Virke: En av fem innenfor faghandelen frykter konkurs

Virke varsler om en «kritisk fase» for handelsnæringen, der flere melder om stengte dører, pengemangel og full stans i etterspørselen.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Én av fem aktører innenfor faghandel, og én av tre innen de store fanghandelbransjene, tror de vil gå konkurs innen to uker.

Det viser en ny medlemsundersøkelse fra Virke.

Her svarer 56 prosent av respondentene innenfor faghandelen at de har «store» eller «svært store» problemer med likviditeten.

− Virksomhetene i handels- og tjenestenæringen er i en kritisk fase nå. Nå ser vi at faghandelen sliter. Dette er dramatisk for en bransje som allerede har svært små marginer, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i en pressemelding.

Også i andre deler av handels- og tjenestenæringen er likviditeten presset, skriver Virke.

Her svarer 44 prosent at de har problemer med likviditeten, 59 prosent opplever nedgang i etterspørselen, og 19 prosent har måttet stenge på grunn av folkehelsetiltakene fra myndighetene, ifølge organisasjonen.

Samtidig melder 78 prosent av Virke-medlemmene at de har permittert eller vurderer å permittere. I undersøkelsen er det til sammen registrert 11.200 permitterte medlemmer, og 19.900 planlagte permitteringer.

− Hvis vi regner det opp til alle Virkes medlemmer tyder det på at over 30.000 sysselsatte allerede er permittert, og ytterligere 40.000 er planlagt, sier Horneland Kristensen.

Undersøkelsen er utført 16. og 17. mars med 2.180 respondenter, hvorav 418 er innenfor faghandelen.
Les også

Virke frykter at 405.000 arbeidsplasser kan forsvinne

Les også

Drøssevis av avlysninger etter smitteråd – Virke frykter konkursras

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Virke
  2. Handel
  3. Konkurs
  4. Coronaviruset

Flere artikler