandører skal det gjelde, hvor skal produktene kategoriseres og skal alle produkter en leverandør har inkluderes?
 • Skal forbudet ta hensyn til at det kan være stordriftsfordeler i å levere større kvanta?
 • Skal det være mulig å avtale andre elementer som markedsføring og hylleplass?
 • Hvordan skal prisene settes?

De avslutter rapporten med følgende:

«Det beste virkemiddelet for å sikre og bevare konkurranse i dagligvarekjeden er et sterkt, synlig og troverdig konkurransetilsyn som er på vakt mot misbruk av dominerende stilling, som holder øye med relevante eiendomsmarkeder og som håndhever fusjonskontrollen strengt.»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Norgesgruppen
 3. Christine Meyer
 4. Kolonial.no
 5. Coop
 6. Konkurransetilsynet
 7. Bok

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

 2. SV vil nekte «usaklige» prisforskjeller fra dagligvareleverandører

 3. Rapport: Forbud mot prisdiskriminering kan gi høyere priser

 4. «Norgesgruppen-økonomer» mener «Rema-økonomenes» analyser er irrelevante i Norge

 5. – Norgesgruppen får nesten alltid bedre betingelser