Trippelrekord for norsk lakseeksport

Med hjelp fra svak krone og EU-appetitt på norsk laks sto flere rekorder for fall i sjømatåret 2018. Totalt ble det eksportert sjømat for 99 milliarder kroner, hvorav laks sto for 67,8 milliarder.

EKSPORTVEKST: Norge solgte mer laks til EU i 2018. Illustrasjonsfoto.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Eksporten av norsk laks satte flere rekorder i 2018, viser tall fra Norges sjømatråd.

Det er laksen som står for den største delen av verdiene i sjømateksporten, og i året som gikk ble det solgt laks for 67,8 milliarder kroner til utlandet, en oppgang på 3,2 milliarder fra 2017.

– For laks er det en trippelrekord. Det er både en verdirekord, prisrekord og volumrekord, sier lakseanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd til E24.

Eksportverdien ble løftet av en økning i volumet på 50.000 tonn laks fra året før. Totalt eksporterte dermed Norge 1,055 millioner tonn laks.

Les også: (+) Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

Prisene har heller aldri vært høyere, selv om økningen fra 2017 var beskjeden. For fersk hel laks var snittprisen på 60,73 kroner per kilo i 2018, opp 0,39 kroner per kilo fra året før.

Totalt eksporterte Norge sjømat for 99 milliarder kroner i 2018, noe som også er ny rekord.

Les også

Knallår for lakseaksjer – analytikere tror festen fortsetter

Drahjelp fra svak krone

– Den viktigste årsaken til verdiøkningen er økt etterspørsel i EU-markedet spesielt, samtidig som vi har en svekket norsk krone, sier Aandahl om laksetallene.

– Vi ser også at produksjonen i EU og på Færøyene har gått litt tilbake i 2018. Vi har fått mindre konkurranse i EU, sier han.

Rundt juletider ble euroen handlet for rundt ti kroner, det svakeste nivået for den norske valutaen på ti år. Kronen har deretter styrket seg til rundt 9,81 mot euroen, noe som fortsatt er en svak krone historisk sett.

EU er det desidert største markedet for norsk laks, med en andel på 73 prosent i fjor, opp fra 71 prosent året før. Blant annet ble det registrert vekst i salget til de tre største eksportmarkedene Polen, Frankrike og Danmark.

Les også

Kraftig reduksjon i EUs torskekvoter i Nordsjøen og Skagerrak

Kina-utfordring

Ifølge Aandahl går imidlertid ikke lakseeksporten på skinner i alle markeder.

– Det er tilbakegang i eksporten til Asia. Det overrasket oss i forhold til forventningene ved inngangen til året. Det viktigste er at vi har fortsatt en utfordring i forhold til markedsadgang til Kina, samtidig som vi opplever økt konkurranse fra Chile, sier analytikeren.

Tilbake i juli fikk laksefylkene Troms, Nordland og Sør-Trøndelag igjen eksportere laks til Kina etter at landet opphevet restriksjoner som hadde vart siden 2015.

Senest i desember påpekte imidlertid sjømatrådet at Norge ikke har klart å ta tilbake markedsandeler i Kina slik de hadde forventet.

– Vi har fått en åpning til Kina. De tre fylkene som var utestengt har blitt åpnet, men de aktørene som var utestengt har fortsatt ikke fått adgang til markedet. Her er det en treghet i systemet som gjør at de ikke har fått adgang ennå, sier Aandahl.

Les også

Kommentar: Hvor svømmer laksen i 2019?

– Det er fortsatt en begrensning på det veterinære som våre konkurrenter ikke har. Det går spesifikt på lokaliteter som har mistanke om eller påvist sykdom, der er det en forskjellsbehandling. Og så har vi Chile som har økt sin produksjon, spesielt av stor fisk i 2018, samtidig som det er etablert logistikkløsninger for ferske forsendelser fra Sør-Amerika til Kina, sier han.

Venter høye priser

I det nye året tror Aandahl uansett på fortsatt gode tider for lakseselskapene.

– Vi ser at valutaen spiller en viktig rolle, den er vanskelig å spå. Jeg forventer fortsatt lav tilbudsvekst globalt, samtidig som jeg forventer en etterspørselsvekst, og fortsatt høye priser omtrent på dagens nivå, sier han.

Les også

Bygger verdens største anlegg i sitt slag på Andøya

Les også

Rekordmåned for eksport av norsk sjømat

Les også

Norsk makrell er «soul food» i Seoul

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Laks
  2. Norges sjømatråd

Flere artikler

  1. – Kina-toget går fra norsk laks

  2. Betalt innhold

    Rekordhøy sjømateksport i 2018

  3. Sjømateksporten opp til ny rekord på over 12 mrd. i mars

  4. Norge eksporterte sjømat for over 120 milliarder i fjor

  5. Rekord for norsk sjømateksport: Sør-Korea kaster seg over fersk laks fra Norge