Investoren og velgjøreren George Soros: - Jeg liker å leve på kanten
George Soros er politisk aktivist med milliarder av dollar i lommene. Han oppsøker konflikter og liker et liv på kanten av det mulige.
- Selv om det er noen rike mennesker i de skandinaviske landene, så holder de en lav profil.
- Er det bra?
- Det er kanskje litt kjedelig. Konflikter er mer interessant.
George Soros er på 71. plass på listen det amerikanske magasinet Forbes lager over verdens rikeste personer. Han har en anslått formue på rundt 45 milliarder kroner. Det plasserer ham godt foran Norges egen John Fredriksen som stiller på 114. plass med drøyt 30 milliarder kroner.
Soros er en av verdens mest myteomspunnede finansmenn. Han er rå valutaspekulant, filosof, velgjører, forfatter og politisk aktivist i en og samme person. Tilsynelatende en eneste stor motsetning.
LES OGSÅ:Norge gir Soros hodepine
Gir bort
Anslagene forteller at han har gitt mer enn 25 milliarder kroner til gode formål og sitt nett av stiftelser verden over. Han besøker Norge for annen gang i sitt liv, og reiser helt alene.
Soros gir et eksklusivt intervju til Aftenposten i Nobel-suiten på Grand Hotel i Oslo. Han drikker Imsdal-vann rett fra flasken, og fikler med korken under hele intervjuet.
- Livet er et eventyr jeg har levd fullt ut. Jeg liker å leve på kanten av det mulige, men ikke over kanten, sier han.
I går kveld var han gjest hos Fredrik Skavlan i "Først og sist". I dag er han i London.
Kuppet
Soros har hatt kontakt med britene før. Han er mest kjent som "mannen som knekket Bank of England" (den britiske sentralbanken).
I 1992 plasserte han et beløp i britiske pund som tilsvarer over 60 milliarder kroner etter dagens kurs. Formålet var å tjene penger på at pundet skulle synke i verdi.
Det gikk som han ventet med pundet. Bank of England ga opp å forsvare kursen. Soros tjente rundt 7 milliarder kroner på en eneste plassering.
- Handelen var ikke såspesiell. Det var en vanlig plassering, men den var stor. Jeg bestemte meg for å ikke skjule det vi gjorde. Jeg lot pressen bygge meg opp som mannen som knekket Bank of England. Jeg brukte denne hendelsen til å fremme mine politiske ideer. På den tiden var jeg mer involvert i å utvikle demokratiet i Russland, enn jeg var i forretninger, sier han.
Han sier at sjansen for tap var mye mindre enn sjansen for gevinst.
- Vi kunne tjene milliarder, men mulighetene for tap var bare en brøkdel av dette. Det hele handler om risiko som er skjevt fordelt, sier han
Flyktning
Selv flyktet han fra hjemlandet Ungarn som 17-åring. Som jøde hadde han opplevd nazismen på smertelig nært hold. Sovjetiske styrker var inne i Ungarn, og det lovet ikke godt.
Soros endte opp som student i London. Der kom han under sterk innflytelse av den britisk-østerrikske filosofen Karl Popper. I 1956 emigrerte han til USA, og begynte sin vei oppover til finansverdenens eliteklasse.
Demokrati
Å fremme demokrati og fremgang i Øst-Europa har tatt mye av hans tid og penger. Det arbeidet startet han lenge før kommunismens fall. Nå bruker han all sin tid på veldedig arbeid og politikk.
- Det er viktigere å forandre verden enn å tjene penger. Men i begynnelsen av min karrière var det motsatt, sier han.
Han er bitende kritisk til president George W. Bush og hans kamp mot terror ute og hjemme.
I strid
Merkelappene fra hans kontroversielle forretningsliv henger ved ham. Han er kalt økonomisk krigsforbryter. I perioder var han fryktet som mannen med nok kapital og vilje til å tvinge frem valutakriser for å tjene penger.
- Er det en motsetning her mellom å være en beregnende spekulant og en velgjører for gode formål?
- Som en forretningsmann konkurrerer jeg etter de gjeldende reglene. Men som menneske og borger er jeg opptatt av å forbedre reglene. Så samtidig som jeg arbeider for endringer i reglene, følger jeg reglene. I denne sammenhengen er det ingen motsetning, sier han
- Men hvordan reagerer du på å bli kalt en økonomisk krigsforbryter?
- Det er et urettferdig utsagn. Jeg blir kritisert fra alle sider. Men dette aksepterer jeg. Ved å ta politiske standpunkter, så utfordrer jeg folk. Ved å ha blitt rik, så utfordrer jeg også folk. Det er marxister som anklager meg for å være en økonomisk krigsforbryter. I USA er jeg sett på som venstreorientert, seier han.
Krigen
Soros kaller de tyske nazistenes okkupasjon av hans hjemland Ungarn som sitt livs viktigste erfaring. Hans far tok stor risiko for å redde folk.
- Det lærte meg at det er tider der det å følge reglene fører til at du går til grunne. Mitt verdensbilde ble rokket på grunn av denne innsikten. Dersom du ser det som min mest formende opplevelse, så har du min filosofi. Den legger vekt på situasjoner ute av balanse.
Soros har skrevet eller vært medforfatter av 11 bøker. Filosofi, veldedighet og forretninger henger nært sammen.
- Min finansielle karrière er basert på å utnytte situasjoner som er langt ute av balanse. Det er der du kan tjene penger. Mitt veldedige arbeid er å bidra til åpne samfunn som beveger seg tilbake mot balanse. Så alt sirkler rundt dette, sier han.
- Har pengene gjort deg lykkelig?
- De hjelper. For meg er de et virkemiddel for å nå mål. De er nødvendige, sier han.
Det er på tide å pakke kofferten.