Ber næringsministeren kalle inn Hydro på teppet igjen

– Denne måten å opptre på i en så alvorlig sak, er både sterkt kritikkverdig og særdeles lite tillitvekkende, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i finanskomiteen.

FÅR KRITIKK: Senterpartiet er kritiske til at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg selv ble orientert om Brasil-utslipp ni dager før selskapet først innrømmet utslipp i offentligheten.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Senterpartiet ber nå næringsminister Torbjørn Røe Isaksen kalle Hydro inn på teppet på nytt, etter at ny informasjon har kommet frem om utslippskrisen i Brasil.

– I en slik alvorlig sak er det utrolig viktig at Hydro både gir riktig informasjon, og til riktig tid, sier Gjelsvik, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, til E24.

– Nå er det utrolig viktig at næringsministeren tar en ny runde med selskapet. Denne måten å opptre på i en så alvorlig sak, er både sterkt kritikkverdig og særdeles lite tillitvekkende, fortsetter han.

Den norske stat er største aksjonær i Hydro med en eierandel på 34 prosent.

Næringsministeren møtte Hydro med kritiske spørsmål i bagasjen forrige torsdag. Men siden da har saken tatt nye vendinger, og Staten må derfor kreve nye svar, mener Gjelsvik.

Næringsministeren sier han følger situasjonen tett, og at det kan bli aktuelt.

– Behovet for eventuelle videre møter vurderer vi løpende, skriver Røe Isaksen til E24.

Kritisk til tidslinjen

Sp-stortingsrepresentanten viser til at Hydro natt til mandag annonserte nye utslipp utover de som allerede var kjent.

Men det handler ikke bare om disse, sier han:

BER OM NYE SVAR: Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i finanskomiteen.

Pressefoto

– Her har også informasjon endret seg underveis. At man har sittet på opplysninger man ikke har brakt videre, selv om man har fått spørsmål om det, eskalerer situasjonen.

– Hva sikter du til da?

– De konkrete opplysningene om at ledelsen allerede 2. mars fikk kunnskap om utslipp. Først 11. mars går de ut med opplysningene de fikk ni dager tidligere. Det bidrar til alvoret i saken. Det gjør også at tilliten til håndteringen fra selskapets side blir ytterligere svekket, mener Gjelsvik.

– Hydro har selv vist til at situasjonsbildet er uoversiktlig; det kan vel forsvares å bruke litt tid på å fordøye informasjonen de får, før de går ut med den?

– Ja, men her går det ni dager. Det er utrolig viktig at selskapet synliggjør både innad og utad at de tar situasjonen på det største alvor, og ivaretar det store informasjonsbehovet som finnes.

Les også

Analytiker beregner at Hydros Brasil-trøbbel har kostet 800 millioner

Hydro avventer ekspertrapporter

Så langt har Hydro innrømmet ulisensierte utslipp av ubehandlet regnvann og lut.

– Vi har fortsatt ingen indikasjoner på at det har vært utslipp fra rødslamsdeponiene fra Alunorte, presiserer informasjonssjef Halvor Molland i Norsk Hydro til E24 i en e-post.

– Vi ønsker å være transparente og går derfor ut med informasjon vi mener det er riktig å opplyse om, uten at vi på dette tidspunktet har alle svar eller kan konkludere på om det som har vært drenert har negativ miljøpåvirkning eller ikke. Det vil vi komme tilbake til når den interne ekspertgruppen og det uavhengige, brasilianske miljøselskapet legger frem sine konklusjoner 9. april, fortsetter Molland.

Ifølge Hydro ble de første utslippene av regnvann gjort 17. februar, en beslutning selskapet sier ble gjort lokalt ved anlegget.

Hydro innrømmet utslipp for første gang i offentligheten 11. mars, men ville først ikke svare på når ledelsen ble varslet.

Denne uken fikk E24 opplyst at Brandtzæg selv ble orientert 2. mars, ni dager før offentliggjøringen.

VURDERER NYE HYDRO-MØTER: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Næringsministeren: Må ta saken på største alvor

Hydro sier næringsministerens departementet imidlertid ble informert kort tid etter at selskapet selv fikk informasjonen.

Les også

Presset på Hydro øker: – Dette blir bare styggere og styggere

– Søndag 4. mars ble departementet orientert om saken, opplyser Molland.

Næringsministeren sier departementet fortsetter å følge utslippssaken tett.

– Som aksjeeier forventer staten at selskapet tar saken på største alvor. Vi har bedt om og mottar orienteringer om saken fra Hydro, sier Isaksen.

– I tillegg hadde jeg et møte om saken med styreleder og konsernsjef torsdag 15. mars. Der presiserte jeg statens forventninger og mottok en muntlig redegjørelse fra selskapet, fortsetter næringsministeren.

Michel Temer

Foto: Ueslei Marcelino Reuters

Brasils president på banen

Michel Temer, Brasils president, involverer seg i saken, skriver TDN Finans.

Ifølge nyhetsbyrået har Temer signert et dekret for å opprette en komité som skal overvåke situasjonen på anlegget i Alunorte.

Komiteen vil bestå av medlemmer fra flere departementer som miljø, nasjonal integrasjon, menneskerettigheter og innenriks.

Medlemmene skal møtes annenhver uke og det er meningen at komiteen skal fungere i seks måneder, skriver Hegnar.

Komiteen skal blant annet overvåke løsninger som lokalbefolkningen har vedtatt og overvåke inspeksjoner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Miljøvern
  3. Næringsliv

Flere artikler