Gründere undersøker coronaeffekt på likestilling

Hva skjer med likestilling på jobb og i hjemmet når en krise treffer? Det vil Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde finne ut.

Marie Louise Sunde (til venstre) og Isabelle Ringnes i Equality Check starter en egen coronaundersøkelse for arbeidstagere.
 • Nora Rydne
Publisert:

Det er kun noen måneder siden gründerne bak «Equality Check» lanserte tjenesten sin for fullt – en slags Tripadvisor for bedrifter. Nettsiden tilbyr ansatte å vurdere egen arbeidsplass ut fra en rekke likestillingsfaktorer.

Nå er det helt stille i selskapets kontorlokaler, som de deler med en rekke andre oppstartsselskaper.

Da Norge ble fullstendig corona-nedstengt, bestemte gründerne Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde å kaste seg rundt og lage et helt nytt produkt.

Tror likestillingsproblemer blir ekstra tydelige nå

– Nå er situasjonen blitt en helt annen, og det er mange ting vi ikke vet. Da tenkte vi at alle som kan bør hjelpe til med å samle inn informasjonen vi mangler, sier Sunde.

Resultatet ble en undersøkelse som ber ansatte oppgi hvordan coronakrisen påvirker likestillingen – både på arbeidsplassen og hjemme. Gründerne vil blant annet finne ut om flere kvinner enn menn blir permittert, og om ansvaret for å ta vare på barn som ikke kan gå på skole eller barnehage blir skjevt fordelt.

– Det er nok mange problemer som har ligget og ulmet i samfunnet som blir veldig tydelige nå. Det blir veldig spennende å se hva slags resultater vi får på undersøkelsen, sier Sunde.

– Vi hadde en brainstorming internt rundt hva vi ville finne ut, og sparret med mange av aktørene vi vanligvis jobber med på forskjellige felt innen likestilling, sier Ringnes om hvordan spørsmålene er utformet.

Starter med å permittere eldre og gravide

En av aktørene gründer-duoen har sparret med, er likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

– Vi intervjuet henne til bloggen vår, og hennes perspektiv var at det er større fare for både bevisst og ubevisst diskrimineringer i en situasjon som denne. Dette er jo en helt ekstraordinær hendelse i norsk arbeidsliv, sier Sunde.

Bjurstrøm bekrefter at krisesituasjoner kan gjøre arbeidslivet vanskeligere for utsatte personer, som eldre, gravide, minoritetsgrupper eller folk med funksjonsnedsettelse.

– Dette har vi allerede begynt å høre historier om – at arbeidsgivere for eksempel starter med å permittere eldre og gravide, og begrunner det med at de er i risikogruppen og dermed må beskyttes, sier Bjurstrøm.

Hun understreker at arbeidsgivers vurdering av hvem som er i en risikogruppe, ikke gir grunnlag for å velge ut hvem som skal permitteres. Bjurstrøm minner også om at de mest utsatte gruppene også gjerne er de første til å bli sagt opp.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm minner arbeidsgivere om at coronaviruset ikke er gyldig grunn til å glemme diskrimineringslovverket.

– De alminnelige reglene gjelder også i en krise, og det må arbeidsgivere huske. Arbeidsgiver kan føle på at «nå trenger vi en viss typ arbeidskraft» og handle deretter – som at man velger å beholde en mann i 30-årene uten barn, enn en gravid kvinne som snart skal ut i permisjon. Det kan også fremstå lovlig om man lar eldre gå med sluttpakke, men de kan i realiteten ha følt et massivt press om å gå, sier Bjurstrøm.

Oppfordrer til å forvente likt arbeid

Ombudet påpeker at hun er mest opptatt av det rent juridiske, men at gründerne i Equality Check også har fått henne til å tenke på hvordan krisen påvirker ansatte når de plutselig må jobbe hjemmefra på ubestemt tid, samtidig som barna ikke kan gå på skolen eller i barnehagen.

Hun viser til at tidligere undersøkelser gjennomført av Statistisk sentralbyrå har avdekket en skjevfordeling mellom kvinner og menn når det kommer til omsorgsoppgaver.

– Her vil jeg oppfordre arbeidsgivere til å støtte kvinner, og være tydelige på at de forventer en viss arbeidsfordeling hjemme, sier Bjurstrøm.

Ringnes og Sunde er klare på at bedriftene nå ikke må miste hodet og nedprioritere «myke» verdier som tydelig bedriftskultur og inkludering.

– Når alt blir kaotisk og vanskelig, er det lettere at ubevisst forutinntatthet slår ut tydeligere. Egentlig er det nå man skal fokusere ekstra mye på de «myke» verdiene, for det er verdier som gjør bedriften bærekraftige også i fremtiden. Denne situasjonen kan fort bli en lakmustest på hvilke selskaper som faktisk har slike verdier i ryggraden, og hvem som mest prater om det, sier Sunde.

Kan miste medgründer til helsevesenet

Selv om klimaet er tøft for oppstartsbedrifter nå, er gründerne optimistiske med tanke på selskapets fremtid.

En av inntektskildene deres, nemlig foredrag, er omtrent borte – selv om enkelte aktører har flyttet foredrag, eller velger å gjøre dem digitalt.

Mye endret seg for gründerne da coronakrisen traff – blant annet mistet de inntekter fra foredrag over natten. Foreløpig holder de likevel hodet kaldt, og setter i gang nye prosjekter for å følge krisens påvirkning på likestilling på norske arbeidsplasser.

– Vi tenker gjennom alle scenarioer, men vi er ikke bekymret ennå, sier Ringnes.

– Problemstillingene vi jobber med blir viktigere og viktigere, spesielt i en usikker situasjon der mange permitteres, og mange er redde for jobbene sine, sier Sunde.

For Sunde, som er lege og kirurg, lurer det et ekstra usikkerhetsmoment – alle med helsefaglig kompetanse kan bli kalt inn til å bistå i helsevesenet hvis det blir overbelastet på grunn av coronautbruddet.

– Det er klart det er best å ha Marie med på laget, men den eventuelle funksjonen hun kan ha i helsevesenet er viktigere. Forhåpentligvis har vi rigget oss sånn at selskapet skal greie seg både uten henne og uten meg, i alle fall i en periode, sier Ringnes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Likestilling
 3. Arbeidsliv
 4. Isabelle Ringnes
 5. Marie Louise Sunde
 6. Hanne Bjurstrøm
 7. Jobb

Flere artikler

 1. Undersøkelse: Hver femte permitterte føler seg diskriminert

 2. E24 inngår samarbeid med Equality Check: – Dette er noe norske arbeidsgivere må være gode på

 3. Rapport: Kvinner i styret har bedre klimapolitikk

 4. Isabelle Ringnes om karrieren: – Jeg famlet og famlet og famlet

 5. Vil ha dugnad for å kartlegge etnisk mangfold i arbeidslivet