Nordea hjelper norske kunder til skatteparadis

DNB er ikke alene blant storbankene om å ha bistått nordmenn med å opprette selskaper i skatteparadis. Nordea fremholder at de hjelper nordmenn med utenlandske etableringer i «helt spesielle tilfeller».

BISTÅR: Men Nordea vil aldri hjelpe nordmenn som vil etablere seg i skatteparadis for å slippe unna pliktig skatt eller gjemme seg fra myndighetene, fremholder banken.

Ints Kalnins Reuters
Publisert:,

– Det er ikke ulovlig å opprette selskaper i land som Panama, og det er ulike årsaker til at noen velger å gjøre det. Men vi aksepterer ikke at årsaken er å slippe unna skatt man rettmessig skal betale, sier pressesjef Christian Steffensen i Nordea Norge til E24.

– Vi vil aldri være med på å plassere penger dersom dette er formålet, fortsetter han.

Det var Aftenposten som søndag avslørte at den statseide storbanken DNB har lagt til rette for at kunder kan skjule pengene sine i skatteparadiset Seychellene og unngå skatt.

Vet du noe om denne saken? Tips E24s journalister!

I går skrev danske og svenske medier at også Nordea var trukket inn i den voksende skandalen.

Nå bekrefter Nordea i Norge at også norske kunder har blitt hjulpet til skatteparadis.

Mandag ettermiddag, etter at denne saken ble publisert - har det norske Finanstilsynet offentliggjort at de vil sende henvendelser til styrene i både DNB og Nordea.

Les også

KrF om skatteparadis-saken: – En skam for DNB

Ville rapportere, ble vraket av kunder

Pressesjef Christian Steffensen i Nordea Norge.

Nordea

Steffensen opplyser at Nordea i 2009 strammet inn praksisen overfor egne kunder, som hadde opprettet selskap med pengeplasseringer i skatteparadis.

Han sier at Nordea da ba kundene om å få melde fra om utenlandsetableringene til norske myndigheter.

– Vi ba samtlige kunder med virksomhet i slike land om samtykke til at vi kunne rapportere det inn til norske skattemyndigheter. Det førte til at flere kunder valgte å forlate oss, sier Steffensen.

– Vet du hvor mange?

– Nei, det vet jeg ikke. Det er nok ikke mange, for slike konstruksjoner er kun relevante for et fåtall.

– Så fram til 2009 hjalp dere kunder med plasseringer uten å rapportere det?

– Det er kundens ansvar å rapportere sine formuesforhold til skattemyndighetene, men fra 2009 gikk vi altså lengre enn både loven og bransjeforskrifter påla oss, for å sikre at slike konstruksjoner ikke ble brukt til skatteunndragelser.

I denne VGTV-videoen forklarer E24-redaktør Per Valebrokk Panama Papers-avsløringene – sa

– Aksepterer ikke skjulte plasseringer

Presset er stort på delvis statseide DNB etter Panama papers-avsløringene, hvor 100 avisredaksjoner verden over har jobbet med å avdekke hvordan noen av verdens aller mektiske gjemmer unna sine penger i skatteparadis.

Blant avisene er Aftenposten, som avslørte at storbanken har hjulpet nordmenn med å skjule sine penger på Seychellene.


– Vi ba samtlige kunder om samtykke til at vi kunne rapportere det inn til norske skattemyndigheter. Det førte til at flere valgte å forlate oss

DNB er Norges største bank, målt etter utlån og markedsandel.

Nordea er landets nest største, og nå bekrefter altså disse også hjelp til kunder som vil plassere penger i skatteparadis.

Etter å ha bedt om å få melde ifra til norske skattemyndigheter i 2009, trådte nye internasjonale regler i kraft 1. januar i år som gjør at at denne rapporteringen skjer automatisk.

Les også

Skatteetaten: – Vi har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumenetene

– Kun i helt spesielle tilfeller hjelper Nordea til med å etablere utenlandskregistrerte selskaper, og vi godtar under ingen omstendigheter kunder som skjuler opplysninger for skattemyndighetene, presiserer Steffensen.

– Dere aksepterer ikke plasseringer som er skjult for myndighetene i disse landene?

– Nei, på ingen måte.

E24 jobber fortløpende med å få kartlagt hvilke norske banker som har hjulpet nordmenn med å etablere seg i skatteparadis, og hva slags forutsetninger bankene stiller i slike tilfeller. Flere banker har ikke besvart E24s henvendelser mandag.

Les også

Skatteetaten: – Vi har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumenetene

Les også

DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer

Les også

Statsledere og politikere skjuler milliarder