Onsdag kommer boligtallene: Ser ikke tegn til ny rentefest

Onsdag legger Eiendom Norge frem tall for boligprisutviklingen i august. Meglere rundt om i landet forventer et nokså paddeflatt marked – med unntak av Oslo. 

ROLIG: Eiendomsmeglere fra storbyene i Norge rapporterer om rolige tilstander i boligmarkedet.
Publisert: Publisert:

Sentralbankene verden rundt har gått fra å sette opp rentene, til å finne frem kuttkniven. Det gjør at stadig flere tviler på at Norges Bank vil fortsette ferden opp for styringsrenten.

I boligmarkedsbarometeret til NBB kommer det frem at stadig flere tror det blir boligprisoppgang det neste året, noe NBBL mener har sammenheng med endrede forventninger til renten.

– Det er selvsagt vanskelig å spå prisutvikling på kort sikt, sier styreleder i Krogsveen, Leif J. Laugen.

– Det er mange faktorer som spiller inn. Likevel tror jeg at prisene på landsbasis vil svekkes utover høsten. Det skyldes det såkalte tilbudsoverhenget og at høstmånedene ofte er svake måneder. Jeg mener Norges Bank vil justere seg i forhold til renteutviklingen i andre land - og det betyr at vi ikke kan fortsette renteøkningen som planlagt

Før Eiendom Norge presenterer boligprisutviklingen for august på onsdag, så ser meglere rundt om i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø få tegn til rentefest og tiltagende boligprisvekst.

Kresne kjøpere

For Oslo forventer Hermann Grøv, som er partner og daglig leder for Notar Oslo sentrum, en liten prisoppgang i august.

– Jeg ser ikke for meg så høy prisvekst, men at det flater noe ut. Det er vanskelig å uttale seg om et tall på prisvekst, men vi ser for oss at det kan bli på to-tre prosent, sier Grøv.

Han sier at det har kommet mange boliger ut på markedet, noe som gir prisbevisste og selektive kunder.

– Freshe leiligheter med høy standard, heis, balkong og god beliggenhet går med en gang, mens andre leiligheter må du jobbe mer med. Vi ser at det er flere ettromsleiligheter, som tidligere gikk med en gang, ikke blir solgt, sier Grøv.

Han sier at de ikke endrede forventninger fra at renteoppgangen det siste året trolig går mot slutten eller er over.

– Det har vært lite prat om rentene de siste to-tre månedene. Vi merker at en del inngår fastrenteavtaler på tre til fem år.

Les på E24+

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

Paddeflatt

Trondheim har opplevd svak prisutvikling den siste tiden, mye på grunn av at tilbudet av boliger har overgått etterspørselen. På forhånd venter ikke Meglerhuset Nylander at det skal komme en rekyl for boligmarkedet i august.

– Vi har ingen forventninger til prisoppgang. Prisutviklingen ligger an til å ligge rundt null prosent. Vi opplever at boliger som prises «riktig» i markedet, blir solgt, sier administrerende direktør i Meglerhuset Nylander.

At gufset fra høyere renter har løyet de siste ukene, tviler de på at skaper full fest.

– Forutsigbarhet er viktig for kundene i markedet. En stabil rente vil bidra positivt til aktivitet og volum, men ikke nødvendigvis prisvekst, sier Nylander.

Les på E24+

Boliggrepet som kunne gitt Siv Jensen milliarder til å senke skattene

NORGES NEST STØRSTE: Utsikt over Bergen by.

– Skille

I Bergen forventer Kaland & Partners at fasit enten blir flat eller litt ned når augusttallene legges frem.

– Det har vært et stort tilbud av boliger, og det er fortsatt mye som bygges. Mens det bygges lite eneboliger og rekkehus, så er det stort tilbud av leiligheter. Det gjør at leiligheter har en svakere prisutvikling, sier Tommy Kaland, som er partner i Kaland & Partners.

Selv tilbudet om liggetiden har gått fra 7–8 dager til opptil 40-50, så beskriver han boligmarkedet i Bergen som ganske balansert.

– Det er et klart skille mellom det mest populære og det ordinære.

Les på E24+

Rentefall skaper frykt for finansboble: – En dag sprekker det

Svak utvikling

Etter en sommer med en liten nedgang i boligprisene, forventer Eiendomsmegler 1 i Stavanger at prisutviklingen for august enten blir flat eller får en liten nedgang.

– Det er etablerte familieboliger i attraktive områder som har det beste markedet nå, men det er gledelig å se at også andre deler av markedet, som leiligheter og boliger for typisk førstegangskjøpere, har tatt seg noe opp. Det er vesentlig høyere omsetning, men prisene holder seg relativt flate, sier Jon Georg Byberg, som er avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 i Stavanger.

Han sier at omsetningstiden tidvis er høy, men at man får solgt dersom prisen er rett. Videre merker han ikke at folk har blitt friskere i budrundene med utsikter om at rentene neppe vil stige særlig mer fremover.

NORDENS PARIS: Tromsø by.

– Mitt inntrykk er at de som har fått lån får det med krav om at de må tåle renteoppgang. Finner du en attraktivt beliggende enebolig er det flere om beinet, og det kan gi gode budrunder. Dette er ofte folk med høy betalingsvilje, hvor det handler mer om plassering og objekt enn utsiktene for renten, sier Byberg.

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

Kjøper rivningsklart

SNE Eiendomsmegling forventer en svakt positiv prisvekst i Tromsø, med rundt en prosent vekst.

– Det har vært bra med salg, med en bedre augustmåned i år enn i fjor. Flere boliger har hatt budrunder som har gitt pris over antydning, selv om det mest vanlige er at de går omtrent for antydet pris, sier Børge Johansen, som er daglig leder for SNE Eiendomsmegling.

Han sier at eneboliger og to- og treromsleiligheter i attraktive områder går godt, i tillegg til renoverings- eller rivningsklare boliger med god tomt.

– I forrige uke gikk en sliten enebolig i Tromsdalen tre millioner over prisantydning noe som indikerer stor etterspørsel etter disse objektene, sier Johansen.

Johansen sier at endrede forventninger til renten er merkbart både på selger- og på kjøpersiden, men at det tar litt tid fra signalene kommer til de slår ut blant folk.

Publisert:

Her kan du lese mer om