Oppfinner: - Pappsykler kan forandre verden

Verdens første pappsykkel er i boks. - Fortsatt overrasket over hvor sterkt materialet er, sier oppfinner.

PAPPSYKKEL: Denne sykkelen er nesten utelukkende laget av papp, og inneholder ikke metall - ikke engang bremsene. Bildet viser den israelske oppfinneren Izhar Gafni som tar seg en tur på oppfinnelsen.
FRA PAPP TIL SYKKEL: Oppfinner Gafni demonstrerer hovrdan han går frem når han lager pappen. Når formen er blitt kuttet, blir pappen eksponert for en rekke hemmelige, organiske materialer med det formål å gjøre den vanntett og brannsikker.
OVERLEVDE VANNTEST: For å teste den behandlede pappen, ble den lagt i en vanntank i flere måneder. Pappen skal ha beholdt sine harde konsistens også etter dette, hevder Gafni.
«GAME-CHANGER»: Ifølge oppfinner Gafnis forretningspartner, Nimrod Elmish, vil sykkelen være nesten gratis å produsere, og omtaler oppfinnelsen som en «game-changer». Inntektene planlegger de å få gjennom reklame på syklene.
Publisert: Publisert:

- En sykkel laget av nesten bare papp har potensialet til å forandre transportvanene til alt fra verdens overfylte byer til de fattigste byene i Afrika.

Det sier den israelske ingeniøren og hobbysyklisten Izhar Gafni (50) til Reuters, etter at han har ferdigstilt prototypen av sin pappsykkelvisjon.

- Å lage en pappboks er lett og den kan være veldig sterk og holdbar. Men å lage en sykkel var ekstremt vanskelig, og jeg måtte finne den rette veien å forme pappen i flere ulike retninger. Det tok ett og et halvt år, med mye prøving og feiling før jeg fikk det til, sier Gafni til Reuters.

Gafni, som egentlig jobber med utforming av produksjonslinjer, opplyser at sykkelen ikke vil inneholde noe metall.

- Jeg er fortsatt overrasket over hvor sterkt dette materialet er, det er fantastisk, sier han.

Billig og lett

Pappsykkelmodellen er ikke bare billig å produsere, den er også svært lett og trenger ikke reparasjoner. Dekkene, som er laget av gummi fra gamle bildekk, kan ikke punktere, hevder Gafnis forretningspartner, Nimrod Elmish.

- Disse syklene trenger ikke vedlikehold eller justeringer; en registerreim fra en bil brukes til kjede, og dekkene trenger ikke påfyll av luft og kan holde i 10 år, sier han til Reuters.

LES OGSÅ: Her vasker Andrew sykkelen hos Statoil

Han forteller at de daglig mottar flere titalls eposter, med spørsmål om hvor de kan kjøpe en pappsykkel.

- Det gjør at jeg håper vi lykkes, sier han.

En «game-changer»

Elmish omtaler oppfinnelsen som en «game-changer», grunnet de lave produksjons- og fraktkostnadene.

- Fordi man får mange statlige bevilgninger, betyr det en produksjonskostnad tilsvarende null, så syklene kan gis vekk gratis. Vi kopierer en forretningsmodell fra hich-tech-verdenen der dataprogrammer blir distribuert gratis fordi den inkluderer integrert reklame, sier han, og peker på et selskaps logo på sykkelrammen som eksempel.

Han mener sykkelen ikke bør koste mer enn 20 dollar, noe som tilsvarer i overkant av 100 kroner.

- Pengene vil vi tjene på reklame, sier han.

Starter produksjonen snart

Pappsyklistgründerne opplyser at produksjonen vil starte i løpet av noen måneder, og at tre sykkelmodeller og en rullestolmodell vil være tilgjengelig om rundt ett år.

Oppfinner Gafni spår at pappen kan bli fremtidens materiale. I fremtiden tror han at pappmaterialet kan bli brukt i biler og fly.

- Vi er bare ved begynnelsen, og min visjon er å se at pappen erstatter metall, og at land som for øyeblikket ikke har mye penger, kan tjene på å ha mange brukere av dette materialet, sier han.

LES OGSÅ:

Publisert: