Fire ganger så mange reiste med fly i palmehelgen

Regjeringen anbefalte uken før påske å unngå unødvendige reiser i Norge. I palmehelgen var det over 70.000 reisende fra Avinors lufthavner.

Over 75.000 reiste fra Avinors lufthavner palmehelgen.
 • Lisa Pedersen
Publisert: Publisert:

Like før påske begynte smittetallene i landet å gå opp, noe som gjorde Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet bekymret for økt reising og sosial kontakt i påsken.

Anbefalingen om å unngå unødvendige reiser i Norge (utover til fritidseiendom) ble derfor opprettholdt gjennom påsken.

Tall fra Avinor viser at 75.323 personer likevel valgte å reise fra en av deres lufthavner forrige helg.

Det er fire ganger så mye som i 2020.

Les også

8663 reiste ut av landet i helgen

Få utenlandsreisende

Før regjeringen varslet innstramninger i karantenereglene anslo prognoser fra Avinor at mer enn 21.000 nordmenn ville reise ut av landet i løpet av påsken, ifølge NRK.

De nye tallene fra Avinor viste at 8663 personer reiste ut av landet fra en av Avinors flyplasser i løpet av palmehelgen. Om man tar utgangspunkt i påsken 2019, er det en trafikknedgang på 96 prosent, opplyser Avinor i en pressemelding.

Påsken 2020 var det en nedgang på 94 prosent i antall reisende fra 2019. Om man tar utgangspunkt i utenlands og innenlands passasjerer påsken 2021 ser man en nedgang på 77 prosent.

Luftfartsekspert og førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI, sier til E24 at han ikke tror de nye tallene gir en tydelig indikasjon på den videre flytrafikken.

– Jeg vil tippe at det vil komme en kjapp tilbakegang på privatreiser, fordi det er en del penger blant folk, men at andelen forretningsreiser vil gå ned når vi er mer tilbake til normalen. Det tror jeg fordi man har vent seg på å arbeide hjemmefra, sier Andersen.

Les også

Flyekspert varsler flybilletter til 10 kroner til sommeren

– Mange har fulgt anbefalingene

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skriver til E24 at det ser ut som veldig mange har fulgt oppfordringen om å ikke reise utenlands på ferie.

– De fleste har reist innenlands og denne økningen skyldes nok i hovedsak at det var svært lite reiseaktivitet i fjor da Norge og store deler av Europa var nedstengt. Vi har inntrykk av at de fleste som reiser utenlands nå gjør det av familiære årsaker i sine hjemland eller fordi de selv bor i utlandet, skriver han.

Nakstad skriver at Helsedirektoratet er spente på om reiseaktiviteten vil ha noen påvirkning på økt smitte, og hvor mange som faktisk kommer til Norge fra utlandet etter uken.

Les også

Fikk avbestillinger for én million uken før påske

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Påsken
 2. Påske
 3. Helsedirektoratet
 4. Folkehelseinstituttet
 5. Avinor

Flere artikler

 1. 8663 reiste ut av landet i helgen

 2. Årets påskeråd som gjelder på hytter og hotell

 3. Utenlandsreisene stupte i påsken: - Var dette vi håpet

 4. Flytrafikken fortsetter nedover etter sommertopp

 5. Disse tiltakene kan bli innført om smitten ikke går ned