Oppdrettere i nord reagerer på hets i sosiale medier

Oppdrettere som er rammet av laksedøden i Nord-Norge, reagerer på hets og beskyldninger om at de selv er skyld i krisen. De får støtte av fiskeriministeren.

Foto: Elisabeth Balteskard NTB scanpix
Publisert:

– Det er ekstra unødvendig og en påkjenning å få høre at dette er vår feil. Og enda verre blir det når det kommer mens våre folk kjemper dag og natt for å holde kontroll, og mens vi vet hvilke konsekvenser dette får for sysselsettingen og at ringvirkningene kan bli veldig store, sa leder Tor Anders Elvegård i Havbruk Nord, da næringen samlet seg i Svolvær i Lofoten mandag ettermiddag.

Flere av oppdretterne som var på møtet, hvor også fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) deltok, gir uttrykk for at det er tungt å lese stygge kommentarer i sosiale medier midt oppi den vanskelige perioden.

Les også

Fiskeriministeren vil kompensere algerammede oppdrettere

– Når algene rammer, er det lite eller ingenting man kan gjøre, annet enn å bruke alle ressursene vi har på å ta opp død fisk og håndtere den på bra vis. Det gir en sterk følelse av fortvilelse og håpløshet når man blir satt på prøve av naturen og sjøen – og av kommentarfeltene, sier Elvegård.

– Ikke så enkelt

Så langt er 7,7 millioner laks døde som følge av algeoppblomstringen i Nordland og Troms, som av forskere beskrives som helt naturlig når visse forutsetninger tilfeldigvis er oppfylt.

– Felles for alle som er rammet, er at dette har vært brutalt. Det er vondt å se at de dyrene vi har ansvar for til daglig, lider og dør, sier Elvegård.

Mange av dem som har kommentert oppslagene om dødsalgen, har påpekt at laksedøden kunne vært unngått om fisken ble holdt i lukkede anlegg.

Spa-hotell?

Elvegård er ikke umiddelbart enig i at det er løsningen.

– Lukkede anlegg fremstilles som reneste spa-hotellene for fisken. Det er ikke så enkelt. Ingenting er så enkelt, sier han.

Les på E24+ (for abonnenter)

For 30 år siden gjorde en giftig alge massiv skade på norskekysten. Nå herjer den igjen i oppdrettsanleggene

Han mener vi må klare å ta innover oss at naturen er farlig om vi skal leve av naturbasert matproduksjon.

– Hittil har nordmannen levd med og akseptert at havet og naturen er farlig. Vi har overlevd her i storm og stille, i svart hav og blått hav. Nå skal vi også finne ut hvordan vi skal leve med grønt hav, sier han, og henviser til den grønne fargen som algen påfører havet.

Nesvik: – Ikke næringen sin feil

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) reagerer også på det som skrives.

– Dette er ikke næringen sin feil. Folk må slutte å komme med sånne påstander i sosiale medier og i enkeltutspill, sier han.

Og legger til:

– Det slår jeg fast en gang for alle. Jeg kommer ikke til å akseptere at noen sier det.

Fiskeriministeren mener at vi nå trenger å få vite mer om dødsalgen.

– Vi vet ikke hva som utløste det. Vi er nødt til å forske på det, sa han i sin tale til de hardt rammede oppdretterne.

Les også

Fiskeriministeren vil kompensere algerammede oppdrettere

Les også

7,5 millioner oppdrettslaks drept av giftalgen

Les også

Nordlaks flytter fisken fra dødsalgene

Her kan du lese mer om