PARETOS INDRE SELSKAPER: Dette er lønnslisten fra Pareto

E24 bringer deg listen over hva Paretos utvalgte henter ut fra det mye omtalte indre selskapet. 40 meglere henter ut over 600 millioner - se listen her.

Pareto Securities-sjef Ole Henrik Bjørge er godt fornøyd med resultatet for 2009.
Publisert:

Partnerne i Pareto tjener langt mer enn de fleste norske toppledere, viser et utdrag E24 har utarbeidet over godtgjørelse fra Pareto-systemets indre selskaper.

Den erfarne hodejegeren Steinar A. Hopland i Hopland & Co. sier til E24 at nivået på godtgjørelsene i Pareto gir grunn til ettertanke.

- Det er et tankekors at de som leder de store bedriftene i Norge ikke tjener mest. Selv om de har et stort personansvar for tusenvis av ansatte, kommer de likevel etter flere meglere og advokater, sier leder Steinar A. Hopland i hodejegerfirmaet Hopland & Co til E24.

Han reagerer på at Jon Fredrik Baksaas i Telenor er den eneste av børsens norske sjefer som ville kommet inn i topp 10 på E24s oversikt.

Og det er hvis all hans lønn, bonus og opsjonsgevinster regnes med, mens Pareto-toppene i denne listen bare er oppført med uttak fra Pareto Securities Indre selskap.

Pareto-penger

Av oversikten fremgår det at mer enn 20 Pareto-ansatte ble tildelt over 10 millioner kroner i fjor. Ytterligere 16 på E24s liste fikk mellom 3 og 10 millioner kroner.

Lederne for Norges to største selskaper, Statoils Helge Lund og Hydros Eivind Reiten, ville med henholdsvis 10 og 17 millioner i lønn kommet langt ned på Pareto-listen.

Yngstemann på listen, megleren Magnus Halvorsen (26), tjente 6,79 millioner kroner.

Les også: 26-åring tjente 6,7 mill.

Det er like mye som den eneste kvinnen på E24s liste, Elisabeth Wiger (37).

Og det er nok til å slå sjefen i Yara, gjødselprodusenten som har 7000 ansatte over hele verden. Thorleif Enger fikke lønns- og bonusinntekter på 6,7 millioner kroner.

Hever gigantlønninger

16. juli skrev E24 at de best betalte meglerne og analytikerne i Norges mest fremgangsrike meglerhus kunne cashe inn over 100 millioner hver i lønn, bonuser og utbytter.

For tidligere Pareto-topp Kristen Jacobsen utgjorde uttaket fra indre selskap 41 millioner, lønn 21 millioner og utbytter fra Pareto-selskaper 62 millioner. Totalt ble det 125 millioner kroner før skatt.

Les også: Meglerne fortjener hver krone

For de som kommer lenger ned på listen, utgjør det bonuslignende uttaket fra det indre selskapet en større del av lønnspakken.

- Må ned

Nå tror hodejegere på en bevegelse for å redusere meglerlønningene:

- Jeg tror at bedriftsledere i andre bedrifter, fremfor å prøve å komme seg opp på et høyere nivå, vil kreve at meglerne må komme seg ned, sier Hopland.

- Bedriftene vil uansett ikke ha mulighet til å utbetale like høye lederlønninger som de best betalte ansatte i det indre selskapet til Pareto, understreker han.

-Et kollektivt press altså?

- Ja, noe sånt, sier Hopland, som er en av Norges mest kjente toppleder-utvelgere.

- Ingen grunn til harme

Hodejeger Elin Ørjasæter mener at hvis en skal bli forarget på noen over de høye lønningene som bør det være på kundene som betaler de skyhøye honorarene.

Ørjasæter tror imidlertid at kjempelønningene vil jevne seg ut noe når konkurransen mellom meglerhusene øker.

Direktør Karl Martin Stang for Mercuri Urval i Oslo støtter han i at lønningene i Pareto er basert på deres markedssituasjon.

- Når markedet snur vil bonusene som trekker opp lønningene bli kraftig redusert, sier Stang til E24.

Han mener at de som føler at de betaler for mye og har store nok muskler til å gjøre det tar opp kampen med Pareto og oppnår rabatter.

-Tror du lønningene vil forplante seg til lederlønningene i Norges største selskaper?

- Nei, fordi de lever i en annen markedsmekanisme. Pareto tjener godt når markedet går, sier Stang.

Les mer:

E24 dekker lønnsfesten i meglerbransjen. Les også:

Publisert: