Sportsbusiness

Rekordår for agent Solbakken: Tjente over 20 millioner kroner

Fotballagent Jim Solbakken tok ut 20 millioner i utbytte.

Jim Solbakken har god grunn til å smile. Han tok et utbytte på 20 millioner kroner etter fjorårets rekordår. Foto:

Tommy Ellingsen
 • Stig Nilssen
Publisert:

Den Stavanger-bosatte fotballagenten Jim Solbakken fortsetter å håve inn på virksomheten sin. I fjor omsatte selskapet hans Dynamic Solution for rekordhøye 33 millioner kroner.

Resultatet før skatt ble 26 millioner og drøye 20 millioner kroner etter skatt. Solbakken tok ut 20 millioner i utbytte etter suksessåret i fjor og puttet de inn i holdingselskapet Sir Solution.

Inntekter på 33 millioner

Jim Solbakkens Dynamic Solution tjener pengene sine på å formidle fotballspillere til utenlandske klubber. Han får betalt for rene overganger og får også 7–10 prosent av lønnen spillerne hever i sine klubber.

Dette skrev Aftenbladet om Solbakkens virksomhet for noen år siden:

«Dersom Solbakken er involvert i en spillerovergang mellom to klubber, hvor overgangssummen for eksempel ligger på 15 millioner kroner, sier Solbakken at han tar 10 prosent i honorar. Altså tjener han 1,5 millioner kroner på en slik jobb. Ifølge Solbakken er det nesten alltid den utenlandske klubben som betaler ham.

Les også

Morten Gamst Pedersen dro inn 12 millioner på børsen i fjor

Han er imidlertid ikke avhengig av hyppige spillersalg for å tjene gode penger, de strømmer inn til Solbakkens selskap hver måned også etter at overgangene er gjennomført. Han tar nemlig 10 prosent av spillernes lønn, ifølge han selv.

Dette betales av den utenlandske klubben.

– Jeg er særdeles fornøyd med å tjene pengene i utlandet og ta dem til Norge for beskatning. Jeg tar ikke betalt av spillere, bare klubbene, forklarte Solbakken overfor Aftenbladet i 2015.

Har trenere på listen sin også

Solbakken representer de fleste av de norske spillerne som tjener store summer i utlandet. Etter det Aftenbladet kjenner til, var også Solbakken involvert i Erling Braut Haalands overgang fra Salzburg til Borussia Dortmund 30. desember i fjor.

Han er også agent for Manchester United-trener og sin gode venn Ole Gunnar Solskjær. Det samme er han for Eirik Horneland og flere andre trenere.

Det er ingen tvil om at fjoråret ble meget profitabelt for Solbakken. Han økte inntektene fra 17 millioner i 2018 til 33,6 millioner i fjor. Det var også Solbakken som formidlet Vikings salg av Kristian Thorstvedt og Zlatko Tripic.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Sportsbusiness
 2. Jim Solbakken
 3. Utbytte

Flere artikler

 1. Formel 1-krasj i andre kvartal: Inntektskollaps på 96 prosent

 2. Betalt innhold

  Rikest i «Norges Monaco»: – Formuen har vokst så mye at vi nesten ikke har klart å følge med

 3. Betalt innhold

  Disse fem lite kjente bedriftene er seks ganger så lønnsomme som snittet i Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Her er de store tallene i statsbudsjettet 2021

 6. Geir jobber gratis for frustrerte flykunder: Varsler konkurser med millionkrav