Kritisk for oppstartsbedrifter: - Frykter en generasjon entreprenører blir borte

Ifølge en ny undersøkelse er hver tredje oppstartsbedrift på vei inn i en «kritisk tilstand». Abelia-leder Eline Oftedal etterspør blant annet gründerlønn for at oppstartsvirksomhetene skal klare å holde hjulene i gang.

BEKYMRET: Leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia Eline Oftedal.
Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri
tripletex

– Krisen er definitivt ikke over. Nå frykter jeg at en generasjon entreprenører blir borte, sier Eline Oftedal, leder for innovasjon og næringsutvikling i NHO-foreningen Abelia.

Hun mener regjeringens coronatiltak har vært rigget for å treffe bredt, men da det etablerte næringslivet.

– Undersøkelsen viser at oppstartsvirksomheter ikke har hatt samme tilgang til nødvendige midler. Det må regjeringen ta fatt i nå, sier hun.

Mer enn hver tredje bedrift vil være i en kritisk situasjon innen tre til seks måneder, ifølge en undersøkelse gjort av Oslo Business Region, Abelia, Virke, IKT-Norge og SMB Norge.

Les på E24+

Slik reiste gründeren seg etter å ha gått på trynet

Etterspør gründerlønn

Oftedal mener gründerlønn er en løsning som vil bidra til at oppstartsvirksomhetene kan holde hjulene i gang, selv om det ikke er lønnsmidler på kontoen.

Med det mener hun en ordning der staten betaler deler av lønningene for selskaper som har utviklingsoppgaver.

– Et annet tiltak som er viktig er at Innovasjon Norge gjør kunnskap om sine tilskudds- og låneordninger bedre kjent og lettere tilgjengelig. De har fått økte bevilgninger på 7,9 milliarder til å motvirke effekten av coronakrisen, sier hun.

Innovasjon Norge sier at de gjennom flere ulike kanaler har informert om sine tilbud, og at dette har gitt resultater.

De viser til at de ved utgangen av oktober hadde tildelt mer enn ni milliarder kroner til norske bedrifter.

– Det har gitt resultater, men potensialet er stort og vi er kontinuerlig opptatt av å utvikle våre arbeidsmetoder, sier administrerende direktør Håkon Haugli.

Les også

Var nære på å kjøre Cutters i grøften: – Følte oss litt dumme

Kritisk for mer enn halvparten om et år

55 prosent av bedriftene i undersøkelsen har svart at det vil være kritisk for deres gründerselskap om nåværende situasjon varer i mer enn tolv måneder, viser undersøkelsen.

Samtidig svarer ti prosent at det vil være kritisk tilstand i bedriften allerede i løpet av de to nærmeste månedene.

Halvparten av bedriftene melder om mindre aktivitet grunnet pandemien. 56 prosent av disse oppgir at dette skyldes det manglende salg.

For 33 prosent skyldes det restriksjoner, 18 prosent oppgir manglende finansiell støtte og 16 prosent mener svak kronekurs er grunnen.

Manglende støtte

Over halvparten av bedriftene som er negativt påvirket av pandemien har ikke mottatt offentlig finansiell støtte, ifølge undersøkelsen.

Mange svarer også at de ikke vet hvilke tiltak som kan hjelpe dem.

Gründer Jens Petter Reinertsen Landero i Skarpe forklarer at de har mistet flere oppdrag i det offentlige under coronapandemien.

– Utrolig nok. Og det er redusert aktivitet som følge av en rekke forsinkelser og utsettelser av beslutninger. Det er lang avstand fra hva politikerne sier og forvaltningen faktisk gjør. Privat sektor starter ikke opp prosjekter med mindre de er helt nødvendige og vil generere en gevinst.

Les også

Sissener donerte gründerbok til 200 maktpersoner: – Et bidrag til å øke forståelsen

Tror 2021 blir like tøff

Selskapet tilbyr rådgivning og prosjektoppdrag for kunder innen telekom, transport, helse, bygg- og eiendom. Landero ser positivt på selskapets fremtid.

– Vi skal klare oss, vi har langsiktige oppdrag og god likviditet i Skarpe, ikke alle små selskaper har det. 2021 blir trolig minst like tøff som 2020. Det er her utfordringen vil komme, spesielt for SMB og de små selskapene i Norge.

Han sier at han kjenner til flere selskaper i oppstart som opplever store problemer når beslutninger utsettes, og mange er avventende.

Les også

Rekordhøy bedriftsdød blant oppstartsselskaper

– Dette gjør det svært vanskelig siden disse selskapene har liten kapitalbase og svært begrenset mulighet til å tjene penger, sier han.

Landeros forslag for å løse problemet er at offentlig sektor må gå i front og iverksette prosjekter som uansett er planlagt.

– Få de i gang nå, og ikke la virksomheter gå over ende. Her er det mange selskaper som har livets rett og berettigelse, men som nå er i et helt spesielt uføre. I privat sektor bør det også motiveres til å iverksette alle tiltak som faktisk har en positiv verdi.

Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli oppfordrer nå bedrifter som sliter til å kontakte dem for å få en vurdering på om de kan bidra.

Han understreker at han deler Abelias bekymring for de langsiktige corona-konsekvensene.

Kriteriene for å få lån eller tilskudd er omtrent de samme som tidligere år, men etterspørselen har økt kraftig og med økte rammer bidrar vi i 2020 til flere og større prosjekter. Som før står næringslivet selv for investeringene i innovasjon, våre virkemidler er et supplement, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no