SKRUR OPP FORVENTNINGENE: Flyselskapene tredobler overskuddet

Luftfartsorganisasjonen IATA skrur opp overskuddsforventingene for 2010 til det tredobbelte.

SOLA SKINNER I FLYBRANSJEN: Luftfarstorganisasjonen IATA oppjusterer forventningene for 2010.
Publisert:

Flyselskaper kan tjene over 8,9 milliarder dollar i 2010 - mer enn tredobbelt av det som var forventet - etter at den globale økonomien antennes igjen, og reiselysten øker.

- Dette året blir så bra som det kan få blitt. Spørsmålet er heller hvor lenge bedringen i økonomien varer, sier Giovanni Bisignani, IATAs direktør til Bloomberg.

For allerede neste år forventer luftfartsorganisasjonen at overskuddet vil falle til 5,3 milliarder dollar neste år på grunn av bekymringer om hvor lenge den økonomiske veksten kan opprettholdes.

560 milliarder i inntekter

Det globale salget vil stige til 560 milliarder dollar (3,39 billioner kroner) i år - 15 milliarder mer enn forventningene, uttalte organisasjonen - som representerer 230 flyselskaper verden over - i en pressemelding tirsdag.

I 2008 var den samlede inntekten for flyselskapene i organisasjonen rundt 564 milliarder dollar.

Europeiske flyselskaper taper mindre

Flytrafikken - eller distansen som blir flydd av betalende passasjerer - vil stige med 11 prosent dette året. Kombinert med at flyselskapene ikke har økt kapasiteten med mer enn syv prosent, bidrar til å knuse forventingene i markedet. Flyselskapene fylte 78 prosent av flysetene i de første syv månedene av 2010.

Luftfartsorganisasjonen har kuttet underskuddsforventingene til de europeiske flyselskapene med 1,5 milliarder dollar til 1,3 milliarder dollar.

137 milliarder på flybensin

Det forventes at de nordamerikanske flyselskapene leverer et overskudd på 3,5 milliarder - mot tidligere 1,9 milliarder dollar.

Ifølge organisasjonen vil oljeprisen ligge rundt 79 dollar fatet i snitt i 2010. Flyindustrien - med 25 prosent av utgiftene til drivstoff - vil bruke 137 milliarder dollar på flybensin i år, opplyser IATA.

Flere nyheter på E24

Publisert: