Einar Aas har solgt eiendommer for 150 millioner

Siden milliardtapet i fjor har krafttrader Einar Aas solgt eiendommer tilsvarende 150 millioner kroner. – Alle eiendommene er solgt omtrent til det de var verdsatt til, sier Aas' advokat til E24. 

SOLGT DET MESTE: Krafttrader Einar Aas eide blant annet to toppleiligheter han slo sammen. Nå har han solgt de fleste eiendommene sine.
Publisert: Publisert:

Det var 13. september i fjor den mediesky krafttraderen sendte en høyst uvanlig pressemelding til norske redaksjoner hvor han uttalte at han trolig var personlig konkurs etter milliardtap.

Einar Aas kom i november til enighet med kreditorene om en gjeldsavtale. Den sikret at krafttraderen fikk beholde huset i Grimstad og unngikk konkurs, mens han samtidig måtte selge unna andre eiendeler for å betale kreditorene.

Den siste boligen etter avtalen med kreditorene ble solgt forrige uke til 18 millioner kroner. Til sammen har salgene gitt Aas' en inntekt på 149,75 millioner kroner.

– Alle eiendommene er solgt omtrent til det de var verdsatt til, sier Einar Aas' advokat, Marius Moursund Gisvold i Wikborg Rein, til E24.

Les også: (+) Derfor får Einar Aas beholde praktvillaen

70 mill. for Tjuvholmen-leilighet

Nesten halvparten av salgssummen kom fra én eiendom, nemlig luksusboligen han kjøpte for ti år siden på Tjuvholmen, da han slo sammen to toppleiligheter.

Krafttraderen fikk hele 67,5 millioner kroner for penthouseleiligheten i mai.

– Dette er en av Norges flotteste leiligheter med en unik beliggenhet på Tjuvholmen, sa eiendomsmegler Nils O.M. Nordvik til DN da den ble solgt.

Krafttrader Einar Aas eide to toppleiligheter og slo dem sammen.

Aas betalte henholdsvis 14,2 og 27,5 millioner kroner for to leiligheter i 2008 og 2009, og slo dem sammen til en.

Etter dette har Aas disponert hele etasjen som har et bruksareal på 385 kvadratmeter.

Ifølge prospektet har toppleiligheten seks soverom, et kontor, tre bad og heis med direkte inngang til leiligheten.

Luksushytte

Før salget av luksusleiligheten på Tjuvholmen hadde han allerede kvittet seg med tre strandeiendommer for minst 40 millioner kroner og luksushytta si i Nissedal for 9,2 millioner kroner.

Hyttesalget gikk 300.000 kroner over prisantydning, og litt som toppleiligheten i Oslo, var hytta opprinnelig to tomter. Disse kjøpte han for til sammen 1,2 millioner kroner, før han bygde den 345 kvadratmeter store hytta der i 2016.

Hyttepalasset er stor nok til å ha 20 personer på overnatting.

Les også: Hedgefondforvalteren fra Fredrikstad er god for milliarder: Dette er Wall Street-stjernen som ingen får snakke med

I tillegg solgte Aas tre strandeiendommer for minst 40 millioner kroner, og én strandeiendom for 32 millioner kroner.

Strandeiendommen har blant annet 400 meter strandlinje, bryggeanlegg og nær 500 kvadratmeter bruksareal, ifølge Dagens Næringsliv.

SOLGT: Eiendommen på Stølepynten har blant annet 400 meter strandlinje.

Siste ble solgt for 18 mill.

Den siste hytta som ble solgt i henhold til avtalen ligger i Grimstad, og går under tilnavnet «Slottet». Aas betalte 23 millioner for hytta da han kjøpte den i 2011.

Torsdag forrige uke ble den bekreftet solgt til prisantydningen på 18 millioner.

Prisen ble satt ned med syv millioner kroner.

– Da kjøpesummen var på 25 millioner kroner, mottok vi bud på 15–16 millioner, så da justerte vi prisen etter de tilbakemeldingene vi fikk fra markedet, opplyste eiendomsmegler Gustav Johan Sædberg i Meglerhuset Sædberg til DN.

SOLGT: Eiendommen til kraftkjempen Einar Aas er solgt etter å ha blitt satt ned i pris med syv millioner kroner.

Får beholde luksusvilla

Men selv om han tapte over en milliard, er ikke alt tapt - eller solgt- for Einar Aas. Krafttraderen får nemlig beholde kronjuvelen selv, gigantvillaen i Grimstad som han bor i, pluss et par biler og båter.

Huset har tilhørende en lang strandlinje, samt tre båthus og brygger.

Gigantboligen ble hans for 9 millioner i 2004, og mediesky Aas kjøpte nabohusene i 2005, 2011 og 2012. Men også disse har han nå solgt for til sammen 23 millioner kroner.

Einar Aas' advokat, Marius Moursund Gisvold, ville ikke avsløre overfor E24 hvor mye krafttraderen nå har betalt kreditorene.

Gjeldsavtalen mellom råvarebørsen Nasdaq, kreditorene og Einar Aas kom på plass den 15. november i fjor, og styrte hvordan Aas skulle dekke inn gjelden han pådro seg gjennom kraftspekulasjonen som kollapset i september samme år.

Kreditorene, som inkluderer store kraftselskaper som Fortum, Vattenfall og Statkraft, måtte ut med en drøy milliard kroner for å fylle opp Nasdaqs sikringsfond, som led store tap da Einar Aas' portefølje ble tvangssolgt. Hvor mye de faktisk krevde tilbakebetalt og hvor mye de faktisk vil få fra Aas er ikke kjent.

Men avtalen innebærer altså at krafttraderen får beholde huset sitt i Grimstad, mot at han selger unna en navngitt liste med eiendeler. Pengene fra disse salgene, som nå er gjennomført, vil kreditorene dele seg imellom i henhold til hvor mye de betalte inn til sikringsfondet.

Deretter er Einar Aas fritatt videre krav.

EIENDOMMEN ved Vikkilen i Grimstad hvor den mediesky krafttraderen Einar Aas bor.
Publisert: