Oslo fortsetter gjenåpningen: Opphever skjenkeforbudet mandag
Byrådet i hovedstaden opphever de lokale reglene om skjenking og hjemmekontor fra og med mandag 5. juli.
Det melder Oslo kommune i en pressemelding.
– Gjenåpningen av Oslo fortsetter å gå veldig bra. Selv med masse liv i byen, økt mobilitet og færre regler, fortsetter antallet smittede og innlagte å synke, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
For øyeblikket er det kun fire pasienter innlagt med Covid-19 på sykehusene i Oslo og på Ahus.
– Det er en stor lettelse, og som planlagt kan vi da gå videre med gjenåpningen av Oslo fra mandag. Også for skjenking og hjemmekontor vil det fra mandag være nasjonale regler som gjelder i Oslo.
Fra og med neste uke blir altså listen over lokale tiltak i hovedstaden kortet ytterligere ned. Følgende lokale tiltak videreføres:
- Krav om bruk av munnbind i kollektivtransporten og i taxi videreføres.
- Anbefalingen om å unngå unødvendige reiser med kollektivtransport videreføres.
- Regelen om smitteverntiltak på byggeplasser videreføres.
Vil følge nasjonale lettelser
Det gjelder en nasjonal regel om at skjenkesteder ikke kan slippe inn nye gjester etter kl. 24.00, som vil vare like lenge i Oslo som i resten av landet.
Når det gjøres ytterligere lettelser i de nasjonale reglene, vil de også gjelde i Oslo, opplyser kommunen i pressemeldingen.
Fra og med denne uken betyr det blant annet at det åpnes for 5000 personer på utendørs arrangementer, med faste tilviste plasser og coronasertifikat:
– I kveld er det både Vålerenga-kamp på Intility og Bislett Games, og begge steder kan det være 5000 tilskuere, med bruk av coronasertifikat og oppdeling i kohorter. For alle oss i Oslo som elsker idrett er dette en skikkelig milepæl. Vi er på vei tilbake til bylivet slik vi kjenner det på stadig flere områder, sier byrådslederen.
For arbeidsplasser gjelder fremdeles nasjonale råd om smittevern på arbeidsplasser, som blant annet betyr at man må kunne holde avstand. Det er også en nasjonal oppfordring om delvis bruk av hjemmekontor, for å unngå for mange på arbeidsplassen samtidig.
– Bruk av hjemmekontor har vært helt avgjørende for å få ned mobiliteten og minske kontakt. Når smitten er så lav som nå, er det ikke lenger riktig med et påbud om hjemmekontor. Det betyr at folk kan begynne å være mer fysiske tilstede på arbeidsplassene, sier Johansen.
– Så må både arbeidsgivere og ansatte huske at det fremdeles gjelder klare råd for å forebygge smitte på arbeidsplassene og en anbefaling om å unngå unødvendige reiser med kollektivtransport. For de fleste virksomheter vil en kombinasjon av hjemmekontor og tilstedeværelse være fornuftig en god stund til.