Tidligere Westerdals-studenter varsler millionsøksmål mot Løvenskiold

Gigantkrav på 83 millioner kroner rettes nå personlig mot Nicolai Løvenskiold og to andre tidligere Westerdals-topper.

KREVES FOR PENGER: Tidligere administrerende direktør Nicolai H. Løvenskiold i Anthon B Nilsen Utdanning AS. Her etter høringen til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om statstilskudd til høyskolene NITH, Westerdals og NISS onsdag i forrige uke.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
Publisert:,

– Vi er fly forbanna og skyr ingen virkemidler for å få tilbake pengene som skolen ulovlig har overfakturert oss. Derfor går vi nå etter Nicolai Løvenskiold personlig, sier Erling Løken Andersen til E24.

Han er representant for 900 tidligere Westerdals-studenter som krever 83.332.802 kroner tilbakebetalt for det de mener er ulovlig innkrevde skolepenger mellom 2001 og 2012.

Gigantkravet er tidligere rettet mot Westerdals. Nå rettes det også personlig mot tre sentrale personer ved den kreative høyskolen:

Westerdals-eier Nicolai Løvenskiold, tidligere rektor Tom Kvisle og tidligere styremedlem Lars Eric Onarheim – som også har vært administrerende direktør og økonomisjef i Anthon B Nilsen, skolekonsernet hvor Westerdals inngår.

– Vi mener vi er ført bak lyset av skolen og at de har utnyttet mennesker som har stått i en relativt svak situasjon. Svært mange av de gamle elevene mener dette er svindel og bedrag, sier Løken Andersen.

Har ikke mottatt personlig krav

– Svindel og bedrag må jeg ta kraftig avstand fra, sier kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i Anton B. Nilsen-konsernet til E24.

Han fremholder skolepengene var kjent da studentene inngikk sine avtaler om studier, og at skolepenger «alltid har vært et åpent tema».

– Det som er overraskende er at disse varslene kommer så lenge Westerdals har en dialog gående med de tidligere studentene, sier Andresen.

E24 har søkt Nicolai Løvenskiold for en kommentar, men Andresen sier han er bortreist og ikke kan svare på henvendelser.

Nicolai Løvenskiold representeres av advokat Cato Schiøtz. Han sa tirsdag til E24 at han ikke har mottatt kravbrevet, og at han derfor ikke kan kommentere det. Han har ikke besvart E24s henvendelser onsdag.

Mener styret brøt aksjeloven

I brevet hvor søksmålet varsles, og som E24 har fått tilgang til, vises det til paragraf 17 i aksjeloven. Denne gir kreditorer adgang til å fremme erstatningsansvar direkte mot styremedlemmer eller daglig leder dersom disse opptrer uaktsomt.

«Det er registrert at selskapets styre og daglig leder har foretatt en rekke handlinger som har påført skade på de tidligere studentene ved WSoC» (Westerdals School of Communication, red.anm.), heter det i brevet.

Det var Dagens Næringsliv som i fjor høst dokumentere de finurlige krumspringene med eierskapsstruktur som gjorde det mulig for Løvenskiold-brødrene å hente ut over 100 millioner kroner fra Westerdals-skolekassen – tross utbytteforbud.

Pengebingen fikk i en årrekke vokse ved hjelp av semesteravgifter som, ifølge Kunnskapsdepartementet, var ulovlig høye.

– FORBANNA: Erling Løken Andersen sier han og de andre om lag 900 tidligere Westerdals-studentene vil bruke alle muligheter for å få tilbake skolepenger.

Foto: Christoph Neumann

– Begikk forsettlig handling

Studentene mener styret handlet uaktsomt – og dermed brøt aksjeloven – når de ikke gikk den enorme utbetalingen nærmere etter i sømmene.

De fremholder dessuten at styret må ha kjent til at mye av pengene stammet fra årelang overfakturering av studentene:

«Det anføres at styret har begått handlingen forsettlig, i det ved flere anledninger ble søkt om dispensasjon fra bestemmelsen som angir et lovbestemt tak på skolepengenes størrelse.»

Andersen sier det er viktig for ham og de andre tidligere Westerdals-studentene å holde Westerdals-toppene personlig ansvarlig, i tilfelle skolen kommer i en situasjon hvor beløpet ikke kan tilbakebetales.

Kan øke beløpet

– Vi ønsker ikke å komme i en situasjon hvor skolen for eksempel slås konkurs, og vi i så fall ikke vil få igjen noen ting, sier han.

Studentene representeres av advokat Andreas Slettvoll i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange.

– Westerdals har tatt ulovlig høye skolepenger fra studenter i en årrekke. Det er de pengene vi krever tilbakebetalt. I tillegg er det fire ulike linjer, deriblant Film og TV, som aldri var godkjent. Der krever vi også skolepenger tilbakebetalt.

Advokaten sier det kan bli aktuelt å utvide kravet til å gjelde flere studenter.

Ifølge studentrepresentant Andersen er det totalt cirka 1.300 studenter som er rammet av overfakturering gjennom sitt studieløp.

Tidligere rektor ved Westerdal, Tom Kvisle, sier til E24 at han ikke vil kommentere saken. E24 har også prøvd å nå Lars Eric Onarheim, uten å lykkes.

Her kan du lese mer om