Tapte konsertmillioner til pandemien: Satser på Norges eneste spa-skøyte

TROMSØ (E24) To dager etter at bandet hans mistet spillejobber til en verdi av flere millioner kroner, bestemte «Violet Road»-bassist Hogne Rundberg seg for å investere 1,5 millioner i spa-båten «Vulkana». – Enten er jeg en kjempedust, eller så er jeg kjempelur, sier han.

AMBISIØS: Bassist Hogne Rundberg kjøpte spabåten under coronakrisen. De siste ukene har han brukt i badstuen om bord og lest til skippersertifikatet. En dag skal han seile skuta til Hawaii.
Publisert:

Mai skulle bli den travleste måneden for «Vulkana».

Siden 1957 har skuta tatt hvalfangere og fiskere til Nordpolen, Sydpolen og Ishavet. For 12 år siden ble båten gjort om til et flytende spaanlegg.

Med tyrkisk hamam, peis, restaurant, hotellsenger, badstue og badestamp på dekk dro båten inn rundt fem millioner på turister i fjor. De aller fleste fra utlandet.

I år skulle omsetningen nå nye rekorder. Neste år var fullbooket. Bestillingene fra italienske, franske, amerikanske og britiske skiturister strakte seg helt til slutten av 2023. Men så sa det stopp.

Siden 12. mars har «Vulkana» ligget til kai i et folketomt Tromsø. Om bord har det blitt rått og kaldt.

– Alle bestillingene røyk da Norge stengte, sier Hogne Rundberg, den nye eieren av båten.

Les også

Norges eneste spa-skøyte til salgs: Prislapp på tre millioner kroner

FRA HVAL TIL SPA: På 60-tallet ble kjølen i båten brukt til oppbevaring av hvalfangsten. Nå er den omgjort til spa.

Tapte millioner

Men først to dager etter at alt gikk i vasken bestemte bassisten seg for å satse: 1,5 millioner for en spabåt som ikke hadde lov til å holde åpent. Da hadde «Violet Road» allerede mistet spillejobber verdt millioner.

Bandet fra Tromsø fikk sin første avbestilling 7. mars.

– Da skjønte vi at «oi, dette blir ille». Så kom nedstengningen og hele året ble avlyst på et blunk, sier Rundberg.

Over natten mistet han og de fire andre bandmedlemmene levebrødet sitt. Hele festivalsommeren og turneen som var planlagt til høsten gikk i vasken. Til sammen ble 60 jobber avlyst.

– Det er snakk om rundt seks millioner kroner for Violet Road, men vi er ved godt mot, sier bassisten.

Les også Dine Penger: Slik sikrer du pengene dine mot «corona-konkurs»

SATSER: Rundberg har drømt om å eie «Vulkana» i mange år. Først nå som han mistet alle spillejobbene sine ble drømmen til virkelighet.

«Invester i krisetider»

Folk ble bedt om å holde seg hjemme, og konserter og arrangementer ble avlyst. Turistdestinasjonen Tromsø ble til det musikeren beskriver som en «spøkelsesby».

Hjemme satte Hogne Rundberg seg i sofaen og så i veggen. Tankene vandret tilbake til da han bodde i Hollywood og spilte musikk, blant annet sammen med John Fogerty fra det amerikanske rockebandet «Creedence».

– «Det er i krisetider det er lurt å investere. Når oppturen kommer, så er du allerede på plass», sa han en dag. Jeg tror han har rett, sier han.

Les på E24+

«Leppestift-effekten» kan vise hvordan nordmenn unner seg billigere luksus i krisetider

LANG VINTER: I Tromsø skulle det ha vært yrende folkeliv nå i slutten av mai, men coronakrisen har tømt byen for folk.

– Mister hodet i karantene

Samme dag som han ble permittert ringte han og ga beskjed om at han var interessert i skuta.

Knappe to måneder senere, 2. mai, ble kjøpet gjennomført. Rundberg eier nå 50 prosent av rederiet «Vulkana Drift AS». Dermed har han overtatt eierskapet fra NRK-programleder Anne Lindmo og ektemannen Hasse Lindmo, som la ut skøyta for salg i januar.

– Det er mye penger, men jeg valgte å satse.

– Det er ikke bra når man setter kreative folk i karantene hjemme. Man mister hodet. Man blir rastløs og veldig fort fortvila. Jeg måtte finne på noe. Det kan ha vært feil, men folk vil ha kultur i krisetider, sier musikeren.

Resten av rederiet som driver «Vulkana» eies av Erlend Mogård-Larsen, som blant annet står bak kulturarenaen Salt i Oslo – også den med populære saunaer.

– Det er en enorm badstu-feber i Norge nå, men i Nord-Norge har det alltid vært populært. Det er jo dritkaldt her. Til og med på sommeren. Skal man bade så må man nesten ha en badstue, sier Rundberg.

Les også

Full kok: Norsk badstuselskap vil ekspandere kraftig

Tror på sommeren

Nå er bassisten i full gang med å planlegge sommeren. Og til tross for en krisepreget reiselivsbransje som frykter konsekvensene av fraværet av utenlandske turister, har Rundberg tro på sommeren.

– Vi åpnet for bestillinger for ti dager siden, og har allerede fått inn flere.

4. juni blir første dag med gjester om bord.

– Jeg har fått beskjed om at viruset dør når temperaturen blir høy nok. Dermed kan vi holde badstuen åpen. Vi har tapt mange turer, men veldig mange valgte å utsette istedenfor å avbestille. Dermed har vi klart å beholde litt omsetning, til tross for store tap, forteller han.

TOMT: Spabåten hadde bestillinger til langt ut i 2023. Skuta har til sammen 19 sengeplasser.
Les også

Utelivskonsern om tiltakspakken: – Dette er fantastisk bra

Kaster loss

Frem til juli blir skuta liggende i Tromsø. Deretter tar Rundberg med seg bandet og kaster loss.

– Vi skal bygge en scene foran på båten, og turnere langs hele den nordnorske kysten fra Træna til Lyngen. Publikum blir stående på brygga, og så kan folk komme om bord i badstuen etterpå, sier han.

For publikum og gjester vil det bli, tror han.

– Jeg tror folk ekstra gira. Alle må jo holde seg hjemme i Norge uansett.

Nå håper han at også lokalbefolkningen begynner å bruke byen for fullt igjen. For man blir ikke lykkelig av å sitte hjemme og se på Netflix, mener han.

– Når alt har gått til helvete på land, så drar man på havet. Havet er en god plass. Der trenger man ikke å være i nærheten av noen, og det er åpenbart en fordel nå.

Publisert:
Gå til e24.no