Varehandelen frykter konkurser: – Nå kjemper vi for å overleve

Store deler av varehandelen er hardt rammet av coronakrisen. To av fem av undersøkte NHO-bedrifter frykter konkurs. – Nå er tiden for å brette opp ermene, sier blomsterhandlere.

Eier og daglig leder Linda Johnsen i Shishi Blomster er blant norske handelsbedrifter som frykter konkurs.
Publisert: Publisert:

Coronakrisen slår hardt inn over en allerede skadelidende varehandel. En lang rekke butikker har allerede permittert ansatte og stengt dørene.

Men en butikk som ennå holder åpent er Shishi Blomster på Skøyen.

– Vi må holde åpent og yte en service til kundene våre om vi skal komme helskinnet ut av krisen, sier eier og daglig leder Linda Johnsen.

– Vi kan ikke legge oss ned og gråte. Nå kjemper vi for å overleve, sier hun.

Satser på netthandel

For å sikre omsetning har butikken flyttet mye av virksomheten over i nye flater.

– Vi prøver å være eksperimentelle. Butikken holdes fortsatt åpen med god vask og nok plass til å holde avstand, samtidig som vi fokuserer på netthandel og utkjøring av blomster, i tillegg til selvbetjente blomsterkasser med Vipps-betaling, sier Johnsen.

Shishi Blomster er en del av blomsterhandelsamvirket Interflora.

Linda Johansen har drevet Shishi Blomster i 21 år. Nå prøver hun å unngå kroken på døren ved å skalere opp netthandelen.

– Nettjenesten vår har hatt dobling i salget den siste uken. Tjenesten var egentlig ment som et supplement, men har blitt veldig viktig for butikkene nå som de fysiske butikkene opplever stor nedgang, sier daglig leder Kjetil Hans Løken i Interflora.

– Netthandelen gir oss en ordrestrøm så vi kan opprettholde en viss omsetning, sier Johnsen.

Hun har tolv butikkansatte pluss ekstrahjelp fordelt på butikken på Skøyen og en i Oslo sentrum. Hittil er de fire ansatte ved sentrumsbutikken permittert og butikken stengt, etter trange lokaler gjorde det vanskelig å opprettholde anbefalt avstand i butikken.

Les også

Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige – i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

– Verden vår er snudd på hodet

Den siste tiden har utviklingen av coronaviruset og de økonomiske ringvirkningene eskalert hurtig. I E24s kartlegging av norsk næringsliv oppgir svært mange bedrifter at de risikerer å gå konkurs som følge av coronaviruset.

– På én uke er verden vår snudd på hodet, sier Johnsen.

– Vi sliter enda vi er finansielt solide. Mange i faghandelen er små bedrifter uten kapitalsterke eiere, slik at når noe slik skjer er det veldig alvorlig for hele bransjen, sier hun.

– Bare halvparten av bransjen har hatt særlige overskudd de siste årene, og det skal ikke mye til for å velte lasset, sier daglig leder i Interflora, Kjetil Hans Løken.

Daglig leder Kjetil Hans Løken i blomstersamvirket Interflora sier dugnadsånden i bransjen er sterk. – Jeg tror vi kommer styrket ut av krisen, sier han.
Les også

31.100 nye søknader om dagpenger torsdag

Frykter konkurser

Ferske tall fra NHO Handel viser at 41 prosent av bedriftene frykter konkurs som følge av krisen. 87 prosent av bedriftene sier det kan bli aktuelt med permitteringer innen kort tid.

– Det er viktig at de som har muligheten til å holde hjulene i gang gjør nettopp det. I handel- og servicebransjen jobber det veldig mange mennesker, og det siste vi trenger er 100.000 flere på Nav fordi butikkene stenger, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

– At butikker holder åpent er en ansvarlig ting å gjøre. De er like opptatte de av sikkerhet som alle andre, men som samfunn trenger vi fortsatt en mengde funksjoner, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

– Kun 7 av de 370 butikkene tilknyttet oss har stengt dørene. Det er en oppfatning blant alle butikkeierne jeg har snakket med at nå er tiden for å brette opp ermene slik at coronaviruset ikke skal få ta knekken på blomsterbransjen, sier Løken i Interflora.

– Vi håper på en renessanse for blomster som humørspreder. Blomster er en glede og varmer i en vanskelig situasjon. Det er mange nå som blir sittende ensomme. Tenk hvor lykkelig de blir av å få blomster på døren, sier Johnsen.

Les på E24+

Småaksjonærenes favoritt-aksjer: Så utsatte er de i coronakrisen

Ber om eiendomshjelp

De ber eiendomsaktører bidra i dugnaden.

– Første prioritet er å få senket faste kostnader som husleie. Jeg håper gårdeiere ser den langsiktige verdien i å ha leietagere etter krisen er over, sier Løken.

Han får støtte av Kaltenborn i NHO.

– Det er naturlig at gårdeiere får en andel av den økonomiske støyten som Norge nå har fått. En god fordeling er det som gir leietagere for gårdeierne og at vi fortsatt har et oppegående næringsliv til sommeren, sier hun.

Les også

Har opplevd «upassende» motstand fra gårdeiere etter stenging

Les også

Thon utsetter husleie for butikker etter coronakrise

Les også

Anslår tap på 620 mill. for treningsbransjen – krever krisepakke

Les også

Fiskeindustrien i Lofoten holder pusten

Publisert:
Gå til e24.no